avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 505 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... FALS IN DECLARATII?
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

FALS IN DECLARATII?

Buna ziua!

Ma confrunt cu o problema, si as avea nevoie de ajutor, daca se poate, va rog...un vecin a cumparat in 2006 un teren langa al meu, iar in 2007 l-a intabulat pe el. Pentru aceasta, a apelat la un inginer autorizat, caruia i-a declarat, in scris, pe proprie raspundere, printr-o declaratie, ca stie exact limitele si localizarea terenului. Menionez ca atat eu, cat si celalalt vecin, nu am fost prezent la masuratori, pt ca nu ne-a chemat nimeni!
In 2008, deci dupa un an, vecinul imi incalca proprietatea cu cca 200 mp, si este amendat pentru tulburare de posesie. In 2009 la fel. La parchet a declarat ca el nu a arat decat ce i-a masurat inginerul!!!
Tot in 2009 m-a dat in judecata pentru granituire. Conform acestuia, "inca de la cumpararea terenului existau suspiciuni cu privire la limitele acestuia si la vecinatati"!!!
Intrebarea mea este: pot sa-l acuz de fals in declaratii, conf art. 292 c.p.? Mentionez ca declaratia pe care dat-o inginerului care i-a masurat si intabulat terenul este tip si se afla la dosarul de intabulare de la OCPI.
Astept parerile Dvs.
Multumesc mult!
Cel mai recent răspuns: TRAIAN78 , utilizator 17:05, 16 Octombrie 2011
Incercati sa depuneti plangere la politie.
Se vor analiza toate aspectele de fapt si de drept.
Ar putea intra la "uz de fals" daca, stiind ca actul obtinut este unul fals, folosindu-se de el va dat in judecata ?!


ART. 288
Falsul material în înscrisuri oficiale
Falsificarea unui înscris oficial prin contrafacerea scrierii ori a subscrierii sau prin alterarea lui în orice mod, de natură să producă consecinţe juridice, se pedepseşte cu închisoare de la 3 luni la 3 ani.
Falsul prevăzut în alineatul precedent, săvârşit de un funcţionar în exerciţiul atribuţiilor de serviciu, se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 5 ani.
Sunt asimilate cu înscrisurile oficiale biletele, tichetele sau orice alte imprimate producătoare de consecinţe juridice.
Tentativa se pedepseşte.


ART. 289
Falsul intelectual
Falsificarea unui înscris oficial cu prilejul întocmirii acestuia, de către un funcţionar aflat în exerciţiul atribuţiilor de serviciu, prin atestarea unor fapte sau împrejurări necorespunzătoare adevărului ori prin omisiunea cu ştiinţă de a insera unele date sau împrejurări, se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 5 ani.
Tentativa se pedepseşte.

ART. 290
Falsul în înscrisuri sub semnătură privată
Falsificarea unui înscris sub semnătură privată prin vreunul din modurile arătate în art. 288, dacă făptuitorul foloseşte înscrisul falsificat ori îl încredinţează altei persoane spre folosire, în vederea producerii unei consecinţe juridice, se pedepseşte cu închisoare de la 3 luni la 2 ani sau cu amendă.
Tentativa se pedepseşte.

ART. 291
Uzul de fals
Folosirea unui înscris oficial ori sub semnătură privată, cunoscând că este fals, în vederea producerii unei consecinţe juridice, se pedepseşte cu închisoare de la 3 luni la 3 ani când înscrisul este oficial, şi cu închisoare de la 3 luni la 2 ani sau cu amendă când înscrisul este sub semnătură privată.

ART. 292
Falsul în declaraţii
Declararea necorespunzătoare adevărului, făcută unui organ sau instituţii de stat ori unei alte unităţi dintre cele la care se referă art. 145, în vederea producerii unei consecinţe juridice, pentru sine sau pentru altul, atunci când, potrivit legii ori împrejurărilor, declaraţia făcută serveşte pentru producerea acelei consecinţe, se pedepseşte cu închisoare de la 3 luni la 2 ani sau cu amendă.


ART. 145
Public
Prin termenul "public" se înţelege tot ce priveşte autorităţile publice, instituţiile publice, instituţiile sau alte persoane juridice de interes public, administrarea, folosirea sau exploatarea bunurilor proprietate publică, serviciile de interes public, precum şi bunurile de orice fel care, potrivit legii, sunt de interes public.
Ultima modificare: Duminică, 16 Octombrie 2011
xuser, utilizator
avocat_lascoschi@yahoo.com a scris:

Incercati sa depuneti plangere la politie.
Se vor analiza toate aspectele de fapt si de drept.


da..se analizeaza:rofl: dar dupa plangere..
iar inginerul..ce sa zic..bine ca partea i-a spus pe unde sa masoare:rolleyes:
dar poate rasp daca-i din culpa infractiunea..eu nu prea ma ocup de 'penale'
X-(
Ultima modificare: Duminică, 16 Octombrie 2011
ContSters221975, utilizator
pai pe baza declaratiei lui pe proprie raspundere ca stie limitele terenului si vecinatatile, inginerul i-a masurat terenul fara prezenta/acceptul celorlalti vecini, iar in urma documentatiei cadastrale el si-a intabulat terenul si m-a dat pe mine in judecata....un intreg sir de ilegalitati, parerea mea...:">
Da, dar uitati-va si cum e formulat si textul de lege din codul penal ...

Alte discuții în legătură

Fals în acte szenikop szenikop Fostul meu soţ a falsificat un contract de vânzare cumpărare, falsificând şi semnăturile martorilor. Ce urmări legale poate avea (vezi toată discuția)
Fals in inscrisuri Elena2014 Elena2014 Buna ziua. Va rog sa-mi spuneti ce inseamna fals in inscrisuri sub semnatura privata? Cum se pedepseste falsul in inscrisuri?? Multumesc (vezi toată discuția)
Folosirea unui act de identitate fals Twitch Twitch Buna seara, vin si eu cu o problema legata de fiul meu. Mai de mult i-am dat o copie dupa buletinul meu pentru a ii vinde un teren sa isi construiasca o casa, ... (vezi toată discuția)