avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 701 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Probleme juridice în afaceri - ... Aportul la capitalul social
Discuție deschisă în Probleme juridice în afaceri - contracte între profesionişti

Aportul la capitalul social

Actiunile detinute la o societate comerciala pot fi aduse ca aport social pentru constituirea capitalului social al unei alte societati comerciale?
Cel mai recent răspuns: LILIANA FLEANCU , Consilier juridic 22:40, 22 Octombrie 2011
Din punctul meu de vedere nu puteti aduce aport la capitalul social actiunile detinute in cadrul unei alte societati pentru ca nu pot fi considerat aporturi in natura.

Legea 31/1990
Art. 15. - (1) Aporturile în numerar sunt obligatorii la constituirea oricărei forme de societate.
(2) Aporturile în natură sunt admise la toate formele de societate. Aceste aporturi se realizează prin transferarea drepturilor corespunzătoare şi prin predarea efectivă către societate a bunurilor aflate în stare de utilizare.
(3) Aporturile în creanţe sunt liberate potrivit art. 84. Asemenea aporturi nu sunt admise la societăţile pe acţiuni care se constituie prin subscripţie publică şi nici la societăţile în comandită pe acţiuni sau cu răspundere limitată.
(4) Prestaţiile în muncă nu pot constitui aport la formarea sau majorarea capitalului social.
(5) Asociaţii în societatea în nume colectiv şi asociaţii comanditaţi se pot obliga la prestaţii în muncă cu titlu de aport social dar care nu pot constitui aport la formarea sau la majorarea capitalului social. În schimbul acestui aport, asociaţii au dreptul să participe, potrivit actului constitutiv, la împărţirea beneficiilor şi a. activului social, rămânând, totodată, obligaţi să participe la pierderi.

actiunile nu, insa valoarea lor da.
Parerea mea este ca nu. Actiunile sunt titluri negociabile si transmisibile. Conform art. 11 alin. 2 din Legea nr. 31/1990 a societatilor comerciale, ,,partile sociale nu pot fi reprezentate prin titluri negociabile".
Nu pot fi aduse ca aport in natura.

De ce ? Actiuni=dividende
dividende=profit

Dar daca NU exista profit?
Capital social=actiuni= participatie (%) = profit sau pierdere

pierderea nu poate fi adusa aport social.

Nici daca am conveni, in abstract, ca am putea aporta valoarea actiunilor la capitalul social, valoarea acestora ar fi relativa. Modificarile capitalului social prin crestere/reducere ar fi atat de multe incat ” i-am face oameni pe cei de la ORC”.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Infiintare srl aport in natura camelia chircu camelia chircu se poate infiinta un srl cu asociat unic, la care asociatul unic vine cu aport la capitalul social cu un pachet de actiuni detinute la alta societate? (vezi toată discuția)
Majorare capital social srl cu obligatiuni de stat mar.ro mar.ro Buna ziua. Se poate majora capitalul social al unui srl cu obligatiuni de stat la purtator in franci aur, emise de guvernul Romaniei in 1929 ? Care este ... (vezi toată discuția)
Aport actiuni la capitalul social camelia chircu camelia chircu Se poate aduce aport la capitalul social al unei societati actiuni detinute de un asociat la alta societate ? Ce forma de societate permite acest lucru? (vezi toată discuția)