avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 171 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice PFA, II, AF - Persoana fizica ... Suspendare PFA cu taxare la norma. Este posibil?
Discuție deschisă în PFA, II, AF - Persoana fizica autorizată, Întreprindere individuală, Asociaţie familială

Suspendare PFA cu taxare la norma. Este posibil?

Buna ziua,

Sunt inregistrat de ceva timp ca si PFA cu norma. Din cauze obiective as fi dorit sa suspend activitatea pentru o perioada de un an. Insa am nimerit intr-un cerc vicios din care nu vad cum sa ies.
Deci, la Registrul Comertului mi se spune ca se poate suspenda activitatea, pe cand la finante mi se spune ca desi voi fi cu activitatea suspendata, voi plati in continuare impozit (deoarece sunt cu taxare la norma). Daca era vorba de un PFA suspendat dar cu taxare la venit atunci as fi putut depune declaratii cu venit zero pe durata suspendarii (ca firmele).
Dar se pare ca Finantele nu accepta nici o suspendare fiscala in cazul PFA-urilor cu taxare la norma.
A mai intalnit cineva un caz similar? Exista vreun specialist in cod fiscal?

Stima si multumesc de orice informatie ajutatoare.
Cel mai recent răspuns: Oracle , utilizator 00:15, 4 Octombrie 2012
mergeti cu suspendarea la administratia financiara si veti plati impozit aferent perioadei de la inceputul anului si pana la data suspendarii, conform nomenclatorului.

temei legal, norme metodologice cod fiscal

44. Venitul net din activităţi independente, determinat pe bază de norme anuale de venit, se reduce proporţional cu:

- perioada de la începutul anului şi până la momentul autorizării din anul începerii activităţii;

- perioada rămasă până la sfârşitul anului fiscal, în situaţia încetării activităţii, la cererea contribuabilului.

45. Pentru întreruperile temporare de activitate în cursul anului, datorate unor accidente, spitalizării şi altor cauze obiective, inclusiv cele de forţă majoră, dovedite cu documente justificative, normele de venit se reduc proporţional cu perioada nelucrată, la cererea contribuabililor. În situaţia încetării activităţii în cursul anului, respectiv a întreruperii temporare, persoanele fizice autorizate şi asociaţiile fără personalitate juridică sunt obligate să depună autorizaţia de funcţionare şi să înştiinţeze în scris, în termen de 5 zile, organele fiscale în a căror rază teritorială aceştia îşi desfăşoară activitatea. În acest sens se va anexa, în copie, dovada din care să rezulte depunerea autorizaţiei.

46. Pentru contribuabilii impuşi pe bază de norme de venit, care îşi exercită activitatea o parte din an, în situaţiile prevăzute la pct. 44 şi 45, venitul net aferent perioadei efectiv lucrate se determină prin raportarea normei anuale de venit la 365 de zile, iar rezultatul se înmulţeşte cu numărul zilelor de activitate.
adirina a scris:

dar in cazul unui PFA suspendat, cu taxare a impozitului pe venit si platitor de tva, trebuie depusa trimestrial declaratia 300 pe zero? multumesc.


da, numai daca nu aveti regim de declarare derogatoriu aprobat.
eu intrebam de declaratia 300. Activitatea PFA-ului e suspendata incepand cu data de 5 august 2009, pe o perioada de 2 ani. iar acum, in ianuarie, trebuie sa depun declaratia 300 aferenta trimestrului III a anului 2009 (oct, nov, dec)?
si eu ce am raspuns?

decontul de tva trebuia depus si pe 25 oct - pt perioada 1 iulie - 5 august

acum depuneti pentru trimestrul 4 2009

ca sa nu mai depuneti, cereti regim derogatoriu de declarare de la finante.
aha, acum am inteles. multumesc.
(am depus pentru trim. 3, nu stiam daca mai trebuie depusa pt trim. 4 pt ca nu avusesem activitate, fiind suspendata; si am mai scris si gresit - trim. 3 in loc de 4, scuze)

Alte discuții în legătură

Radiere pfa raluca20raluca raluca20raluca Am deschis PFA in luna septembrie 2008 avand ca activitate principala 4619. Din venitul brut pe anul 2008 s-a retinut impozitul de 10 %-doar pentru cateva ... (vezi toată discuția)
Pfa-inregistrare la administratia financiara barsani2001 barsani2001 Buna ziua, Anul trecut in aprilie, mi-a fost emisa autorizatia de functionare pentru pfa. In zilele urmatoare acestei emiteri am fost nevoit sa parasesc ... (vezi toată discuția)
Indemnizatie cic Cornelia Nastase Cornelia Nastase In cazul unei PFA cu norma de venit, cum se va calcula aceasta indemnizatie? Se va calcula la norma? sau se vor lua in calcul incasarile - impozitele? (vezi toată discuția)