avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 501 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Protecţia consumatorului, ... inregistrare OSIM
Discuție deschisă în Protecţia consumatorului, garanţii şi probleme asociate produselor şi serviciilor

inregistrare OSIM

Buna ziua,
cu ceva timp in urma, mi-am facut un mic I.I., si am inceput comert cu diverse produse.le-am facut pagina de internet, promovari, toate alea-alea, inetersul meu era sa fac cunoscuta acea denumire al produsului meu importat.La un moment dat ma trezesc cu o companie care a inregistrat la OSIM denumirea produsului importat de mine, dupa care peste alte cateva luni ma trezesc cu amenintari sa nu mai vand produsul cu acel nume, altfel judecata si delea.Acum, cum vorbim de o marca globala, este posibil asa ceva ca de ex: inregistrez denumirea de BMW la OSIM, si de maine ma duc pe la toti sa ii amenint sa nu mai vanda nimic sub aceasta denumire?Dupa ce am dezvoltat piata, am crescut denumirea produsului, este corect sa vina cineva care chiar si descrierile de pe pagina le copiaza sa revendice acum dreptul asupra acestei denumiri?
Va multumesc mult pentru ajutor.
Cel mai recent răspuns: tgeorgescu , utilizator 22:08, 14 Octombrie 2011
Drepturile titularului marcii sunt confirmate prin certificatul de inregistrare a marcii. Inregistrarea marcii confera titularului un drept exclusiv asupra marcii pentru produsele si/sau serviciile pentru care s-a efectuat inregistrarea, pe un termen de 10 ani de la data constituirii depozitului.

Inregistrarea aduce cu sine interdictia, pentru terti, de a depune sau de a utiliza, fara autorizatie, indiferent sub ce forma, marca sau unul din elementele sale caracteristice, pentru aceleasi produse sau servicii.
Va multumesc pentru raspuns.Dar daca aceasta denumire a produsului este deja inregistrata de catre firma producatoare la nivel mondial atunci ce se intampla?Cine a comis o infractiune???Producatorul, ca si-a patentat denumirea produsului la nivel mondial, sau o amarata de firma care a inregistrat denumirea altuia in tara in care isi desfasoara activitate?
Nu va pot da detalii cu privire la vre-o infractiune, dar va pot spune ca o marca inregistrata la nivel mondial nu poate fi inregistrata in Romania insa, pot sa va spun ca exista situatii in care se poate solicita anularea inregistrarii unei marci.
Cred ca ar fi in interesul dvs. sa lecturati Legea 84/1998 republicata 2010 privind marcile si indicatiile geografice.
Va ajuta urmatoarea prevedere legala:

Art. 38. - (1) Dreptul asupra marcii se epuizeaza, iar titularul nu poate interzice altor persoane folosirea acesteia pentru produse care au fost puse in comert in Uniunea Europeana si in Spatiul Economic European sub aceasta marca de titularul insusi sau cu consimtamantul sau.
(2) Prevederile alin. (1) nu sunt aplicabile daca exista motive temeinice care justifica opozitia titularului la comercializarea ulterioara a produselor, in special atunci cand starea produselor este modificata sau alterata dupa punerea lor in comert.

Daca dvs. ati cumparat legal produsul, nu va pot opune marca inregistrata.
Deci sa inteleg mai bine: Producatorul X inregistreaza o marca Y la OSIM-ul din tara W. Vine Georgel de la Bucuresti, si inregistreaza marca Y la OSIM RO.Dupa care trimite mail la toti acei vanzatori care vand marca cu denumirea Y rezervata de el in RO, ca nu mai au voie sa vanda deoarece este proprietatea lui si ca ii aducem un prejudiciu.In acest caz, ce pot face? Marca Y nu ii apartine ca a fost patentate de producatorul X valabil la nivel mondial.Sa ma adresez unui avocat ?Sa ma duc cu o plangere la Consiliul Concurentei?Pur si simplu nu inteleg - desi dureaza vro 6 luni inregistrarea unei marci la noi in tara, cum de nu au observat ca acea denumire este deja patentata?

Alte discuții în legătură

Numele unui magazin online madalinvineroiu madalinvineroiu Salutare tuturor! Urmează să îmi deschid un magazin online și am o mică nelămurire, dacă de exemplu numele site-ului și al firmei este \"Meresipere ... (vezi toată discuția)
Produs patentat alin79 alin79 Buna seara, Daca aveti amabilitatea si timpul necesar sa ma lamuriti si pe mine legat de comercializarea unui produs patentat. Urmeaza sa achizitionez un ... (vezi toată discuția)
Vânzare produse importate sub aceeaºi denumire regãsite în o.s.i.m. lArmAr lArmAr Buna ziua. Sunt incepator, am infiintat un SRL si doresc sa fac import de instrumente medicale. Din ce m am documentat, produsele care doresc sa le import de ... (vezi toată discuția)