avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 614 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Neacordarea primei de nastere
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Neacordarea primei de nastere

Sunt medic,am nascut in urma cu 4,5 luni si mi se refuza acordarea primei de nastere de catre unitatea angajatoare(spital)pe motiv ca nu este semnat contractul colectiv de munca la nivel de ramura sanitara.Am depus o cerere iar raspunsul, negativ, l-am primit dupa o luna, cu o zi inainte sa raman in concediu pentru crestere copil.Acum ma gandesc ca ma vor refuza spunandu-mi ca e prea tarziu.Deasemenea mi s-a spus ca niciodata nu au acordat o asemenea prima niciunei angajate.Din cate am citit ccm la nivel national sta la baza oricarui alt ccm si este aplicabil daca nu exista ccm la nivelul ramurii sau uitatii respective.Poate cineva sa ma ajute sa inteleg?Multumesc.
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 20:47, 6 Octombrie 2008
Din cate stiu, joi, 4 septembrie 2008, la sediul Ministerului Sanatatii Publice s-a semnat "Contractul Colectiv de Munca la Nivel de Ramura Sanitara pe Perioada 2008 - 2010".

Potrivit Codului Muncii, art. 247, in cazul în care la nivel de angajator, grup de angajatori sau ramură nu există contract colectiv de muncă, se aplică contractul colectiv de muncă încheiat la nivel superior.
Conform art. 51 lit.c din CCMN, in afară de ajutoarele prevăzute de lege, la care au dreptul, salariaţii vor beneficia şi de
un salariu mediu pe unitate, plătit de aceasta mamei, pentru naşterea fiecărui copil; dacă mama nu este salariată, soţul acesteia beneficiază de plata unui salariu mediu pe unitate;
Contractul colectiv de munca unic la nivel national arata a ca iin afară de ajutoarele prevăzute de lege, la care au dreptul, salariaţii vor beneficia ( printe altele) şi de: un salariu mediu pe unitate, plătit de aceasta mamei, pentru naşterea fiecărui copil; Contractul unic la nivel national; este obligfatoriu pentru orice angajayot, iar contractele colective la nivel de ramura nu ar putea contine prevederi mai putin favotabile salariatilor, Ii puteti actiona in judecata.
aceasta prima de nastere se poate solicita si de la primarii daca angajata a fost cu contract de munca cu durata determinata? suma este de 200 ron.
Se solicita de la angajatorul cu care avea CIM la data nasterii.
nu cred ca invatamantul va acorda asa ceva!!!

Alte discuții în legătură

Prima de nastere de la angajator b_anyela b_anyela buna ziua, Este adevarat ca angajatorul trebuie sa plateasca o prima de nastere mamei, cuantumul fiind un salar mediu pe unitate. Stiu ca aceasta chestiune ... (vezi toată discuția)
Salar mediu pe unitate pt. nasterea copilului ContSters57911 ContSters57911 Buna ziua, va rog sa ma indrumati ce pot face in acest caz: am solicitat acel salar mediu pe unitate pt. nasterea copilului, in luna mai, insa pana in prezent ... (vezi toată discuția)
Salariu-bonus la nastere anca_2007 anca_2007 Buna, am aflat de curand de salariul-bonus la care au dreptul noile mamici, conform contractului colectiv de munca. Numai ca: am nascut in urma cu aproape 2 ... (vezi toată discuția)