avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 434 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... succesiune
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

succesiune

Buna ziua,de curand a murit socrul meu si as vrea sa fac succesiunea .Ei sunt patru frati si mama soacra,unul din frati a spus ca el doreste parte din apartament ,o sora imi da partea ei mie la fel si mama soacra,si mai ramane o sora care a spus ca semneaza da eu cedez si semnez la Eroilor ..Socrul meu are un apartament (cel care ma intereseaza)si mai are prin testament lasat de mama lui doua camere la Eroilor intr-o casa nationalizata si o casa la tara undeva pe langa Buzau.Tot ce vreau e sa fac acte in care sa semneze mama soacra si cu surorile ca imi cedeaza mie partea lor de fapt sotiei mele,iar fratele care nu renunta la partea din apartament si nu vrea nimic din restul si sa pot sa vand apartamentul sau sa il trec pe numele meu .Se poate face acte din care sa reiasa ca mama soacra si cumnatele imi dau partea lor mie , donatie,contract de vanzare cumparare trebuie sa se poata printr-un act.Vreau sa stiu cata partea o sa am eu daca imi cedeaza partea soacra si cumnatele si ce partea va avea cumnatu care nu este de acord si daca pot sa vand apartamentul sau sa il trec pe numele meu.Si daca cumnata este plecata din tara si nu vrea sa vina in tara sa semneze pot trimite actele in Italia pentru semnat?Va rog sa imi spuneti ce acte ar trebui sa va aduc daca puteti sa ma ajutati,stiu ca trebuie sa scot un certificat de atestare fiscala ,am fost la primarie dar in cererea tip era specificat mostenitor in baza act,trebuie sa mai fac alte acte sa pot sa scot certificatul de atestare fiscala? o parte din acte cred ca le am (contractul de vanzare -cumparare cu plata in rate ,procesul verbal de predere-primire a locuintei,,certificat de deces)Astept sa imi respundeti cat mai curand posibil daca puteti.
Multumesc,
Romanet Ovidiu
Cel mai recent răspuns: romascanu , moderator 06:47, 14 Octombrie 2011
In primul rand succesibilii, nu dvs ca nu aveti calitate , trebuie sa deschida succesiunea. Apoi in urma eliberarii certiticatului de mostenitor se va face partajul, iesirea din indiviziune. Cu partajul facut se poate face act de vanzare cumparare catre dvs sau sotia dvs.Pentru deschiderea succesiunii va tb certificat deces, actele de stare civila ale mostenitorilor, doi martori, actele de propeitate, certificat fiscal cu plata impozitelor la zi. Daca una din parti nu se poate prezenta nici la dezbaterea succesiunii , nici la partaj va face procura de reprezentare la cele doua operatiuni juridice si o va trimite in tara. Procura se face fie la Consulatul Romaniei in Italia, fie la un notar in Italia tradusa si apostilata. Se va specifica clar in procura la ce sa o reprezinte persoana , adica dezbatere succesiune si partaj succesoral.
Ultima modificare: Joi, 13 Octombrie 2011
ContSters141818, utilizator
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
As mai adauga ca succesibilii nu pot renunta la anumite parti din mostenire, pot renunta la toata mostenirea doar.

Dupa ce se stabilesc cotele fiecaruia, la partaj puteti stabili ce si cum se imparte.

Later edit: De asemenea, dvs nu aveti calitate de succesibil ci sotia dvs. Bunurile sunt bunuri proprii iar dvs in calitate de sot nu aveti nici un drept asupra lor.
Ultima modificare: Joi, 13 Octombrie 2011
Alexandru Munteanu, Avocat
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
mirela741 a scris:

In primul rand succesibilii, nu dvs ca nu aveti calitate , trebuie sa deschida succesiunea.


Succesiunea s-a deschis prin moartea socrului... :)
Ultima modificare: Joi, 13 Octombrie 2011
ContSters60093, utilizator
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
da , asa e, succesiunea se deschide prin moarte! Ma refeream la dezbaterea succesorala.
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
blonzi a scris:

a murit socrul meu

Ei sunt patru frati si mama soacra

Socrul meu are
- un apartament (cel care ma intereseaza)
- si mai are prin testament lasat de mama lui doua camere la Eroilor intr-o casa nationalizata - si o casa la tara undeva pe langa Buzau.

Tot ce vreau e sa fac acte in care sa semneze mama soacra si cu surorile ca imi cedeaza mie partea lor de fapt sotiei mele...

Vreau sa stiu cata partea o sa am eu daca imi cedeaza partea soacra si cumnatele si ce partea va avea cumnatu care nu este de acord ...



Primul pas (fara de care putem discuta doar teoretic) este dezbaterea succesiunii.

Dupa obtinerea certificatului de mostenitor, adica dupa ce vor putea dovedi ca AU ceea ce ar vrea sa DEA ( fara el au doar ipotetic, au doar coada ursului din padure) atunci s-ar putea discuta concret si CUI (dvs. sau sotiei dvs.) ar putea sa dea, CE ar putea sa dea fiecare si PRIN CE ACT ar putea sa dea.

Sotiei dvs. (mostenitoare, dupa acceptarea succesiunii) ar putea sa i se "cedeze" prin act de partaj. / iesire din indiviziune (sau mai pe romaneste: noi, mostenitorii, avem impreuna o "gramada"/universalitate - eu iau/primesc apartamentul, tu iei casa de la tara, el ia casa din Eroilor si reglam diferentele de valoare, respectiv dam niste bani/sulta cui n-a luat nimic ori a luat prea putin. Cam asta ar insemna, in esenta, un partaj.).

Dvs. (pentru ca nu sunteti ruda cu mortul) nu veti avea nicio parte. Dar ar putea sa va vanda/doneze/etc. cineva (mostenitor) cota lui parte. Este posibila si varianta asta, dar trebuie analizat cat este de buna sau rea in context (in situatia de fapt pe care ati descris-o in linii mari, cu acel cumnat care ...o tine pe-a lui).

Cotele succesorale sunt:
- 1/4 (4/16) din masa succesorala pentru mama soacra
- 3/4:4 = 3/16 din masa succesoarala pentru fiecare dintre cei 4 copii ai mortului.

Deci cumnatul (la fel si sotia dvs.) are 3/16 din masa succesorala.
Dar in masa succesorala poate sa intre
- apartamentul TOT, daca era numai al mortului
- sau JUMATATE din apartament, daca cealalta jumatate era a mamei soacre (daca acest apartament a fost cumparat impreuna in timpul casatoriei de catre cei doi soti, atunci mama soacra are deja o jumatate de apartament si ramane cu ceea ce are. Iar mostenitorii, inclusiv mama soacra, primesc in cotele de mai sus doar din ceea ce avea mortul).

Si atunci cumnatul (si sotia dvs.) ar putea sa aiba.
- 3/16 din apartament
- sau 3/16 din jumatate de apartament.


V-am ametit deja? Inseamna ca aveti nevoie de mai multe explicatii decat se pot scrie pe un forum.


Ultima modificare: Vineri, 14 Octombrie 2011
romascanu, moderator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Succesiune cristinicaz cristinicaz socrul meu a decedat recent.au rămas un apartament si o casa la tara.Exista o soție și doi copii.ce drepturi are fiecare la moștenire? Pot copiii sa ii ... (vezi toată discuția)
Ce ma sfatuiti? mamma mamma in iulie se intoarce cumnata mea din italia si vor sa dezbata mostenirea pt socrul meu care e decedat din 1993.eu si copilul meu ca mostenitori ai sotului ... (vezi toată discuția)
Mostenire morosa morosa buna ziua .socrul meu a murit acum in un an sotul meu este singur la parinti si stam cu mama sa .actele pe casa sunt pe amandoi .vreau sa stiu ce trebuie sa ... (vezi toată discuția)