avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 409 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Daca ma puteti la o nelamurire
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Daca ma puteti la o nelamurire

Se poate ca mama sa ceara instantei sa fie decazuta din drepturile parintesi ca astfel renuntand la copil sa evite plata pensiei alimentare?
Este vorba despre concubina mea cu care am un baietel de 5 anisori.Cu ea sunt in proces de incredintare minor si a spus ca va solicita instantei sa o decada din drepturi ptr "a nu-mi da mie bani"(ma refer la pensia alimentara)

Va multumesc.
Ultima modificare: Vineri, 14 Octombrie 2011
adryan35, utilizator
Cel mai recent răspuns: adryan35 , utilizator 03:29, 17 Octombrie 2011
Pana cand nu e o hotarare, nu prea merge plangerea penala...
Decaderea din drepturi nu o scuteste de plata pensiei, vedeti articolele aratate mai sus.
Sa inteleg ca doar dupa definitivarea sentintei pentru incredintare minor se poate face plangerea de abandon?
Practica asa zice.
Legea nu zice musai acelasi lucru, insa e mai usor de obtinut o condamnare pe 305 lit. c decat 305 lit. b, ultima fiind mai greu de dovedit, e mai greu de facut un probatoriu care sa convinga.
Va dau art. mai jos:

Abandonul de familie

Art. 305. - Săvârşirea de către persoana care are obligaţia legală de întreţinere, faţă de cel îndreptăţit la întreţinere, a uneia dintre următoarele fapte:
a) părăsirea, alungarea sau lăsarea fără ajutor, expunându-l la suferinţe fizice sau morale;
b) neîndeplinirea cu rea-credinţă a obligaţiei de întreţinere prevăzute de lege;
c) neplata cu rea-credinţă, timp de două luni, a pensiei de întreţinere stabilite pe cale judecătorească, se pedepseşte, în cazurile prevăzute la lit. a) şi b), cu închisoare de la 6 luni la 2 ani sau cu amendă, iar în cazul prevăzut la lit. c), cu închisoare de la unu la 3 ani sau cu amendă.
Acţiunea penală se pune în mişcare la plângerea prealabilă a persoanei vătămate.
Împăcarea părţilor înlătură răspunderea penală.
Dacă părţile nu s-au împăcat, dar în cursul judecăţii inculpatul îşi îndeplineşte obligaţiile, instanţa, în cazul când stabileşte vinovăţia, pronunţă împotriva inculpatului o condamnare cu suspendarea condiţionată a executării pedepsei, chiar dacă nu sunt îndeplinite condiţiile prevăzute în art. 81.
Revocarea suspendării condiţionate nu are loc decât în cazul când, în cursul termenului de încercare, condamnatul săvârşeşte din nou infracţiunea de abandon de familie.
Am inteles.Va multumesc mult.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Decadere din drepturi parintesti pilbak tunde pilbak tunde BUNA! AS DORI SA STIU DACA TATAL POATE FI DECAZUT DIN DREPTURI PARINTESTI PENTRU NEPLATA PENSIEI DE INTRETINERE. MENTIONEZ CA NU ISI VIZITEAZA COPILUL DELOC. ... (vezi toată discuția)
Ajutor çhicireanu liliana çhicireanu liliana Fostul concubin nu a platit pensia alimentara de de 4 ani si nici nu a participat la cresterea si intretinerea lor de aceea as dori decaderea din drepturi sii ... (vezi toată discuția)
Rog sfat janina drula janina drula Dintr-o relatie de concubinaj a rezultat un minor acum in varsta de 18 ani.. In momentul de fata copilul poarta numele mamei (va fac precizarea ca aceasta ... (vezi toată discuția)