avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1239 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... contestatie data deciziei de cocediere
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

contestatie data deciziei de cocediere

Este lovita de nulitate o decizie de concediere in baza art. 61 lit a Codul Muncii, comunicata prin scrisoare recomandata cu confirmare de primire, daca in cuprinsul deciziei este trecuta numai luna si anul de cand decizia va produce efecte, iar in carnetul de munca este mentionata data primirii deciziei de catre salariat?
Cel mai recent răspuns: adelaida_07 , utilizator 14:57, 16 Septembrie 2008
Data la care este desfacut CIM este un element obligatoriu, in functie de acesta se poate stabili daca desfacerea CIM este in termenul de 30 zile de la aflarea abaterii disciplinare .
Este interesant de vazut ce anume scrie in carnetul de munca in conformitate cu ce anume s-a facut inregistrarea in acesta. Daca desfacerea CIM se face in baza deciziei de pe acesta lipseste data la care este desfacut CIM, daca este in baza actului de comunicare a deciziei este in ordine, aici avand o data de desfacere.
Dar pana in final care este problema din moment ce spuneti ca ati fost cercetata disciplinar cu privire la abaterea pentru care vi s-a desfacut CIM.Poate nu mai are rost sa contestati decizia.
Nu eu am fost cercetata disciplinar, ci societatea pentru care lucrez a desfacut disciplinar contractului unui salariat. Problema este ca in decizia de incetare s-a prevazut faptul ca decizia va intre in vigoare cu luna august 2008, fara a se preciza si ziua exacta. Totusi, art. 268 alin 3 Codul Muncii prevede ca decizia de incetare produce efecte de la data comunicarii, iar in carnetul de munca al salariatului este trecuta ca data a incetarii, data prevazuta in confirmarea de primire a deciziei.
In carneul de munca a fost trecuta data aceea pentru ca altfel trebuia sa recunoasca cineva ca a primit decizia incompleta. Nu e rau nici asa. Dar fostul salariat ce zice? Este nemultumit?
Pesupun...............(ca nu spuneti exact).........ca s-a facut contestatie la decizie.
Asa cum am spus, eu consider ca este un element importanta data desfacerii CIM pentru motivul deja expus.

Chiar daca decizia produce efecte de la comunicare, efectele respective sunt cele precizate in decizie. Cu usurinta putem emite (sub aceasta logica) o decizie cu incetarea CIM in " anul 2008" si sa o comunicam cand ne vine bine.
Instanta va decide anularea sau nu a acesteia.
Toate elementele cu privire la situatia de fapt care a dus emiterea deciziei de concediere au importanta lor.
1. Referatul in baza caruia a fost instiintata conducerea de abaterea salariatului - data acestuia si data la care s-a produs abaterea.
2. Data la care a fost emisa convocarea pentru cercetarea disciplinara si data la care a fost convocat.
3. Procesul verbal al sedintei de cercetare disciplinara si instiintarea catre conducere cu sanctiunea disciplinara propusa - data acestei instiintari.
4. Abia apoi decizia conducerii de santionare cu elementele ei obligatorii pentru validitate .
Toate acestea trebuiesc sa fie in termenul de 30 zile - inclusiv data incetarii CIM.
Pentru "adelaida_07":
Eu am oferit o solutie la un fapt deja implinit. Asta nu insemna ca facem o regula din ea.
Tot ce ati scris este corect si asa se si procedeaza de regula. Numai ca, iata, exceptiile nu ne ocolesc.
Ultima modificare: Marți, 16 Septembrie 2008
Valeriu TUDOR, Consultant resurse umane

Alte discuții în legătură

Desfacere contract de munca Ileana popa Ileana popa Buna seara, Daca o persoana angajata pe postul de ingrijitor, in invatamant,cu contract de munca pe durata nedeterminata a avut concediu fara plata, cu ... (vezi toată discuția)
Preaviz art. 61 lit.a) codul muncii adriana.chiritescu adriana.chiritescu Daca o concediere disciplinara conf. art.61 lit.a) are specificat: \"se acorda preaviz de 20 zile lucratoare \" dar nu se specifica intervalul de preaviz si ... (vezi toată discuția)
Decizie concediere: data producere efecte vs. data depunere itm (comunicare decizie prin posta) Ionut B Ionut B Am o speta des intalnita, insa intotdeaua exista opinii diferite cu privire la rezolvarea ei. Este cazul clasic al salariatului care decide sa plece dintr-o ... (vezi toată discuția)