avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 675 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Taxa pe Valoarea Adaugată - TVA achizitie autoturism
Discuție deschisă în Taxa pe Valoarea Adaugată - TVA

achizitie autoturism

Buna ziua,
Va rog aveti amabilitatea de a imi da un raspuns in cazul achizitiei autoturism in leasing de la o societate din tara se poate deduce tva de catre o societate comerciala ?
Dar ca persoana fizica?
Care este regimul de deducere tva pt benzina consumata de masina aflata in folosinta activitatii societatii si daca este considerata cheltuiala nedeductibila cumva?
Va multumesc.
Cel mai recent răspuns: a_bogdan , utilizator 19:37, 15 Octombrie 2011
Achizitionand un autoturism in leasing, aveti dreptul sa deduceti TVA, mai putin pentru valoarea reziduala.

Daca luati autoturismul pe persoana fizica si-l puneti la dispozitia societatii printr-un contract de inchiriere sau de comodat, nu aveti cum sa deduceti TVA aferenta achizitiei acestuia.

Pana la 31/12/2011 cheltuielile cu combustibilul si, ca urmare, si TVA aferenta sunt nedeductibile. Cu cateva exceptii, dar, cum nu ne-ati spus ce activitate desfasoara societatea, nu stiu daca va incadrati aici.
- prestari servicii transport marfa

Intrebarea esa si in cazul persoana fizica autorizata platitoare de tva

Va multumesc,

Inchirierea sau punerea la dispozitie a unui autoturism in baza unui contract de leasing se considera o prestare de servicii. Transferul dreptului de proprietate asupra bunului se considera ca are loc la incheierea contractului de leasing cand utilizatorul isi exercita optiunea de a achizitiona bunul.

Drept urmare TVA aferent ratelor se considera deductibil atata vreme cat serviciul achizitionat de societate este folosit in scopul desfasurarii activitatii (pentru obtinerea de venituri taxabile). Totusi, la expirarea contractului de leasing, in cazul in care decideti sa va exercitati optiunea de a achizitiona autovehiculul, TVA aferent ultimei rate facturate trebuie considerat nedeductibil (daca achizitia nu se incadreaza pe limitarile speciale prevazute la art. 145^1 din codul fiscal).

In ceea ce priveste combustibilul TVA este deductibil doar in masura in care achizitia se incadreaza pe limitarile speciale de la art. 145^1 din codul fiscal.

Persoanele fizice nu pot deduce TVA.

Sincer sa fiu, doar dupa ce am inceput sa scriu toate astea mi-a venit ideea sa intreb: dumneavoastra vreti sa achizitionati masina sau sa o inchiriati in baza unui contract de leasing? :)
Daca masina este utilizata pentru servicii de transport atunci TVA ar trebui sa fie deductibila si la sfarsitul perioadei de leasing cand achizitionati masina (TVA aferent ultimei rate). Acelasi comentariu este valabil si in cazul in care sunteti PFA inregistrata in scopuri de TVA.
Ultima modificare: Sâmbătă, 15 Octombrie 2011
a_bogdan, utilizator
sa achizitionez si am 2 variante
-societate comercilala
-pfa

Alte discuții în legătură

Este deductibil tva-ul din facturile de leasing pt achizitia unui autoturism? Serban Tanase Serban Tanase din codul fiscal am inteles ca nu este deductibil tva-ul din achizitia de autoturisme deci nici din facturile de leasing pentru acest tip de achizitie este ... (vezi toată discuția)
Tva leasing si cheltuieli aferente rallia rallia Buna seara, rog luminati-ma,ca tare mi se par incurcate caile iadului!!!!..:Onu sunt de specialitate ,economic vorbind.. CAZ: Un srl cu 2 asociati, fara ... (vezi toată discuția)
Deducere tva Aurel Aurel Aurel Aurel Buna ziua, Doresc sa achizitionez un autoturism nou, pe SRL! TVA-ul se deduce doar daca fac achizitia in sistem leasing? Din cite am auzit asta ar fi ... (vezi toată discuția)