Media Intră în comunitate
avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 777 soluții astăzi

Webinar Premium LIVE: Riscuri și obligații privind combaterea spălării banilor. Joi, 1 Iulie, de la ora 11:00. Rezervă loc și participă → 

Sinteza zilei avocatnet.ro: 10 lucruri de știut astăzi! Înscrie-te gratuit →

Forum Discuţii juridice Societăţi comerciale Numele unui magazin online
Discuție deschisă în Societăţi comerciale

Numele unui magazin online

Salutare tuturor! Urmează să îmi deschid un magazin online și am o mică nelămurire, dacă de exemplu numele site-ului și al firmei este "Meresipere official", se poate să trec pe ceasuri doar "Meresipere" având în vedere că există un magazin alimentar cu acest nume?
Știu că poate sună stupid și probabil răspunsul este evident, dar vreau să mă asigur:)) Vă mulțumesc anticipat!
Ultima modificare: Vineri, 4 Decembrie 2020
george-neagu, moderator
Cel mai recent răspuns: Constantin Vera , Contabil 20:07, 6 Decembrie 2020

Buna seara,

Pentru a nu avea probleme cu privire la existenta unei denumiri identice apartinand altei societati, puteti rezerva dvs aceasta denumire pentru a fi in deplina legalitate.Cum se procedeaza pentru a inregistra o marca ?

In vederea inregistrarii nationale a marcii se parcurg urmatoarele etape:


1. Solicitarea de „Cercetare documentara” in baza de date OSIM

Aceasta etapa nu este una cu caracter obligatoriu. Prin efectuarea unei cercetari documentare, beneficiarii acestui serviciu pot lua o decizie corectã referitoare la înregistrarea denumirilor dorite ca marci. Va salveaza de cheltuieli nedorite, cum ar fi: reclama pentru o marca apartinând altcuiva (mai ales în cazul ziarelor, revistelor, detergentilor, bauturilor, produselor cosmetice) si daunele care ar trebui platite in cazul utilizarii unei denumiri deja existenta ca marca.
Cercetarile documentare sunt realizate atat in baza nationala de date, constituita din marci si cereri de inregistrare de marci, cat si in baza de date internationala, constituita din marci si cereri de inregistrare de marci, avand Romania ca tara desemnata pentru protectie.


2. Depunerea cererii de inregistrare la OSIM

Depunerea cererii reprezinta rezervarea denumirii, siglei, culorilor, a domeniilor de activitate desfasurate sub marca respectiva (solicitata pe una sau mai multe clase de produse si servicii). Din momentul depunerii cererii, marca este protejata provizoriu, avand anterioaritate in fata cererilor depuse ulterior.


3. Examinarea cererii de catre Examinatorul OSIM

In termen de 3 luni cererea este analizata de un examinator, care decide asupra inregistrarii marcii.

Rezultatul poate fi:

- dispunerea publicarii marcii in Buletinul Oficial de Proprietate Industriala, urmand ca pe parcursul unei perioade de 3 luni de la publicare orice persoana interesata sa poata depune Opozitie la inregistrarea marcii.

- examinatorul decide refuzarea cererii, emite un Aviz de Refuz Provizoriu, situatie in care titularul elaboreaza un Punct de Vedere prin care sa sustina prin argumente inregistrarea marcii sale.
*La fel se procedeaza si in cazul in care se formuleza o Opozitie la inregistrarea marcii.


4. Dupa desfasurarea acestor etape, se dispune a se elibera certificatul de inregistrare.

Marca dumneavoastra se va bucura de protectie pe o perioada de 10 ani, urmand ca dupa aceasta perioada a se solicita reinnoirea protectiei pentru mai multe perioade succesive de cate 10 ani

Procedura de inregistrare dureaza aproximativ 12 luni din momentul depunerii cererii la OSIM


In vederea inregistrarii marcii avem nevoie de:

1.datele de identificare ale titularului persoana fizica sau juridica
2.reprezentare grafica in format electronic (imagine JPEG/JPG) pentru marcile combinate/figurative ce se va atasa cererii de inregistrare si va fi reprezentata in Buletinul Oficial de Proprietate Industriala
3.indicarea domeniilor de activitate pentru care se doreste inregistrarea


I

Taxe inregistrare marca

Pentru inregistrare marci taxele legale percepute de catre OSIM sunt reprezentate de:

- inregistrarea cererii de inregistrare a unei marci in valoare de 36 RON
- publicarea cererii de inregistrare a unei marci in valoare de 108 RON in varianta alb negru si 684 RON in varianta color
- examinarea cererii de inregistrare a unei marci pentru o singura clasa 396 RON alb – negru, 684 RON color, aici adaugandu-se taxa pentru fiecare clasa suplimentara in valoare de 180 RON iar in cazul in care marca are un element figurative sau o grafica speciala 108 RON
- eliberarea certificatului de inregistrare: 180 RON

Alte situatii procedurale:
- reinnoirea marcii pentru o clasa in varianta alb-negru 432 RON, in varianta color 720, iar pentru fiecare clasa suplimentara 180 RON iar pentru grafica speciala/element figurativ:108 RON
- examinare opozitie – 216 RON pentru 1 clasa de activitate, respectiv 108 RON pentru fiecare clasa suplimentara
- examinarea contestatiei solicitantului impotriva unei situatii de respingere sau admitere partiala: 540 RON


~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Inregistrare osim Bella16 Bella16 Buna ziua, cu ceva timp in urma, mi-am facut un mic I.I., si am inceput comert cu diverse produse.le-am facut pagina de internet, promovari, toate alea-alea, ... (vezi toată discuția)
Înregistrarea unei mărci! MihaiKrc MihaiKrc Doresc să îmi înregistrez o marcă la OSIM. As dori sa stiu la cine trebuie sa apelez, care ar fi costurile. Mulțumesc anticipat!! (vezi toată discuția)
Marca inregistrata simonacontabila simonacontabila Daca o firma vrea sa aduca un produs nou in tara la ce institutie trebuie sa se prezinte pentru ca produsul sa fie marca inregistrata si aparata? (vezi toată discuția)