elga50 a scris:
Urmand logica dv. nici eu, locatar in blocul dv. sa zicem, care nu-mi inchid robinetul la calorifere - deci nu le scot complet din uz - nu sunt dispusa sa platesc acesti robineti de jos deoarece altii dezechilibreaza instalatia. Cine? Ala nu, ala nu....nimeni....!?!
Poate ca ati plecat de la logica mea, dar ati ajuns la rezultate neasteptate. Sa facem o paralela.
a. Vecinul de la etajul 2 si cel de la etajul 10 platesc in mod egal cheltuielile pentru intretinerea liftului, chiar daca, in fapt, vecinul de la 2 este sportiv si il foloseste foarte rar. E corect? Cred ca da.
b. O alta vecina, de la etajul 3, sustine ca nu face mizerie niciodata in bloc si, mai mult decat atat, matura singura palierul etajului 3, pentru ca ii place sa faca curatenie atunci cand nu e ceva interesant pe OTV. In concluzie nu i se pare normal sa contribuie la plata curateniei pentru partile comune. E corect? Cred ca nu.
Observam ca in toate situatiile in care nu se pot cuantifica cu precizie raspunderea si / sau obligatiile de plata ale fiecaruia, se foloseste -justificat, cred eu- sistemul pausal. Adica platim impreuna si astfel de servicii, dar si pierderile pe care RADET le ascunde in factura la pretul standard al gigacaloriei.
Revenind la subiect, poate ca acei robineti automati capabili sa realizeze echilibrari dinamice (adica si cu prilejul "debransarilor temporare") ar spori eficienta sistemului, dar este greu, daca nu imposibil de cuantificat cine si in ce masura trebuie sa plateasca. Poate ca vecinul de deasupra mea are exact in momentul asta 2 din cele 4 calorifere inchise. Sau poate le va opri ulterior. Sau poate ca la anul se va debransa. Prin urmare, din punctul meu de vedere, vecinul este bun de plata,
daca se impune instalarea acestor robineti.
( in fine, DEXonline zice robinete, nu robineti. bine ca e el destept... )