avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 553 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... model proiect concediere colectiva
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

model proiect concediere colectiva

Buna ziua,
Va rog mult sa ma ajutati cu un model de proiect de concediere colectiva.
Va multumesc mult
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 19:48, 10 Octombrie 2011
defineste "proiect". concedierea colectiva este compusa atit din elemente ce tin de partea financiara a activitatii firmei (cum ar fi fundamentarea economica a concedierii) cit si de partea juridica.
mai exact concediere colectiva a salariatilor unei societati cu profil agricol , salariatii avand ca principala activitate cultura cerealelor
Angajatorul va întocmi un proiect de concediere colectivă care va cuprinde:
· numărul total de salariaţi ai angajatorului şi repartizarea pe categorii a acestora;
· motivele care determină concedierea;
· numărul şi categoriile de salariaţi care vor fi afectaţi de concediere;
· criteriile avute în vedere, potrivit legii şi/sau contractelor colective de muncă aplicabile, pentru stabilirea ordinii de prioritate la concediere între salariaţii care ocupă posturi identice, de natura celor avute în vedere pentru desfiinţare;
· măsurile avute în vedere pentru limitarea numărului concedierilor;
· măsurile ce vor fi luate pentru atenuarea consecinţelor concedierii şi compensaţiile ce urmează să fie acordate salariaţilor supuşi concedierii, conform dispoziţiilor legale şi/sau contractului colectiv de muncă aplicabil;
· data, perioada, datele sau perioadele în care vor avea loc concedierile;
· termenul înăuntrul căruia sindicatul sau, după caz, reprezentanţii salariaţilor pot face propuneri pentru evitarea ori diminuarea numărului salariaţilor concediaţi.

2. Proiectul de concediere colectivă va fi comunicat sindicatului sau, după caz, reprezentanţilor salariaţilor, inspectoratului teritorial de muncă şi agenţiei teritoriale de ocupare a forţei de muncă, la aceeaşi dată.

3. În termen de 10 zile calendaristice de la comunicarea proiectului, sindicatul sau, după caz, reprezentanţii salariaţilor pot face propuneri în vederea evitării ori diminuării numărului salariaţilor concediaţi.

4. În termen de 5 zile calendaristice de la primirea propunerilor angajatorul are obligaţia de a răspunde în scris şi motivat la acestea.

5. În termen de cel puţin 30 de zile calendaristice de la comunicarea proiectului de concediere colectivă, angajatorul emite deciziile de concediere. La solicitarea oricăreia dintre părţi inspectoratul teritorial de muncă poate dispune amânarea momentului emiterii deciziilor de concediere cu maximum 10 zile calendaristice, în cazul în care aspectele legate de concedierea colectivă nu pot fi soluţionare în 30 de zile calendaristice.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Concediere colectiva??? irinaclefter irinaclefter buna ziua. cum se procedeza atunci cand se vrea inchiderea unei firme??? o firma cu 250 salariati se vrea sa fie inchisa de la 01.06. cum se procedeaza cu ... (vezi toată discuția)
Concedieri colective Bianca Mirea Bianca Mirea Buna seara, Cand angajatorul se hotaraste sa faca concedieri colective, face un proiect de concedieri pe care il aduce la cunostinta reprezentantilor ... (vezi toată discuția)
Concediere colectiva loredanastiuca loredanastiuca Vreau sa stiu daca din punct de vedere legal este corect ca planul de restructurare in cazul concedierii colective sa fie trimis mai intai catre ITM si AJOFM ... (vezi toată discuția)