avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 218 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Contabilitate în general Obligativitate declarare si afisare adaos comercial
Discuție deschisă în Contabilitate în general

Obligativitate declarare si afisare adaos comercial

Buna ziua, va rog sa imi comunicati daca este obligatoriu sa declaram la finante adaosul comercial practicat in magazinul nostru si daca trebuie sa il afisam in magazin.
Multumesc!
Cel mai recent răspuns: laura_25 , utilizator 16:00, 19 Octombrie 2011
Nu mai e obligatoriu respectarea celor doua cerinte.
imi puteti spune care este actul normativ care prevede ca nu mai este obligatoriu?

multumesc,
Ma scuzati ca intervin, dar sunt legi care se contrazic :

Conform Legii 12/1990(protectia consumatorului) republicata in 2009 art1, lit f:

constituie activitati comerciale ilicite si atrag raspunderea contraventionala sau penala nedeclararea de catre operatorii economici la organele fiscale, inainte de aplicare, a adaosurilor comerciale si a celor de comision.


iar Conform Legii 21/1996( a concurentei) republicata in 2005 art4 , alin (1) :
(1)Preţurile produselor şi tarifele serviciilor şi lucrărilor se determină în mod liber prin concurenţă, pe baza cererii şi ofertei. Preţurile şi tarifele practicate în cadrul unor activităţi cu caracter de monopol natural sau al unor activităţi economice, stabilite prin lege, se stabilesc şi se ajustează cu avizul Ministerului Finanţelor Publice, cu excepţia celor pentru care, prin legi speciale, sunt prevăzute alte competenţe.


nici un articol din nici una din legi nu-l abroga pe celalat din cealalta lege.


Am facut un studiu privind acest adaos comercial, insa nu am ajuns la nici o concluzie.
legiile se contrazic.


Legea 12 din 1990. Articolul 1 lit.f):
ART. 1
Constituie activităţi comerciale ilicite şi atrag răspunderea contravenţională sau penală, după caz, faţă de cei care le-au săvârşit, următoarele fapte:
a) efectuarea de acte sau fapte de comerţ de natura celor prevăzute în Codul comercial sau în alte legi, fără îndeplinirea condiţiilor stabilite prin lege;
b) vânzarea ambulantă a oricăror mărfuri în alte locuri decât cele autorizate de primării sau prefecturi;
c) condiţionarea vânzării unor mărfuri sau prestării unor servicii de cumpărarea altor mărfuri sau de prestarea de servicii;
d) expunerea spre vânzare sau vânzarea de mărfuri sau orice alte produse fără specificarea termenului de valabilitate ori cu termenul de valabilitate expirat;
e) efectuarea de acte sau fapte de comerţ cu bunuri a căror provenienţă nu este dovedită, în condiţiile legii. Documentele de provenienţă vor însoţi mărfurile, indiferent de locul în care acestea se află, pe timpul transportului, al depozitării sau al comercializării. Prin documente de provenienţă se înţelege, după caz, factura fiscală, factura, avizul de însoţire a mărfii, documentele vamale, factura externă sau orice alte documente stabilite prin lege;
f) nedeclararea de către operatorii economici la organele fiscale, înainte de aplicare, a adaosurilor comerciale şi a celor de comision;

Hotărârea nr. 801/1992 cu privire la încheierea procesului de negociere a preţurilor şi tarifelor în baza prevederilor Hotărîrii Guvernului nr. 412/1992 care pomeneste de obligatia declararii adaosului comercial, insa actul a fost abrogat de Hotărârea nr. 206/1993 la data de 28 iunie 1993.

Hotărârea nr. 206/1993 la data de 28 iunie 1993
ART. 5
Agenţii economici, indiferent de forma de organizare şi titularul dreptului de proprietate, sînt obligaţi sa aducă la cunostinta beneficiarului şi a populaţiei:
- preţurile şi tarifele practicate;
- principalele caracteristici calitative şi de confort ale produselor şi serviciilor respective.
Informarea beneficiarilor şi a populaţiei se face prin cataloage sau liste de preţuri şi tarife, afişate în magazine sau locuri de desfacere sau prestare a serviciilor, marcare, etichetare ori inscriptionare a preţurilor pe produs sau loturi de marfa.Actul normativ care introducea obligatia declararii s-a abrogat, insa contraventia nu.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Republicarea legii 12/1990 -protejare populatie impotriva unor act.comerciale ilicite Magda Staicu Magda Staicu In Mof 291/05.05.2009 apare legea 12 republicata . Intrebare : Credeti ca prevederea art 1 lit f) f)nedeclararea de către operatorii economici la ... (vezi toată discuția)
Declaratie adaos comercial 7clau 7clau Va rog sa imi spuneti daca exista limita de adaos comercial si daca mai trebuie depusa declaratia cu adaos comercial la Finante. Mentionez ca firma ... (vezi toată discuția)
Declaratia adaos comercial legea12/1990 republicata Primainvest Consulting Ltd. Primainvest Consulting Ltd. Buna ziua, Am citit recent pe internet ca firmele sunt obligate sa depuna la finante o Declaratie privind Adaosul Comercial Maxim (in baza Legii 12, MO ... (vezi toată discuția)