avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 529 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Contabilitate în general revisal si evidenta contabila-caen diferit?
Discuție deschisă în Contabilitate în general

revisal si evidenta contabila-caen diferit?

un economist care nu este membru cecar,poate innfinta o intreprinedre individuala ,pentru a putea tine evidenta contabila firmelor cu cifra de afaceri mai mica de 35.000 euro.ce cod caen va avea pentru a presta servicii de contabilitate si a putea transmite in revisal?am tot citit dar nu sunt lamurita.caen 7830 iti da voie sa trasnmiti in revisal si sa te inregistrezi cu contractul de prestari servicii la itm dar nu poti face contabilitate si cu caen de conta nu poti face revisal.cum vedeti dvs probl?
Cel mai recent răspuns: ContSters114133 , utilizator 15:12, 24 Octombrie 2011
Cod caen 7830 iti da dreptul de a transmite in Revisal?" Servicii de furnizare si management a fortei de munca"
Completarea in REVISAL conform HG 500/2011 si OMMFPS 1918/2011
Fata de proiectul initial, HG 500/2011 nu mai prevede obligativitatea completarii in revisal de catre un inspector de resurse umane. Astfel, conform art.2 (5), completarea si transmiterea registrului electronic de evidenta a salariatilor se face de catre una sau mai multe persoane nominalizate prin decizie scrisa de catre angajator. In concluzie, angajatorul poate desemna orice persoana din cadrul firmei sa completeze in revisal, fara sa fie necesara calificarea ca inspector de resurse umane. Fiind vorba de o aplicatie informatica ce necesita introducerea unor date la calculator ar fi necesara o persoana cu un minim de cunostinte de operare pc pentru completarea in revisal. Pentru firmele mici, contabilul sau o persoana din departamentul de contabilitate care oricum se ocupa si inainte de acest lucru, va intocmi si va transmite in continuare revisal. Conform HG 500/2011, in acest caz, este necesara inregistrarea angajatorului la Autoritatea Nationala de Supraveghere a Prelucrarii Datelor cu Caracter Personal (ANSPDCP). Pana aici totul pare destul de clar. In cazul in care angajatorul apeleaza la serviciile unei firme pentru prestarea serviciilor de completare si transmitere a revisal, art.2 (6) precizeaza ca: "Angajatorii pot contracta serviciul de completare si transmitere a registrului prin incheierea, cu respectarea dispozitiilor art. 20 alin. (5) din Legea nr. 677/2001 pentru protectia persoanelor cu privire la prelucrarea datelor cu caracter personal si libera circulatie a acestor date, cu modificarile si completarile ulterioare, de contracte de prestari servicii cu prestatori inregistrati la inspectoratele teritoriale de munca, care isi desfasoara activitatea in conditiile prevederilor legale in vigoare."
Pentru ca o firma prestatoare de servicii pentru completarea si transmiterea revisal sa se inregistreze la ITM, i se cere cod CAEN 7830 - "Servicii de furnizare si management a fortei de munca". Daca angajatorul tine revisalul la sediul firmei, printr-o persoana nominalizata dintre cei angajati, nu este necesar ca firma sa aiba si cod CAEN 7830. In principiu este vorba despre acelasi lucru - introducerea unor date intr-un program informatic - care, conform clasificarii ocupatiilor din Romania, s-ar incadra la "Operator introducere, validare si prelucrare date". De fapt, asta este si incadrarea in cazul in care revisalul este tinut la sediul firmei de catre angajator. Daca este tinut de catre o alta firma, prin intermediul unui contract de prestari servicii, atunci activitatea se incadreaza, conform celor de la ITM, la "Servicii de furnizare si management a fortei de munca".
Corpul expertilor contabili si a contabililor autorizati din Romania (CECCAR) a emis o circulara interna in care se mentioneaza ca in lipsa unor precizari clare referitoare la codul CAEN necesar inregistrarii prestatorilor de servicii pentru operarea in revisal, raman aplicabile prevederile CECCAR, adica folosirea codului CAEN 7830, sau, in cazul expertilor contabili, a codului CAEN 8299 - "Alte activitati si servicii suport pentru intreprinderi".
Pe langa complicarea inutila a lucrurilor in ce priveste completarea si transmiterea revisal, HG 500/2011 aduce si o marire foarte mare a amenzilor, pana la un total cumulat de 50000 de lei! Multe firme mici au fost puse in situatia in care contabilul a renuntat sa se mai ocupe de revisal, pentru ca nu este autorizat, fiind necesara incheierea unui contract de prestari servicii cu o firma specializata.

HG 500/2011

REVISAL 2011, resurse umane Constanta
Se poate infiinta o intreprindere individuala cu mai multe obiecte de activitate (coduri CAEN).
asta presupune in afara de diploma de economist (ptr a face contabilit firmelor mici) sa ai si diploma de operator introducere ,validare si prelucrare date(ptr a transmite revisal)?
desi pe acest site , [ link extern ] .
Ultima modificare: Sâmbătă, 22 Octombrie 2011
ContSters114133, utilizator
Intrebare: Imi pot infiinta o intreprindere individuala pentru 2 domenii de activitate, 1 - servicii contabilitate, 2 - servicii resurse umane? Daca da, care este procedura si ce acte trebuie depuse la Registrul Comertului si la Administratia Financiara?

Raspuns: O intreprindere individuala poate avea un singur un singur cod CAEN.

Actele necesare sunt:

- carte de identitate sau pasaport titular intreprindere individuala;

- actul de proprietate al sediului in care va functiona intreprinderea individuala;

- acordul asociatiei de proprietari si al vecinilor doar pentru apartamente;

- specimenul de semnatura al intreprinzatorului persoana fizica titulara a intreprinderii individuale;

- documentele care atesta pregatirea profesionala;

- documentele care atesta experienta profesionala.

Alte discuții în legătură

Revisal ADI290 ADI290 Un expert contabil,PFA,care a obtinut certificat de inspector resurse umane,avand un contract de prestari servicii de contabilitate cu o societate,pe baza unui ... (vezi toată discuția)
Revisal violeta54 violeta54 Buna seara Firma de evidenta contabila poate sa faca contract de prestari servicii cu alte societati ptr. depunere REVISAL. Am o angajata care este Inspector ... (vezi toată discuția)
Caen 7830 creatza_70 creatza_70 Buna ziua, Pentru ca o societate cu cod CAEN 7830 sa functioneze legal este obligatoriu sa aiba angajat personal calificat in acest domeniu (deci sa fie ... (vezi toată discuția)