avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1651 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... contract colectiv de munca
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

contract colectiv de munca

Buna! As dori cateva lamuriri legate de CCM ! ma poate ajuta cineva??
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 18:00, 11 Octombrie 2011
Codul muncii , defineşte în art. 229 alin. 1 contractul colectiv de muncă ca fiind ,, convenţia încheiată în formă scrisă între angajator sau organizaţia patronală, de o parte, şi salariaţi, reprezentaţi prin sindicate ori în alt mod prevăzut de lege, de cealaltă parte, prin care se stabilesc clauze privind condiţiile de muncă, salarizarea, precum şi alte drepturi şi obligaţii ce decurg din raporturile de muncă”.
Ca natură juridică, apreciem contractul colectiv de muncă ca fiind un contract regulamentar, adică creator de norme drept .
Contractul colectiv de muncă are caracter de drept privat, dar produce efecte ca şi normele de drept public, fiind act juridic bilateral dar şi izvor de drept, deoarece: are caracter general, în sensul că vizează raporturile de muncă pentru un colectiv de salariaţi, este permanent, pe perioada valabilităţii sale şi obligatoriu, încălcarea clauzelor sale fiind sancţionată de lege.
acinomacinom a scris:

Buna! As dori cateva lamuriri legate de CCM ! ma poate ajuta cineva??



Contractul colectiv de muncă reprezintă o convenţie încheiată în formă scrisă între angajator pe de o parte, şi salariaţi prin reprezentanţii lor desemnaţi sau prin sindicate, acolo unde ele există, de cealaltă parte. În această convenţie se stabilesc clauze privind condiţiile de muncă, salarizarea, precum şi alte drepturi şi obligaţii ce decurg din raporturile de muncă.

Contractele colective de muncă încheiate cu respectarea dispoziţiilor legale constituie legea părţilor. Cu toate acestea, contractele colective de muncă nu pot conţine clauze care să stabilească drepturi la un nivel inferior celui stabilit prin contractele colective de muncă încheiate la nivel superior. În acelaşi timp, contractele individuale de muncă nu pot conţine clauze care să stabilească drepturi la un nivel inferior celui stabilit prin contractele colective de muncă. Din această perspectivă, contractele colective de muncă la nivel de societate trebuie să se situeze din punct de vedere al drepturilor acordate la un nivel intermediar între contractele individuale de muncă şi cele colective la nivel de ramură .

Prevederile contractului colectiv de muncă produc efecte pentru toţi salariaţii, indiferent de data angajării sau de afilierea lor la o organizaţie sindicală.

De asemenea, contractele colective trebuie concordate cu regulamentele de ordine interioară ale societăţilor, pentru a evita contradicţii sau lipsuri de reglementare.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Clauzele contractului colectiv de munca Cislariu_Gica Cislariu_Gica Buna ziua. Exista vreo lege care sa stabileasca ce clauze obligatorii trebuie sa contina un contract colectiv de munca? (vezi toată discuția)
Contract colectiv de munca la nivel de unitate ContSters22096 ContSters22096 ce conditii trebuie sa intruneasca un astfel de contract? trebuie sa se raporteze la contractul colectiv de munca la nivel national, de ramura? ccm la nivel ... (vezi toată discuția)
Negocieri ccm la nivel de unitate juhasz janos juhasz janos pt neg.CCM la unitate,CCM ramura este baza minimala de pornire?daca este obligat sindicatul sa fie afiliat la FEDERATIA SNDICALA care a neg. ccm ramura.Sau sa ... (vezi toată discuția)