avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 490 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Societăţi comerciale URGENT PENALITATI
Discuție deschisă în Societăţi comerciale

URGENT PENALITATI

VA ROG SA-MI SPUNETI SI MIE ;am un contract in care se aplica de 2 ori penalitati diferite pentru aceeasi chestie: intarzierea livrarii marfii. ce act/cod /art. reglementeaza faptul ca nu poti aplica 2 sanctiuni pt aceeasi graseala???
Cel mai recent răspuns: OANA GORAN , Consilier juridic 08:55, 3 August 2006
Nu te pot ajuta corespunzator, pentru ca nu am inteles ce anume doresti.
Penalitatile sunt in procent diferit?
Sau ai si penalitati de intarziere si daune-interese? Pentru ca acest lucru se poate.

Vezi cap.VII "despre efectele obligatiilor" Cod civil.

Si Legea 469/2002 privind disciplina contractuala care prevede:

Art. 4 - (1) În contractele încheiate părţile contractante vor prevedea ca, în cazul neîndeplinirii în termen de 30 de zile de la data scadenţei a obligaţiilor prevăzute la art. 3 alin. (1), debitorii să plătească, în afara sumei datorate, penalităţi pentru fiecare zi de întârziere.
(2) În contractele comerciale dintre părţile contractante, indiferent de forma în care acestea se încheie, în afara penalităţilor contractuale prevăzute la alin. (1), pentru compensarea prejudiciului suferit de către creditor ca urmare a îndeplinirii cu întârziere sau a neîndeplinirii obligaţiilor asumate de debitor, se pot include şi daune-interese pentru neexecutarea totală sau parţială a contractului, sub forma daunelor moratorii sau a celor compensatorii.
(3) Totalul penalităţilor pentru întârziere în decontare, prevăzute la alin. (1) şi (2), nu poate depăşi cuantumul sumei asupra căreia sunt calculate, cu excepţia cazului în care prin contract s-a stipulat contrariul.
da stiam de lege dar nu e vorba decat de penalitati si de faptul ca nu poti aplica in acelasi timp 2% pentru intarzierea livrarii marfii si alti 5% pentru intarzierea livrarii marfii..........
una din ele ..............ca nu mai sti la care te incadrezi.
am invocat codul civil imbogatirea fara cauza 992 si urm.
am propus modificarea art. cu o penalitate de 0,15% pentru fiecare zi de intarziere.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Penalitati aandrra aandrra in comercial, penalitatile pot fi mai mari ca debitul? parca exista o ordonanta care interzoce inserarea unor asemenea clauze in contracte.. ma poate cineva ... (vezi toată discuția)
Penalitati asandra2004 asandra2004 Cum calculez penalitati la o factura din 2006? Penalitatea poate sa depaseasca suma datorata? (vezi toată discuția)