Fiul meu, a fost student la Academia Navala Mircea cel Batran Constanta pe unul din locurile alocate Politiei de Frontiera. In decembrie 2006 Politia de Frontiera a oferit studentilor lor posibilitatea de a aplica pentru efectuarea studiilor in cadrul Academiei Pazei de Coasta a SUA.
Dupa sustinerea examenelor necesare si depunerea dosarului - care includea si o adresa din partea Politiei de Frontiera catre Academia Pazei de Coasta a SUA prin care adeveresc ca dupa terminarea studiilor, studentul va fi incadrat in structurile acesteia, fiul meu a fost unul dintre cei patru studenti internationali admisi, fiind primul student roman la aceasta Academie.
Toate cheltuielile legate de examinari, obtinerea pasaportului de servici, a vizei de studii in S.U.A. si transportul catre U.S.C.G.A. au fost efectuate de catre familie.
Abia in septembrie 2007, dupa multe demersuri facute de catre familie si de catre cei de la Ambasada SUA, a aparut “temeiul legal” prin H.G. 1065 din 05.09.2007, cu toate ca din 1995 exista H.G. 518 care stipuleaza drepturile si obligatiile personalului roman trimis in strainatate.
Nici in ziua de azi cei de la Politia de Frontiera nu ii platesc diurna, iar cheltuielile de transport pe timpul vacantelor sunt inca suportate de noi, desi H.G. 518 stipuleaza cu totul alte drepturi.
Credeti ca exista vreo rezolvare? Sincer ma aflu deja in situatia de a-l retrage de la acea scoala din cauza cheltuielilor care ma depasesc cu mult si pe care nu ma asteptam sa le am.
A intrat la Academia Mircea cel Batran pe locurile IGPF in anul 2006. in decembrie 2006 cei de la biroul personal al IGPF
i-au informat (pe studentii lor din cadrul Academiei Mircea cel Batran) ca exista un loc disponibil ptr Academia Pazei de Coasta a SUA si ca doritorii se pot inscrie la concurs ptr scolarizarea gratuita acordata de guvernul SUA in favoarea Ministerului de Interne.
Dupa sustinerea testelor medicale, sportive, examene, dupa interviul sustinut cu cei de la Ambasada SUA din Buc. si dupa publicarea rezultatelor la teste (TOEFL si ACT) a fost admis. Tin sa mentionez ca toate cheltuielile legate de admitere au fost suportate de catre familie, IGPF-ul nemaimplicindu-se cu absolut nimic.
In urma interviului cu reprezentantul Ambasadei SUA, am luat cunostiinta de faptul ca exista niste termene limita ptr inscriere si depunerea actelor, precum si unele conditii care trebuiesc indeplinite (una dintre conditii fiind faptul ca la inscriere trebuie achitata o taxa de 3000 USD, o alta conditie impunea faptul ca studentul trebuie sa lucreze pentru IGPF o anumita perioada de timp).
Ce sa zic... Exceptand faptul ca cei de la IGPF au primit o instiintare din partea USCGA si au dat-o mai departe in teritoriu, nu s-au mai implicat cu nimic. Nu au asigurat studentilor transportul catre centrul de testare, inscriere si nici macar nu au luat legatura cu conducerea Academiei McB ca sa le permita plecarea la testare (trebuie sa aveti in vedere ca vorbesc despre studenti ai unei scoli militare, care au 3 apeluri pe zi, program militar si consemnare in cazarma si care au depus un Juramant militar).
Dupa admiterea la USCGA a inceput alergatura ptr obtinerea vizei de studii in SUA, ptr obtinerea fondurilor, achizitionarea biletului de avion, a pasaportului etc. Sincer, fara sprijinul celor de la Ambasada SUA, nu cred ca as fi reusit. Au dat inclusiv telefon la Academia McB ca sa i se dea voie sa plece din scoala in vederea obtinerii actelor. Am avut inclusiv suportul celor de la Ministerul de Interne in vederea obtinerii pasaportului de servici, dar din partea celor de la IGPF nimic. A plecat cu pasaport de servici, deoarece cei de la Ministerul de Interne, au considerat ca nu a plecat in nume propriu ci trimis de catre institutie subordonata lor (IGPF).
In tot acest timp am incercat sa iau legatura cu un factor decizional din IGPF, care sa hotarasca implicarea lor in aceasta situatie si in punerea la dispozitie a fondurilor necesare, dar nu am reusit sa gasesc nici un fel de intelegere (eu locuiesc in Constanta si toate persoanele care m-ar fi putut ajuta sunt in Bucuresti si de cele mai multe ori de negasit). Singurul lucru pe care l-am obtinut de la IGPF a fost o adresa catre Academia McB prin care ii anuntau ca fiul meu a fost admis la USCGA si doresc retragerea lui din cadrul Academiei McB.
Deoarece, termenul limita (14.06.2007) se apropia am cumparat biletul de avion, am contractat un credit bancar ptr suma de 3000 USD, dar inainte de plecare am fost anuntat de catre Ambasada SUA ca USCGA refuza primirea celor 3000 USD din partea familiei, avand in vedere faptul ca studentul este trimis al IGPF si nu devine studentul lor in nume propriu. Ca urmare, a plecat la USCGA, iar in octombrie 2007 IGPF a virat suma respectiva (intre timp datorita insistentelor Ambasadei SUA a aparut HG 1065/2007).
Abia in aprilie 2008 am reusit sa recuperez de la IGPF contravaloarea biletului de avion ptr plecarea catre USCGA, desi "temeiul legal" exista din septembrie 2007, acestia refuzand sa acopere si restul cheltuielilor (admitere, biletul de avion ptr sosirea pe timpul vacantei de iarna si diurna).
Pe 1 octombrie 2007 am trimis o petitie catre IGPF in care ceream rambursarea cheltuielilor si plata diurnei, iar pe 30.10.2007 am primit raspunsul IGPF prin care ma anuntau ca pot recupera c/val biletului de avion, ca au platit taxa de inscriere de 3000 USD, dar ca fiul meu nu poate beneficia de drepturile cuvenite prin HG 518/ 1995 pentru ca "nu poate fi catalogat drept personal trimis in strainatate".
Cei de la IGPF se folosesc cu succes de HG 1065/2007, care este foarte restrictiva si nominalizata, comparativ cu HG 518/1995, in care eu consider ca se poate incadra.
Buna seara , AM CITIT HOT. GUV. mentionate, FELICITARI PT. FIUL dv.
imi pare rau de situatia ivita cu fiul dv. nu inteleg cum se motiveaza cei in drept sa nu isi asume responsabilitatea in acest caz presupun ca vor invoca lipsa de fonduri ;
clar dupa cum se vede este o lipsa de onestitate si de seriozitate a celor indreptatiti sa asigure scolarlzarea studentului,
stiu un fiu al unei profesoare care mi-a predat romana si care a absolvit acad . de pol buc. si care acum lucreaza in sri. , de ce va spun acestea am avut ocazia sa asist la o discutie sau mai bine zis la o apostrofare pe care ia facut-o seful sau la putin timp dupe ce era angajat in munca si am ramas surprins de felul cum i se adresa ofiterul care il comanda(asta era pe timpul cat politistii erau militari) , abia acum imi dau seama ca totusi a avut un rost sa fie tratat in intr-un fel care pe mine m-a surprins si sincer sa fiu eu nu as mai fi ramas in politie
vad ca nu v-au spus detaliile cu privire la suportarea costurilor, vreau sa va anunt de la inceput , acest mesaj este un punct de vedere , si numai o hotarare judecatoreasca sau o intelegere cu cei care il au in responsabilitate pe student poate fi ca solutie definitiva , deci in cazul scolarizarii dupa cate observ trebuie sa aiba un
contract de studii sau
un contract de munca ,
inteleg ca are statut militar , daca puteti sa-mi precizati ce fel de act a incheiat cu acad. nav. si de asemenea cu ipgf , dupa cate stiu acum cei din politie AU DIN 2002 STATUT CIVIL ,
DUPA CUM SE OBSERVA din relatarea dv. dipa cum vad eu
ANGAJAMENTUL PE CARE L-ATI SEMNAT CU IGPF, ESTE
HOTARATOR
IN CAUZA ,
ca sa lamurim contrazicera de care pomeniti dv. eu cred ca aici actele se completeaza hg. 518/1995 in sensul ca , dupa cum dv. ati mentionat si se observa guv. a hotarat cum se va solutina situatia ivita , deoarece banuiesc eu este incerta situatia contractuala in care se gaseste fiul dv. , DECI
TREBUIE SA AVETI GRIJA LA INDEPLINIREA ANGAJAMENTULUI PE CARE L-ATI SEMNAT CARE IARASI TREBUIE INTERPRETAT
cert este ca trebuie sa aiba si diurna caci daca a avut-o si inainte de plecare trebuie sa o primeasca in continuare , in cazul ca nu a renuntat la ea
nu vreau sa fiu indiscret dar trebuie vazu si angajamentul dv. din hot. guv. din 2007 nu este prevazut si costul cheltuielilor mentionate de dv. de aici s-ar deduce ca nu sunt obligati sa vi le asigure
iar , ce priveste hg. 518/1995
eu nu contest ca nu ca nu se aplica dar vreau sa stiu daca era in relatie de munca si pe baza carui contract
sincer sa fiu mi-ar placea sa nu fie in cauza statutul de militar ( cred ca are si solda , nu? ) , ACEST CAZ NU MAI APARTINE DREPTULUI MUNCII ESTE UN STATUT CU TOTUL SPECIAL legea 80/ 1995
atunci vreau sa va spun ca daca hotarati sa atacati in instanta intervine automat tribun.militar unde judecatorul este si militar activ , si aici eu nu am nici o siguranta ca veti avea castig de cauza este o hot a CURTII CONSTITUTIONALE DECIZIA NR. 375/2005 - CA INSTANTELE MILITARE NU REPREZINTA INSTANT EXTRAORDINARE , FIIND SIMILARE INSTANTELOR DE DREPT COMUN ; FAPTUL CA JUDECATORII SUNT MILITARI ACTIVI NU INSEAMNA RELATII DE SUBORDONARE PE PLANUL INDEPLINIRII ATRIBUTIILOR DE MAGISTRATI spune decizia curtii constitutionale ,
ASADAR
IATA CA am ajuns la un punct unde eu nu dau prea mare castig de sansa si
DESI CRED CA ar trebui sa
nu existe aceste instante militare , este si opinia unui prof. de drept procesual ION DELEANU ,
DAR
IATA CA LUCRURILE NU STAU CAM ASA totusi un avocat ar trebui sa castige orice proces in sensul ca trebuie facut dreptate si care cred ca se poate obtine pana LA urma , daca in angajamentul pe care l-ati semnat nu ati renuntat la anumite drepturi
in privinta contractului cereti exemplarul pe care nu vi l-a dat, , in caz ca nu vor sa va dea macar o copie instanta va fi abilitata sa il obtina , aici intra iar in ce fel a semnat studentul contractul zis angajament este alta teorie , dar sa fiu sincer un castig de cauza dupa mine personal , numai la o instanta unde nu sunt militari in complet puteti sa aveti asta inseamna mai precis Curtea europeana a drepturilor omului , sper ca ati inteles ceea ce va scriu , si imi pare rau de situatia in care va gasiti , doresc succes in viata fillui dv. , si incercati sa ajungeti la o intelegere pe cale amiabila cu privire la cheltuielile solicitate caci dupa cum reiese parca l-au predat americanilor sa il aiba ei in grija si de asemenea dupa documentarea care am efectuat-o din tratat. de drept. muncii AL. TICLEA , 2007 , cert este ca militarilor nu li se aplica dreptul muncii , iar in ce priveste faptul ca alti studenti militari au un alt tratament aici intervine deja o discriminare nu cred si normal nu ar trebui sa fie penalizat in felul acesta fara un just motiv( ex. disciplinar) si fara sa fie proportionat
in alta ordine de idei am pe cineva care este si cadru didacticv, judecator militar la trib. militar cluj , dar credeti-ma m-am documentat dupa cele mai bune materiale didactice si eu nu vad alta solutie , poate fiul dv. are rezervata aceeasi situatie cu cel amintit de mine care acum lucreaza in sri, dar nu recomand ca cineva sa se lase injosit de altii si eu chiar va recomand sa va reparati drepturile care vi se incalca , cu consideratie
aurel calauz,
daca aveti alte nelamuriri in limita posibilitatilor va stau la dispozitie, si numai de bine
Daca iti place sa cauti "acul in carul cu fan" este treaba ta! Observ ca postezi acte normative pe acest forum, sa inteleaga cine, de fapt ce vrei.Nu vrei nimic, de fapt, incerci altceva decat ai invatat in facultate! Fii mai concret!
Daca iti place sa cauti "acul in carul cu fan" este treaba ta! Observ ca postezi acte normative pe acest forum, sa inteleaga cine, de fapt ce vrei.Nu vrei nimic, de fapt, incerci altceva decat ai invatat in facultate! Fii mai concret!
D-nule Dan chiar nu aveti cu cine sa va certati acasa:-/ si incercati sa va varsati oful pe acest forum. !!! .. ???
Ce va nemultumeste?
Utilizatorul are o problema si nu stie cum s-o rezolve. Un Consilier a incercat sa-l indrume atat.=D>
Nimeni nu este obligat sa va dea un raspuns complet, corect si de actualitate. Fiecare trebuie sa discearna singur in ce masura raspunsurile primite il poate ajuta in cazul supus dezbaterii.
Nimeni nu isi doreste ca acest forum sa devina un fel de stat politienesc. Pe de alta parte insa, cu totii suntem deranjati de atitudinile unora care au prea putin respect pentru ceilalti atunci cand comunica
Diurna externa
ggrumezescu
buna seara, va rog sa-mi dati cateva lamuriri privind calcului diurnei externe la o deplasare in Germania.
Sunt angajata la o companie privata si ma voi afla ... (vezi toată discuția)