avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 469 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Contencios administrativ sau ... Competenta materiala - anulare act administrativ
Discuție deschisă în Contencios administrativ sau probleme juridice cu autorităţile, contravenţii

Competenta materiala - anulare act administrativ

Buna ziua,
Am solicitat Trib. Sc.administrativ fiscala anularea unui act administrativ emis de AFP Ialomita si obligarea AFP la restituirea sumei de 9500 lei. AFP a ridicat exceptia necompetentei materiale pe motiv ca actul este emis de o autoritate publica centrala si competenta revine CA. Totusi daca 'Litigiile privind actele admin. emise de autorit. publ. locale si jud......., precum si cele pana la 5 miliarde se solutioneaza in fond de trib., iar cele emise de autorit.publ.centrale...... precum si cele mai mari de 5 miliarde se solutioneaza de CA" in situatia de fata care instanta este competenta?
Fac precizarea ca o situatia asemanatoare s-a regasit in cererile celor care au solicitat taxa de prima inmatriculare.....prin anularea actului admin. emis de AFP....si restituirea sumei (mai mica de 5 miliarde) iar competenta a revenit tribunalului.
Acel "precum" cum este interpretat? Daca este in speta mea competent tribunalul, care este motivarea in apararea exceptiei? ............acel "precum" poate fi citit si "sau" ?
Va multumesc frumos pentru raspunsuri.
Cel mai recent răspuns: Cabinet de Avocat Todorese Doina , Avocat 09:39, 19 Septembrie 2008
Art. 2. - Tribunalul judecă:
1. în primă instanţă:
a) procesele şi cererile în materie comercială al căror obiect are o valoare de peste 1 miliard lei, precum şi procesele şi cererile în această materie al căror obiect este neevaluabil în bani;
b) procesele şi cererile în materie civilă al căror obiect are o valoare de peste 5 miliarde lei, cu excepţia cererilor de împărţeală judiciară, a cererilor în materia succesorală, a cererilor neevaluabile în bani şi a cererilor privind materia fondului funciar, inclusiv cele de drept comun, petitorii sau, după caz, posesorii, formulate de terţii vătămaţi în drepturile lor prin aplicarea legilor în materia fondului funciar;
c) conflictele de muncă, cu excepţia celor date prin lege în competenţa altor instanţe;
d) procesele şi cererile în materie de contencios administrativ, în afară de cele date în competenţa curţilor de apel;
e) procesele şi cererile în materie de creaţie intelectuală şi de proprietate industrială;
f) procesele şi cererile în materie de expropriere;
g) cererile pentru încuviinţarea, nulitatea sau desfacerea adopţiei;
h) cererile pentru repararea prejudiciilor cauzate prin erori judiciare săvârşite în procesele penale;
i) cererile pentru recunoaşterea, precum şi cele pentru încuviinţarea executării silite a hotărârilor date în ţări străine;
2. ca instanţe de apel, apelurile declarate împotriva hotărârilor pronunţate de judecătorii în primă instanţă;
3. ca instanţe de recurs, recursurile declarate împotriva hotărârilor pronunţate de judecătorii, care, potrivit legii, nu sunt supuse apelului;
4. în orice alte materii date prin lege în competenţa lor.
__________
Articolul a fost modificat prin art. I pct. 1 din O.U.G. nr. 138/2000, astfel cum a fost modificată prin Legea de aprobare nr. 219/2005.


Art. 3. - Curţile de apel judecă:
1. în primă instanţă, procesele şi cererile în materie de contencios administrativ privind actele autorităţilor şi instituţiilor centrale;

2. ca instanţe de apel, apelurile declarate împotriva hotărârilor pronunţate de tribunale în primă instanţă;
3. ca instanţe de recurs, recursurile declarate împotriva hotărârilor pronunţate de tribunale în apel sau împotriva hotărârilor pronunţate în primă instanţă de tribunale, care, potrivit legii, nu sunt supuse apelului, precum şi în orice alte cazuri expres prevăzute de lege;
4. în orice alte materii date prin lege în competenţa lor.
Multumesc pentru raspuns......ce prevede C.pr.civ in materie de competenta stiu si eu......din pacate raspunsul dvs. nu ma ajuta prea mult. In prima faza rezulta ca, competenta este a CA avand un act administrativ emis de AFP Ialomita (autoritate centrala) prin care s-a incasat o plata nelegala. Am cautat in jurisprudenta si pe net situatii privind conflicte de competenta si am gasit o situatie similara in actiunile promovate in anularea taxei de prima inmatriculare prin care se cerea deasemenea anularea unui act administrativ emis de AFP prin care s-a incasat o plata nedatorata si restituirea acesteia. In toate cazurile cererile s-au judecat de catre tribunal si recursul de catre CA. Tinand cont de acest lucru.....si in speta mea nu e competent tot tribunalul? As vrea o lamurire in acest daca se poate......Multumesc.
Competenta apartine Tribunalului si nu Curtii de Apel. AFP Ialomita nu este autoritate publica centrala, ci o autoritate publica judeteana. Prin urmare, plangerile impotriva actelor emise de autoritatile publice locale si judetene sunt solutionate de catre Tribunale.
multumesc pentru raspuns !
Fiind plangere impotriva unui act emis de o autoritate publica judeteana competenta este a Tribunalului.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Competenta materiala dacmoto dacmoto In cazul in care in baza cim s-a incheiat un pr-vb de predare-primire bunuri, ulterior cim a incet, iar salariatul refuza sa preda bunurile primite in baza ... (vezi toată discuția)
Drept procesual civil - competenta materiala si cale de atac dco dco actiune comerciala care are ca obiect plata unei sume de 90.000 . Ca si capat accesoriu s-a solicitat plata unor penalitati in cuantum de 1 % pentru fiecare zi ... (vezi toată discuția)
Diferenta intre tribunal si judecatorie dpm73 dpm73 Buna ziua!As vrea sa stiu si eu, pentru cultura mea generala ,care este diferenta dintre TRIBUNAL si JUDECATORIE (vezi toată discuția)