avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 513 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... concedierea colectiva vs alesii din sindicat
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

concedierea colectiva vs alesii din sindicat

Referitor la concedierea colectiva :
* Art.60 lit.g din Codul Muncii republicat, interzice concedierea salariatilor "pe durata exercitarii unei functii eligibile intr-un organism sindical "
*Art.220 alin.(2) din Codul Muncii republicat, precizeaza ca "pe durata exercitarii mandatului , reprezentantii alesi in organele de conducere ale sindicatelor nu pot fi concediati pe motive ce tin de indeplinirea mandatului".
*Art.10 alin.1 din Legea nr.62/2011-Legea dialogului social precizeaza :"sunt interzise modificarea si/sau desfacerea contractelor individuale de munca ale membrilor organizatiilor sindicale pentru motive care privesc apartenenta la sindicat si activitatea sindicala."

In acest context, va rog sa ma lamuriti : posturile salariatilor care indeplinesc functii in sindicatele unei firme pot face obiectul art.65 coroborat cu art.66 din Codul Muncii republicat ?( concediere colectiva)

Va multumesc,

Ileana Costin
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 14:46, 22 Octombrie 2011
Da, posturile salariatilor care indeplinesc functii in sindicatele unei societati pot face obiectul art.65 coroborat cu art.66 din Codul Muncii.

Textele de lege mentionate de dvs fac referire numai la interzicerea concedierii pentru motive ce tin de activitatea sindicala si nu pentru alte motive ...

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Imunitatea sindicatului claudiabutisca claudiabutisca Am si eu nevoie de o lamurire; Este vorba despre o reorganizare a activitatii societatii ca urmare a unor probleme reale, iar in urma acestora se desfiinteaza ... (vezi toată discuția)
Concedierea marcelamateescu marcelamateescu Buna ziua, sunt presedinta comisie cenzori ( aleasa cu un mandat de 5 ani) la un sindicat si salariata in cadrul unei societati in care activeaza acest ... (vezi toată discuția)
Concediere presedinte de sindicat adriea2007 adriea2007 Un presedinte de sindicat la o societate este si angajat la aceeasi societate. Poate fi concediat? Cum il ptotejeaza legea dialogului social? (vezi toată discuția)