avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 233 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Insotitor persoana cu handicap = doar in acte si la ...
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Insotitor persoana cu handicap = doar in acte si la ridicarea indemnizatiei...

Buna seara,
O persoana care lucreaza in cadrul unei Primarii,are acte ca fiind insotitor al mamei sale,care este persoana cu handicap.Nu locuieste cu mama sa,ci la o distanta de cca.35 Km.
Evident,aceasta persoana de la Primarie,nu are timpul fizic pentru insotirea si ingrijirea mamei sale,dar ridica indemnizatia ce se acorda la astfel de insotitori.
Din aceasta indemnizatie,ii da 100 lei unei nepoate,pentru a-i da de mancare mamei sale. Nepoata locuieste in aceeasi curte cu persoana cu handicap.
-Este legal ceea ce se intampla ? Cel putin,persoana cu handicap nu este ingrijita corespunzator.
-Ce trebuie facut pentru stoparea acestui abuz ?
-Cum se poate constata,legal,aceasta stare de fapt ?
-Ce risca persoana care isi insuseste banii in acest mod,avand in vedere ca este functionar public la o Primarie si cunoaste ca nu se cade sa faca asa ceva.
-Cand si-a facut astfel de acte,nu trebuia specificat ca are servici si nu are timpul fizic pentru insotirea si ingrijirea mamei ? Nu trebuia depusa vreo declaratie pe proprie raspundere,sau ceva de la servici ?
Va multumesc.
Cel mai recent răspuns: gigelas , utilizator 14:08, 19 Octombrie 2011
persoana cu hanicap grav poate avea drepul la asistent personal sau la insotitor. sunt doua lucruri diferite:
1. asistentul personal este angajat al primariei. daca persoana de care vorbiti este functionar al primariei nu are cum sa fie asistent personal.
2. insotitorul poate sa fie oricine. pentru plata insotitorului persoana cu handicap primeste o suma de bani sub forma unei indemnizatii pe care o poate da cui doreste.
persoana de care vorbiti nu are dreptul, legal, sa ridice drepturile persoanei cu handicap decat daca este tutorele acesteia.
Puteti face o sesizare la Inspectia Sociala din cadrul Ministerului Muncii dar nu o trimiteti anonima pentru ca nu va fi luata in seama. Ar fi bine sa aflati daca persoana cu handicap are asistent personal sau primeste indemnizatia.
Respectiva persoana,este fata doamnei cu handicap. Aceasta lucreaza in cadrul unei primarii,fiind contabil.Cert este ca are acte de insotitor/sau asistent personal al mamei sale cu handicap.Tot atat de sigur,este si faptul ca ia in jur de 800 RON/luna,pentru acest serviciu social,insa in realitate nu face nimic ptr.mama sa,ci da 100 RON altcuiva ptr.a-i da de mancare . Nu mi se pare normal si logic acest fapt.Cineva ar dori sa faca o sesizare,dar anonima,ptr.verificare oficiala. Stiu si eu situatia,asa este. Exista o posibilitate pentru ca omul respectiv sa nu aiba probleme daca face sesizarea ?
Va multumesc.
gigelas a scris:

"Cert este ca are acte de insotitor/sau asistent personal al mamei sale cu handicap.Tot atat de sigur,este si faptul ca ia in jur de 800 RON/luna,pentru acest serviciu social,insa in realitate nu face nimic ptr.mama sa,ci da 100 RON altcuiva ptr.a-i da de mancare."


Daca fata ridica banii fara a avea procura este o problema mare.
Daca sunt 800/luna inseamna ca persoana primeste indemnizatie lunara, buget complementar si indemnizatie de insotitor.
Repet ce am spus mai sus: doar daca persoana este pusa sub interdictie si fiica este tutore, aceasta din urma poate ridica banii.


"Exista o posibilitate pentru ca omul respectiv sa nu aiba probleme daca face sesizarea ?"


Probleme? In mod normal nu. Controlul se va face atat la Primarie cat si la Directia generala de asistenta sociala judeteana. Cei care fac verificarile in urma reclamatiei nu au voie sa spuna cine i-a sesizat.

Ultima modificare: Marți, 18 Octombrie 2011
dianami, utilizator
Dar,avand in vedere ca fiica este contabila la o Primarie (alta decat cea de care apartine mama sa) si nu are timpul fizic pentru insotire,ingrijire,etc.,este legal ca ea sa figureze ca insotitor ptr.mama sa ? Practic,profita de banii ce-i ridica in conditiile aratate...
Unde anume se poate face sesizarea ? Care este institutia abilitata sa ia masuri ?
Va multumesc.
repet ce am scris mai sus:
- insotitor poate sa fie oricine. fiica, matusa, bunicul, vecina de la capatul strazii. persoana cu handicap grav poate sa aibe un insotitor diferit in fiecare zi a lunii. insotitorul nu incheie niciun fel de contract.
-asistentul personal este o persoana agreata de persoana cu handicap. are contract individual de munca incheiat intre el si primarie. primaria care il angajeaza ii face carte de munca sau ii cere cartea de munca (stiu ca acum nu mai sunt carti de munca). daca fiica este functionar public nu are cum sa fie angajata ca asistent personal pentru ca nu are voie, indiferent daca este vorba de aceeasi primarie sau nu.
- sesizarea se face la Inspectia sociala din cadrul Ministerului muncii dar NU ANONIMA!
- in sesizare trebuie sa dati date concrete: nume si prenume, domiciliul persoanei cu handicap, prezentarea situatiei.
Ultima modificare: Marți, 18 Octombrie 2011
dianami, utilizator

Alte discuții în legătură

Tata poate primi indemnizatie de insotitor pentru un copil cu handicap de gradul 1 grav, mama fiind in acelasi timp asistent personal al copilului angajata la primaria de domiciliu Nicusor79 Nicusor79 -copilul are 8 ani -am aflat ca se poate dar vrea sa stiu sigur, concret pe nr. articol, text de lege, pentru ca multi functionari din primarii ori nu stiu ... (vezi toată discuția)
De ce nu mai primesc ingrijitorii copiilor cu sindromul down bani?? cris_89 cris_89 Buna ziua! Cunosc un caz in care ingrijitoarea (in aceasta situatie, mama) unui copil diagnosticat cu sindrom Down a primit salariu pana la un moment dat ... (vezi toată discuția)
Concediere - asistent persoana cu handicap grav mihail70 mihail70 Buna ziua ! Sunt angajat de 1 luna ca asistent la o persoana cu handicap grav si primarul localitatii m-a anuntat ca din motive financiare este nevoit sa ma ... (vezi toată discuția)