avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 490 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Contabilitate în general registrul de casa
Discuție deschisă în Contabilitate în general

registrul de casa

Am un taxi pe care am avut angajat un sofer. Acesta a efectuat curse de taxi, a incasat banii, dar nu mi i-a predat. Acesti bani figureaza pe casa de marcat fiscalizata. Intrebari:
1. Sunt obligat sa inregistrez in registrul de casa sumele incasate de sofer, dar nepredate catre casierie ? Daca da, care este textul de lege care predeve acest lucru.
2. Cum pot dovedi ca sumele de pe casa de marcat nu au ajuns la mine, nu mi-au fost predate ? Mentionez ca soferului nu am apucat sa ii fac carte de munca, a lucrat doar 3 saptamani si vazand ca ma fura am renuntat la el.

conform legii contabilitatii, daca inregistrez sumele de pe casa de marcat fiscalizata in registrul de casa, automat se considera ca soferul a predat banii. iar daca nu le inregistrez / declar, atunci se cheama ca eu comit o frauda financiara, fac evaziune fiscala.

Ce trebuie sa fac cu aceste sume, existente doar scriptic, nu si faptic ?

Va multumesc.
LEGEA CONTABILITÃȚII nr. 82/1991, republicata, actualizata cu OUG 37/2011

ART. 6
Orice operaţiune economico-financiară efectuată se consemnează în momentul efectuării ei într-un document care stă la baza înregistrărilor în contabilitate, dobândind astfel calitatea de document justificativ.
(2) Documentele justificative care stau la baza înregistrărilor în contabilitate angajează răspunderea persoanelor care le-au întocmit, vizat şi aprobat, precum şi a celor care le-au înregistrat în contabilitate, după caz


ORDIN nr. 1714 din 14 noiembrie 2005 privind aplicarea prevederilor Hotărârii Guvernului nr. 831/1997 pentru aprobarea modelelor formularelor comune privind activitatea financiară şi contabilă şi a normelor metodologice privind întocmirea şi utilizarea acestora.

(2)Bonurile fiscale emise de aparatele de marcat electronice fiscale vor fi folosite începând cu data de 1 ianuarie 2006 numai ca documente de înregistrare a plăţilor în Registrul de casă.



Este obligatorie inregistrarea bonului fiscal in Registrul de casa, care reprezinta un venit pentru societatea Dvs.
leorot a scris:

[...] nu am incercat defel sa il mint pe sofer cu absolut nimic. El este cel care a spus cA are atestat de taxi si nu a avut, de aceea nu am putut sa ii fac carte de munca si sa fiu in legalitate cu el. [...]


Cand ati constatat acest lucru nu trebuia sa-l lasati sa urce in masina.
Exact asta am facut, doar ca a tinut-o 3 saptamani cu minciunile - ba ca cei de la ARR nu mai au cartoane , ba ca stie el pe nu stiu cine care ii face nu stiu ce si tot asa. Cand am vazut ca am intrat in a 4-a saptamana si atestatul nu a aparut, l-am pus pe liber. Iar in taximetrie 95% dintre soferi sunt la fel - mincinosi si hoti. Nu va mai povestesc cum arata masinile de care isi bat joc cum vor , iar eu ca proprietar nu am decat sa le repar, ei nu au nici un fel de responsabilitate. Stiti cum pedepseste legea un sofer care pleaca cu masina firmei in Liberia de Nord si nu o mai inapoiaza ? " Abuz de incredere " adica fapta de importanta minima. Nu li se intampla absolut nimic, li se da NUP si gata. Sunt patit si stiu ce vorbesc.

Iulian Manea a scris:

leorot a scris:

[...] nu am incercat defel sa il mint pe sofer cu absolut nimic. El este cel care a spus cA are atestat de taxi si nu a avut, de aceea nu am putut sa ii fac carte de munca si sa fiu in legalitate cu el. [...]


Cand ati constatat acest lucru nu trebuia sa-l lasati sa urce in masina.



Buna seara,
Imi cer scuze...ceva imi scapa...Acest sofer nu va preda zilnic incasarile?

Ideea este ca trebuie sa inregistrati incasarile in Registrul de casa. Ce intreprindeti Dvs, pe urma este o alta problema. In contabilitate, pana rezolvarea problemei conturi unde sa fie inregistrate aceste sume exista, eu va doresc sa va recuperati banii.
leorot a scris:

Exact asta am facut, doar ca a tinut-o 3 saptamani cu minciunile - ba ca cei de la ARR nu mai au cartoane , ba ca stie el pe nu stiu cine care ii face nu stiu ce si tot asa. Cand am vazut ca am intrat in a 4-a saptamana si atestatul nu a aparut, l-am pus pe liber.


"Art. 9
(1) Constituie contraventii urmatoarele fapte savarsite de angajatori, persoane fizice sau juridice:
a) netransmiterea registrului cu elementele contractului individual de munca prevazute la art. 3 alin. (2) lit. a)—g), cel tarziu in ziua lucratoare anterioara inceperii activitatii de catre salariatul in cauza;
...
(2) Contraventiile prevazute la alin. (1) se sanctioneaza dupa cum urmeaza:
a) cea prevazuta la lit. a), cu amenda de 10.000 lei pentru fiecare persoana primita la munca fara transmiterea la inspectoratul teritorial de munca a registrului completat cu toate elementele contractului individual de munca"
(H.G. 500/2011 privind registrul general de evidenta a salariatilor)


... inregistrati sumele in registru' de casa, ca altfel va complicati si mai tare.


Ultima modificare: Duminică, 16 Octombrie 2011
jeorj, utilizator

Alte discuții în legătură

Acte contabile pfa sorinnell sorinnell buna, mi-am deschis si eu un magazin mixt pe PFA neplatitor de TVA. Ati putea sa ma luminati si pe mine un pic? Am intrebat ce acte de evidenta contabila ... (vezi toată discuția)
Cine este vinovat? bitu bitu Buna ziua, va rog sa ma ajutati cu cateva raspunsuri. Sunt acuzat de delapidare,mentionez ca nu am avut niciodata fisa postului de casier sau gestionar si ... (vezi toată discuția)
Ordinul gestionarilor+fisa de post Doina Elena Doina Elena Va rog puteti sa ma ajutati cu ordinul gestionarilor? M-ar interesa si o fisa de post pentru casier din cadrul comp.contabilitate. multumesc. (vezi toată discuția)