avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 547 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Cum pot intra din CCC1 in CCC2 fara sa merg la ...
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Cum pot intra din CCC1 in CCC2 fara sa merg la serviciu?

Am un copil si sunt in concediu de crestere. La anul in Dec. mi se incheie concediu maternal dar planuiesc sa raman din nou insarcinata si vreau sa aflu daca pot sa nu merg la serviciu daca nasc din nou sau se apropie nasterea viitorului copil in preajma perioadei de incheiere a actualului concediu de maternitate. Mentionez ca nu as vrea sa merg doar pt cateva zile la serviciu. Ideea e ca as vrea ca atunci cand mi se incheie actualul concediu de maternitate sa intru in perioada de prenatal al viitorului copil. Se poate acest artificiu? Va multumesc.
Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 16:32, 14 Octombrie 2011
Nu este un artificiu. Daca ramaneti insarcinata in perioada concediului pentru ingrijirea copilului puteti intra in concediu prenatal cam cu doua luni inainte de nasterea copilului. Exista posibilitatea ca medicul sa considere ca aveti o sarcina cu risc si atunci se poate acorda concediul medical pentru o perioada mai mare de timp. Daca dupa implinirea varstei de doi ani a copilului dumneavoastra, sunteti insarcinata si nu primiti de la medic concediu pentru sarcina si lauzie sau concediu pentru risc maternal, va trebui sa va prezentati la serviciu pana ce veti primi un astfel de concediu.
Imi puteti indica temeiul legal priviind posibilitatea cu doua luni inainte de nasterea copilului in concediul de ingrijire a copilului de a beneficia de concediu prenatal ? multumesc
Concediul pentru sarcina si lauzie poate fi de 126 zile. Dupa nastere este obligatorie efectuarea a cel putin 42 zile concediu pt. sarcina si lauzie. Raman 84 zile care pot fi luate inainte. Medicul este cel care elibereaza certificatele de concediu medical. Trebuie sa va consultati cu acesta.
1. Acum dvs. nu sunteti in concediu maternal ci in concediu pentru cresterea copilului.

2. - Daca veti naste al doilea copil inainte de a se termina CCC1 atunci veti intra direct in CCC2.
- Daca veti alege varianta cu pana la 1 an veti primi aceeasi indemnizatie dar nu mai mare de 3400 lei.
- Daca veti alege varianta cu pana la 2 ani veti primi aceeasi indemnizatie dar nu mai mare de 1200 lei.
- Pentru al doilea copil nu veti mai beneficia de concediu de maternitate (126 de zile = pre si postnatal = sarcina si lauzie).
- Veti intra in CCC2 imediat ce se termina CCC1.

3. - Daca vesti naste dupa ce se termina CCC1, veti relua activitatea la locul de munca, veti beneficia de concediu de maternitate si apoi de CCC2.
- In cele 12 luni premergatoare nasterii sunt luate in calcul si lunile in care ati fost in CCC1.


buna ziua,
sunt si eu interesata de aceeasi problema: al doilea copil se naste la doua luni diferenta de la incheierea CCC1. Am vazut raspunsurile dvs si as avea cateva intrebari:
1. avand in vedere ca departamentul meu s-a desfiintat este posibil sa imi dea preaviz, avand in vedere ca eu voi fi in concediu de maternitate cele 2 luni
2. cum se calculeaza acest concediu de maternitate si indemnizatia de crestere copil pt 1 an
3. in eventualitatea in care copilul se naste in alta tara indemnizatia este in vigoare.

va multumesc

Alte discuții în legătură

Concediu pentru al doilea copil ghiuream@yahoo.com ghiuream@yahoo.com Sunt in concediu de crestere copil pentru 2 ani,daca raman din nou insarcinata pot beneficia de concediu medical?Cum mi se va calcula noua indemnizatie? (vezi toată discuția)
Indemnizatie cresterea copilului lacramioaraepure lacramioaraepure Buna ziua! Sunt mamica unui copil de 1 an si 11 luni care pe data de 9 iulie va implini 2 ani9. Pe data de 6 iunie 2014 m-am intors la serviciu. Sunt ... (vezi toată discuția)
Indemnizatie crestere copil rox_ann07 rox_ann07 sunt in crestere copil din iunie 2011 si as mai avea de luat indemnizatie pana in iunie. Acum sunt insarcinata in 2 luni si as vrea sa stiu daca in acest caz ... (vezi toată discuția)