avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 599 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Contabilitate în general Cum se opereaza diferentele privind reglare fisa de ...
Discuție deschisă în Contabilitate în general

Cum se opereaza diferentele privind reglare fisa de platitor si majorarile de intarziere/dobanzile, penalitatile privind esalonarea la plata a datoriilor fiscale

Va rog un ajutor cu o problema urgenta!

Am urmatoarele 2 situatii:
1) Am semnat la Fisc un proces verbal de punere de acord privind neconcordantele existente intre sumele solicitate in cererea de esalonare la plata a datoriilor (sume existente in balanta) si sumele inscrise in certificatul de atestare fiscala. Avand in vedere ca diferenta este relativ mica (124 RON) am hotarat sa luam de bune sumele din certificatul de atestare fiscala (cele existente in fisa de platitor la data respectiva). Diferentele sunt urmatoarele:
- impozit salarii = 52 RON (1243 RON in fisa de platitor / 1295 RON in balanta)
- contrib. pt asig.soc. (salariat) = 49 RON (1635 ron in fisa / 1684 ron in balanta)
- contrib. accidente = 3 RON (82 ron in fisa / 84 ron in balanta)
- contrib. somaj (salariat) = 2 RON (82 ron in fisa / 84 ron in balanta)
- contrib. sanatate (salariat) = 18 RON (858 ron in fisa / 876 ron in balanta)
PRIMA MEA INTREBARE ESTE: Cum operez in contabilitate aceste diferente, astfel incat balanta sa coincida cu certificatul de atestare fiscala ?

2) In acelasi certificat de atestare fiscala mentionat mai sus (certificat in care se afla sumele totale ce ulterior s-au aprobat pentru esalonare a datoriilor), se regasesc - pe langa obligatiile fiscale principale - si majorari, dobanzi si penalitati. In balanta din luna respectiva se regasesc doar sumele ce reprezinta obligatia principala de plata, nu si majorarile, dobanzile si penalitatile. Ca exemplu: la impozitul pe profit, obligatia principala de plata in suma de 3117 RON se regaseste in balanta, insa majorarile de intarziere/dobanzile in suma de 424 RON, cat si penalitatile in suma de 249 RON, nu se regasesc in balanta. Eu consider ca aceste majorari si penalitati trebuie probabil inregistrate in balanta, urmand ca ulterior, lunar, sa scada prin plata ratelor de esalonare.
A DOUA INTREBARE: Cum inscriu in contabilitate (formula contabila) aceste sume privind majorarile de intarziere, dobanzile, si penalitatile ? De asemenea, daca trebuiesc inscrise separat, pe conturile aferente impozitelor respective ?
Va multumesc anticipat !
Ultima modificare: Luni, 17 Octombrie 2011
amb35, utilizator
Cel mai recent răspuns: amb35 , utilizator 23:19, 24 Octombrie 2011
la 1-a intrebare: diferentele le puteti inregistra pe baza fisei pe platitor, ca document justificativ; eu le-am operat pe cheltuieli nedeductibile, sa nu mi puna nimeni intrebari, avand in vedere si faptul ca sumele sunt f mici;
la a 2-a intrebare: faptul ca nu ati inregistrat accesoriile inseamna ca nu ati primit deciziile de calcul accesorii. Acestea reprezinta documentele justificative pentru inregistrarea dobanzilor si penalitatilor de intarziere. Nu le-ati primit sau nu au ajuns unde trebuie. Daca considerati ca nu mai puteti face rost de ele, nu aveti decat sa le inregistrati tot in baza fisei pe platitor (dealtfel ar trebui sa verificati corectitudinea calculelor lor). Nota contabila: 6581.analitic.nedeductibil.=4481.analitic.bugetul respectiv. De ex., analitic BAS ptr CAS si fd. accid. de munca, analitic BASS pentru sanatate etc. Puteti face analitice pe fiecare tip de contributie in parte, dealtfel. Nu se inscriu pe conturile de debit, pentru ca nu au aceasta natura. Alegeti 448.
Buna seara,
multumesc mult. foarte util si explicit. am inteles in principiu cum se lucreaza.
Imi voi permite sa mai pun o intrebare in cazul in care ma impotmolesc in vreun fel, insa imi sunt destul de clare explicatiile
Toate cele bune ! =D>
normal, reglarea evidentei din fisa platitorului se face impreuna cu inspectorul de la fisc.

cerere... programare... documente justificative (copii ordine plata, declaratii, fise de cont, balante de verificare, s.a.).
asa este in principiu; totusi trebuie permanent sa raportam efortul la efect.
Buna ziua,
Am lucrat in contabilitate diferentele dintre balanta si fisa de platitor, cat si introducerea dobanzilor si penalitatilor existente in certificatul de atestare fiscala. Sper ca am inteles bine si le-am lucrat ok, insa o confirmare ar fi de ajutor:

La PRIMA SITUATIE, privind diferentele (balanta-fisa fiscala) am inregistrat astfel:
- impozit salarii: 635 = 444.1 -52 RON
- contrib. pt asig.soc (salariat): 635 = 4312.1 -49 RON
... si similar la celelate diferente.
Precizez faptul ca sunt platitor de impozit pe venit microintreprindere.

La a DOUA SITUATIE privind inregistrarea dobanzilor si a penalitatilor (existente in certificatul de atestare fiscala si in decizia de esalonare la plata a datoriilor) am creat analitic pentru fiecare tip de impozit in parte, si am inregistrat astfel:
- impozit salarii: 6581.9 = 4481.10 suma 409 RON cu explicatia "Dob,penalit conf.Certif. atestare fiscala nr/data si Decizia de reesalonare nr/data";
- impozit profit: 6581.9 = 4481.11 suma 673 RON ...... si cu restul impozitelor in mod silmilar.

Cu multumiri

Alte discuții în legătură

Esalonare la plata stefaniamunteanu stefaniamunteanu In urma unui control fiscal ]ncheiat in 2012, la o societatae s-a stabilit o anumita suma de plata, suma formata din TVA, impozit pe dividente, majorari de ... (vezi toată discuția)
Datoriile la fisc excelenta32 excelenta32 buna ziua! am o societate la care am suspendat activitatea la 31 decembrie 2010 pe o perioada de 3 ani. Am ramas insa cu niste datorii la fisc (forfetarul pe ... (vezi toată discuția)
Decizie esalonare la plata in urma inspectiei fiscale artema artema Buna ziua, In urma unui control de fond ce a acoperit perioda 2012-2016, s-a constatat un debit suplimentar pe TVA de 1.303.724 RON, care a generat majorari ... (vezi toată discuția)