avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 572 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Proprietate industrială şi ... Vânzare produse importate sub aceeaºi denumire ...
Discuție deschisă în Proprietate industrială şi intelectuală. Adică mărci, invenţii, drept de autor şi altele

Vânzare produse importate sub aceeaºi denumire regãsite în O.S.I.M.

Buna ziua.
Sunt incepator, am infiintat un SRL si doresc sa fac import de instrumente medicale.
Din ce m am documentat, produsele care doresc sa le import de la chinezi se regasesc in mai multe magazine de specialitate (si online).

Dau un exemplu:
Eu pot importa un produs sub numele de "MARCA" care are CE si ISO.
Numele "MARCA" l am cautat pe siteul de la osim si l am gasit trecut pe liste.
In cazul in care as importa produsul cu numele de "MARCA" ce se poate intampla? Am voie sa comercializez acelasi produs?
Am intrat pe siteul oficial al firmei "MARCA" si am vazut ca in romania exista niste dealeari autorizati.Dar am vazut si alte siteuri online care au puse la vanzare aceleasi produsele sub denumirea de "MARCA" dar care nu sunt dealeri autorizati. Deci ceea ce as importa eu de la chinez poate fi o "replica" sau copie?
Doar cei care au inregistrat la osim numele "MARCA" pot vinde acel produs?

La vama ar trebui sa prezint alte documente ca am voie sa import produsul "MARCA"?
Multumesc, si scuze ca am pus prea multe intrebari deodata dar sunt putin confuz.
Cel mai recent răspuns: Mioara Radulescu , Consultant proprietate industriala 19:29, 20 Martie 2012
Buna ziua,

Raspunsurile la intrebari sosesc mai devreme sau mai tarziu din diferite motive (week-end, necunoastere, neintelegerea cerintei, etc.).
Am sa incerc, desi nu sunt specialist in materie, sa clarific nelamuririle dvs. in ceea ce priveste situatia expusa. Cu siguranta, specialistii in proprietate intelectuala pot completa raspunsul meu cu eventuale informatii suplimentare.

Din punctul meu de vedere nu este nevoie de nici o aprobare pentru a vinde produsele inregistrate sub o anumita "marca". Desigur, trebuie sa fiti atent sa nu cumparati produse contrafacute si cel mai bine ar fi sa puteti incheia un acord chiar cu producatorul acestora pentru achizitionarea si vanzarea produselor lor.
Infractiunea intervine daca incercati sa copiati marca respectiva, s-o aplicati pe alte produse, etc. Marca este un instrument de marketing creat pentru promovarea produselor si pentru a face distinctia intre alte produse similare ca functionalitate, utilizare, scop, etc. De exemplu, orice firma cunoscuta care are un anumit tip de produse, are tot interesul sa vanda cat mai multe produse asa ca, daca dvs. vindeti produsele "MARCA" nu faceti decat sa-i promovati brandul si sa-i cresteti cifra de afaceri.
L.C.

Ce inseamna o marca si la ce foloseste: [ link extern ]
Ultima modificare: Duminică, 18 Martie 2012
Laura Ciobeica, moderator
Cum pot sa mi dau eu seama daca ceea ce import nu sunt produse contrafacute?
In acest caz, de cine as putea fi acuzat ca vand produse care au aceeasi marca, acelasi design, acelasi sistem, totul identic. In cazul in care as importa produs contrafacut...( asta nu avem de unde sti pentru ca acesti chinezii fac totul, si majoritatea produselor sunt facute la ei pentru ca mana de lucru este mult mai ieftina, ei cumpara de la fabiricile care fac produsele "originale" si le vand mai ieftin. Produsul "orignal" ajunge mult mai scump pentru ca sunt facute pentru Germania sa zicem.

Daca as fi acuzat ca vand produsul "MARCA" este vina mea sau a celor care produc si vand in alte tari?
Aceste instrumente,produse ar trebui sa aiba vreun anume certificat sau hartie care sa afrime ca produsul este original?
Niciun produs (fabricat in China sau oriunde in lume) NU POATE FI IMPORTAT SI COMERCIALIZAT in Roamnia daca acest produs poarta o marca IDENTICA cu o marca inregistrata in Romania ( inregistrata direct la OSIM, inregistrata ca marca comunitara sau inregistrata ca marca internationala avand Romania ca stat desemnat pentru protectie) si daca inregistararea este facuta pentru produse identice cu produsul ce doriti sa-l comercializati in Romania.
Importul unor astfel de produse constituie o contrafacere a marcii pentru care alte persoane sunt titulari de drept, alte persoane decat persoanele care fac astfel de exporturi.
Pentru a va apara impotriva acestei practici a fabricantilor sau distribuitorilor din strainatate care doresc sa exporte in Romania, trebuie ca in cadrul contractului comercial sa solicitati partenerului strain sa declare ca este singurul raspunzator de daunele ( prejudiciile) ce ar fi cerute pe teritoriul Romaniei ca urmare a unei actiuni in contrafacere deschisa de catre terte persoane ce pot dovedi drepturlie lor de proprietate industriala.
Multumesc mult de raspuns.... In cazul in care doresc sa import un produs ( deocamdata nu e vorba de sute de produse...doar de cateva 20-40) si acea marca nu este inregistrata la OSIM Romania le pot comercializa ( Produsul avand CE si ISO 9001) ?
In cazul in care nu se afla la OSIM Romania ar mai trebui sa i mai cer exportatorului sa declare ca este singurul raspunzator de daune ce ar fi cerute pe teritoriul Romaniei?

Am inteles ca as mai putea face o chestie... sa mi inregistrez brandul meu si sa comercializez produsul X sub brandul meu. M ar ajuta cu ceva aceasta chestie?Daca da cu ce anume?

Eu am verificat pe osim.ro/search.html ... (daca ar trebui verificat in alta parte imi puteti spune)
Verificarea protectiei unei marci in Romania trebuie facuta in trei baze de date si anume:
- osim.ro/search.html- pentru marcile inregistrate direct la OSIM;
- [ link extern ] ;
- [ link extern ] .
Pentru o cerectare SIGURA a protectiei unei marci in Romania va recomand fie sa cereti aceasta cercetare la OSIM fie, mai bine, sa va adresati unui cabinet de proprietate industriala, publicat cu nume in Buletinul Oficial de Proprietate Industriala(BOPI), buletin publicat de OSIM- capitolul Consilieri in proprietate industriala.
Daca in urma unei astfel de cercetari raspunsul va fi ca marca nu are protectie in Romania si nici nu este similara cu o marca inregistrata, veti putea comercializa produsele sub aceasta marca. Va atentionez ca un asemenea raspuns il veti obtine NUMAI de la un cabinet de proprietate industriala.
Utilizarea unei marci inregistrata de dumneavoastra in Romania presupune o noua ambalare a produsului pentru comercializare sub aceasta noua marca.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Produs contrafacut cumparat pe site de anunturi iuliant iuliant Buna ziua, Am cumprat o chitara de pe un site de anunturi care mi s-a spus de vanzator (minor) ca e de o anumita firma (Fender). Din investigatiile mele ... (vezi toată discuția)
Sigla mea pe produs facut in afara ue lArmAr lArmAr Buna ziua. Noi facem import de produse din afara UE... unde cand ajung in Romania se efectueaza vama. Am dori ca firma producatoare cu care colaboram sa ne ... (vezi toată discuția)
Interdictie comercializare produs cosmin_1010@yahoo.com cosmin_1010@yahoo.com Buna ziua! Va supun atentiei un subiect interesan legat de inregistrarea marcilor si interzicerea comercializarii unui produs. De aproximativ 2-3 ani se ... (vezi toată discuția)