avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 583 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... contributia pentru pensie
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

contributia pentru pensie

Buna ziua.Sotul meu a lucrat la o firma privata timp de 5 ani ,respectiv din 2005 pana septembrie 2010.Pana la ora actuala nu am stiut ca de la firma respectiva nu s-au facut viramente catre fondul de pensii. Cum am putea determina patronul acelei firme (o parte din angajati au fost dati in somaj printe care si sotul meu)sa plateasca restant contributiile neachitate?indrumati-ma va rog de unde sa incep demersurile pentru ca totusi e vorba de niste ani lucrati...degeaba....cu stima astept raspunsul
Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 17:57, 21 Octombrie 2011
1. Perioada in care i s-a retinut contributia pentru pensie dar nu s-a virat este stagiu de cotizare la pensie, asa cum spune Legea 263/2010:

Art. 48
(1) În sistemul public de pensii, stagiul de cotizare se constituie din insumarea perioadelor pentru care s-a datorat contributia la bugetul asigurarilor sociale de stat de catre angajator si asigurat sau, dupa caz, s-a datorat si platit de catre asiguratii prevazuti la art. 6 alin. (1) pct. IV si alin.(2).
...
2. Asadar perioada respectiva este stagiu de cotizare la pensii dar nu are puncte de pensie pentru aceasta perioada (adica pensia va fi mai mica).

3. Tot Legea 263/2010 mai spune:

Art. 144
Constituie contraventie urmatoarele fapte:
...
f) nerespectarea prevederilor art. 44 privind neplata si calculul majorarilor de intarziere la plata contributiei de asigurari sociale;
...
j) nerespectarea termenelor prevazute de lege pentru plata contributiei de asigurari sociale;
k) neplata de catre angajator, timp de 3 luni consecutiv, in conditiile legii, a contributiei de asigurari sociale la bugetul asigurarilor sociale de stat;
...
o) fapta persoanei de a nu transmite, timp de 3 luni consecutiv, la casele teritoriale de pensii, respectiv la casele de pensii sectoriale declaratia nominala de asigurare;
p) fapta persoanei de a nu vira, pentru o perioada de 3 luni consecutiv, la bugetul asigurarilor sociale de stat contributia de asigurari sociale retinuta de la asigurat.

Art. 145
(1) Contraventiile prevazute la art. 144 se sanctioneaza dupa cum urmeaza:
a) cu amenda de la 500 lei la 1.000 lei, cele prevazute la lit. b), c), f), g), i), m), n) si o);
b) cu amenda de la 1.500 lei la 5.000 lei, cele prevazute la lit. a), d), e), h), j), l) si p);
c) cu amenda de la 5.000 lei la 10.000 lei, cea prevazuta la lit. k).
...
Art. 146
Constatarea contraventiilor prevazute la art. 144 si aplicarea sanctiunilor prevazute la art. 145 se fac de catre organele de control ale CNPP, prin casele teritoriale de pensii, de catre ANAF si unitatile sale subordonate, precum si de organele de control ale caselor de pensii sectoriale.

4. - Adresati-va Casei de Pensii si Administratiei fiscale pentru a constata cele sesizate de dvs. si a aplica sanctiunile prevazute de lege.
- De asemenea puteti actiona pe angajator in judecata deoarece ati fost pagubit prin neplata contributiilor legale.
Ultima modificare: Vineri, 21 Octombrie 2011
Valeriu TUDOR, Consultant resurse umane

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Contributii pensii carmenssilva carmenssilva Cum poate fi sanctionat un angajator care nu a platit contributia la pensii si nu poate elibera adeverinta de vechime? (vezi toată discuția)
Perioade in care angajatorul nu a platit cas albudidi albudidi Va rog sa-mi spuneti daca perioada (7 luni in cursul a 2 ani) in care angajatorul nu a platit CAS datorat la stat este considerata vechime in munca si daca ... (vezi toată discuția)
Ajutorul de deces milan72 milan72 buna seara! as vrea sa intreb unde se poate adresa o persoana al carei sot a decedat ,iar firma unde acesta a lucrat ,refuza sa plateasca ajutorul de ... (vezi toată discuția)