avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 366 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... ce inseamna exact salariu de baza?
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

ce inseamna exact salariu de baza?

am revenit la serviciu dupa 2 ani.am primit o decizie pentru un salariu de baza de 4000lei(salariu incadrare 3400).asta la bugetari.
ce inseamna?se va aplica impozit la salariul de baza?
ce inseamna exact salariu de baza si ce inseman exact salriu de incadrare?
multumesc.
se va aplica micsorarea de la bugetari la care dintre sume?
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 08:12, 7 Ianuarie 2019
Salariul de baza sau de incadrare este acelasi lucru.
Normal ca se ia din ei impozitul si contributiile.
Pentru mine Salariul de Baza = Salariul de Incadrare ...
La acest salariu, si la eventualele sporuri, se calculeaza contributiile de somaj, sanatate si pansii si, bineinteles, impozit de 16%. Aceste contributii impreuna cu impozitul se retin din Salariul de Baza si rezulta un rest de plata (un fel de salariu NET), adica ceea ce se incaseaza la casierie (cash) sau in contul de la banca.
am doua sume diferite.eu banuiesc ca nu e acelasi lucru salariul cu de baza cu cel de incadrare.in aceasta situatie.mai ales ca salariul de incadrare cu sporuri,la calcul,da tocmai cel de baza.
Daca ne referim la sistemul bugetar,atunci art.9(2)din Legea 284/2010 precizeaza:
(2) Sistemul de salarizare cuprinde salariile de baza, soldele/salariile de functie si indemnizatiile lunare de incadrare, sporurile, premiile, stimulentele si alte drepturi in bani si in natura, corespunzatoare fiecarei categorii de personal din sectorul bugetar
Cu alte cuvinte,salariul brut in prezent este alcatuit din salariul de baza si din sporuri,premii,stimulente.
Baza de calcul a contributiilor individuale la asigurarile de pensii,sanatate ,somaj o reprezinta salariul brut realizat.
La reincadrarea in cf. cu Legea 330,incepand cu 1 ianuarie 2010,s-a stabilit noul salariu de baza,care a fost cel corespunzator functiei din luna decembrie 2009,(sal de incadrare) la care s-au adaugat sporurile care s-au introdus in acesta,in cf. cu reglementarile specifice fiecarui domeniu bugetar.
Poate dvs. va raportati la vechiul sistem de salarizare din sist. bugetar,cand vorbiti despre sal.de incadrare si sal.de baza.
Ultima modificare: Luni, 10 Octombrie 2011
ContSters136493, utilizator
Conform art.12/Legea nr.284/2010,
salariul brut= salariul de baza+sporurile+indemnizatiile+compensatiile+ alte elemente ale sistemului de salarizare, corespunzatoare fiecarei categorii de personal din sectorul bugetar.
Salariul de baza = salariul de incadrare din grilele de salarii folosite pana la 01.01.2010.
S-a folosit expresia salar de baza fara sa se specifica exact ce inseamna.
Cred ca cel mai corect ar fi fost sa se foloseasca denumirea de: "salar de incadrare" din grilele de salarii folosite in anii anterior de catre bugetari .Ar fi fost mai pe intelesul tuturor.
Salariul din 2010 s-a format asa cum am precizat mai sus si apoi s-a aplicat reducerea din iunie 2009 si apoi majorarea din ianuarie 2010. Astfel s-a format salariul de baza, asa cum il numesc .
Daca insa este vb de salariile bugetarilor, dar din invatamant, aici noua lege,
Legea nr.63/2011 a adus din nou o alta forma de stabilire a salariilor.

Alte discuții în legătură

Salariu de baza buiavasi buiavasi buna ziua! am si eu o nelamurire:ce se include in salariul de baza? din cate stiu sal.de incadrare si sporul de vechime, sporul pt munca vatamatoare fiind in ... (vezi toată discuția)
Legea salarizarii unice Hobitzi Hobitzi Imi poate da cineva un link catre legea salarizarii valabila?Am gasit cel putin trei variante,proiect,din 2009,nr.284 din 2010...etc (vezi toată discuția)
Salariul unui asistent medical principal de 12ani=salariul unui incepator loreleip loreleip Dupa o vechime in munca de19 ani,sunt asistent medical cu principal primit in 1999,lucrez de 14 ani pe ambulanta la acelasi loc de munca si am salariul de ... (vezi toată discuția)