avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 314 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... cotizatie CAS
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

cotizatie CAS

Buna ziua,
Lucrez cu contract de munca in strainatate si doresc sa cotizez la CAS, nefiind angajata in Romania. Pot face acest lucru? Cum trebuie sa procedez si de unde pot afla informatii suplimentare? Va multumesc, Nicoleta
Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 22:10, 11 Octombrie 2011
Puteti face acest lucru numai prin incheierea unui contract de asigurare cu Casa de Pensii in raza careia aveti domiciliu...
- Se poate asigura in sistemul public de pensii, pe baza de contract de asigurare sociala, orice persoana care doreste sa-si completeze stagiul de cotizare si/sau sa-si mareasca punctul de pensie.
- Conform prevederilor Legii bugetului asigurarilor de stat se plateste o contributie lunara de asigurari sociale de 31,3% din venitul lunar asigurat.
- În conformitate cu prevederile art. 36 din Legea nr. 263/2010, nivelul minim al venitului lunar asigurat înscris în contractul de asigurare sociala este de 708 lei, iar nivelul maxim de 10.110 lei.
- Contractul de asigurare sociala se incheie intre persoana interesata sau, dupa caz, mandatarul acesteia desemnat prin procura speciala si casa teritoriala de pensii din raza de domiciliu sau resedinta a persoanei interesate.
- Plata contributiei de asigurari sociale poate fi efectuata atat de catre titular, cat si de orice alta persoana desemnata de acesta , lunar sau anticipat, pe o perioada de cel mult 12 luni.
- Contractul de asigurare sociala se incheie in forma scrisa si produce efecte de la data inregistrarii acestuia la casa teritoriala de pensii.
- Asadar pentru un venit minim asigurat de 708 lei veti plati 222 lei lunar.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Contract de asigurare sociala sas nico sas nico Buna sunt nico si as avea o intrebare si vas fi recunoscatoare daca mati ajuta. Eu de curand miam terminat scoala si nu imi gasesc nimic de lucru :(( as dori ... (vezi toată discuția)
Contributie pensie mihaela donea mihaela donea daca nu am venituri salariale pot sa imi platesc la pesii contributia pe o perioada de 3-4 ani, in asa fel incat sa imi pot acoperi cei 30 de ani minimi de ... (vezi toată discuția)
Stagiu minim de cotizare, contract de asigurare matym matym Buna ziua Am o problema daca ma puteti lamuri. Mama mea a lucrat 7 ani. Din moment ce nivelul minim de cotizare e de 15 ani, inseamna ca mai trebuie sa ... (vezi toată discuția)