avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 799 soluții astăzi

Rămâi informat cu avocatnet.ro, acum și pe Google News. Click aici și apasă pe urmărește-ne (follow sau steluță)!

Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Debransare de la ... asociatia de proprietari
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Debransare de la ... asociatia de proprietari

Pe scurt: in luna august m-am mutat intr-un apartament pe care l-am renovat, ocazie cu care am demontat / aruncat caloriferele si am sudat tevile pentru agent termic (am doua coloane, una in bucatarie si una in dormitorul mic). In bloc mai exista doua apartamente debransate de foarte multi ani. In continuare am initiat "procedura de debransare de la RADET", impreuna cu un vecin de la alt etaj. In acest scop am angajat serviciile unei firme specializate in astfel de proiecte, careia i-am predat cererea de debransare, dupa ce in prealabil am obtinut (suspect de repede) semnaturile tuturor vecinilor cu care am contact direct (sus/jos/stanga/dreapta), dar si "avizul de principiu" al asociatiei. Dupa aprox o luna am primit de la firma respectiva acordul si referatul tehnic de debransare de la RADET. Cu aceeasi ocazie am aflat pentru prima data ca stampila asociatiei si semnaturile vecinilor sunt DIN NOU necesare, de aceasta data pe referatul tehnic. De aceasta data atat administratorul cat si si presedintele au fost mult mai putin prietenosi si au refuzat fatis sa aplice stampila, intrucat in referatul tehnic este mentionata necesitatea unor "robineti de echilibrare" instalati undeva la subsol, care robineti se pare ca nu exista. Reprezentantul firmei care a intocmit proiectul de debransare mi-a spus ca desi RADET sustine ca acesti robineti "sunt necesari", in fapt acestia nu sunt instalati nicaieri, adica la nici un bloc din cele pt. care respectiva firma a efectuat proiecte de debransare pana in prezent ( am inteles ca sunt peste o suta), si ca ce ar trebui sa faca respectivii robineti, se rezolva la fel de bine cu robinetii deja existenti, chiar daca nu sunt "de echilibrare". Problema este ca atat presedintele cat si administratorul au pretentia fie sa instalam pe cheltuiala noastra respectivii robineti (zic ei ca ar fi aprox 1400 lei pt fiecare coloana de agent termic), fie sa obtinem un alt "referat tehnic" (!) de la o firma specializata, in care sa se specifice explicit ca nu este nici o problema daca nu exista respectivii robineti.

Recapituland, situatia este urmatoarea:

- fizic, sunt debransat
- am acordul RADET
- nu am stampila asociatiei pe referatul tehnic de la RADET
- nu pot chema RADET-ul de sector pt. a constata debransarea
- am platit avansul pentru o centrala termica, mi-am cumparat teava de cupru si alte materiale necesare instalatiei.
- din pdv al asociatiei, sunt in continuare bun de plata.

Ce solutii am?

Momentan folosesc doua aeroterme pentru incalzire, pe care intentionez sa le inlocuiesc fie cu doua calorifere electrice, fie cu panouri radiante pentru fiecare camera. Daca ajung la solutia panourilor radiante (scumpa, dar nu mult mai scumpa decat solutia centralei pe gaze), nu imi mai pot permite sa achizitionez centrala, cel putin nu in viitorul apropiat.
In orice caz nu mi se mai pare normal sa achit pretul agentului termic, pentru ca nu il primesc. Fara a mai mentiona ca pretul centralei in sine se acopera doar din costurile pe care le-as avea in aceasta iarna cu "incalzirea" de la sistemul centralizat.

Evident, cel mai mult ma intereseaza sa inteleg cum pot depasi legal acest diferend cu "asociatia", in conditiile in care celelalte apartamente debransate nu au nici o obligatie suplimentara de a achita costurile aberante ale unor robineti.

Multumesc anticipat pentru sfaturi.
Ultima modificare: Duminică, 23 Octombrie 2011
cga43, utilizator
Cel mai recent răspuns: Dorina56 , utilizator 15:06, 31 Octombrie 2011
Eu v-am spus ca va inteleg si ca stiu si chestiunea cu inchisul robinetelor caloriferelor, dar.....acesta nu este un lucru dovedit, nu stii cine inchide robinetul....Urmand logica dv. nici eu, locatar in blocul dv. sa zicem, care nu-mi inchid robinetul la calorifere - deci nu le scot complet din uz - nu sunt dispusa sa platesc acesti robineti de jos deoarece altii dezechilibreaza instalatia. Cine? Ala nu, ala nu....nimeni....!?!

Cine este cel dovedit clar ca nu va mai avea aceste calorifere functionale niciodata? Cel care se deconecteaza, care cere sa se deconecteze, deci acela este prins la inghesuiala si pus sa le plateasca. Este o chestiune de ordin practic pe care o foloseste RADET ca sa mai potoleasca setea de deconectari de la sistemul sau.

Asociatia, daca nu e silita de RADET sa-si monteze acei robineti, n-o va face numai de dragul dv. Nu sunt sigura, dar asa cred!:sorry:
elga50 a scris:

Urmand logica dv. nici eu, locatar in blocul dv. sa zicem, care nu-mi inchid robinetul la calorifere - deci nu le scot complet din uz - nu sunt dispusa sa platesc acesti robineti de jos deoarece altii dezechilibreaza instalatia. Cine? Ala nu, ala nu....nimeni....!?!

Poate ca ati plecat de la logica mea, dar ati ajuns la rezultate neasteptate. Sa facem o paralela.
a. Vecinul de la etajul 2 si cel de la etajul 10 platesc in mod egal cheltuielile pentru intretinerea liftului, chiar daca, in fapt, vecinul de la 2 este sportiv si il foloseste foarte rar. E corect? Cred ca da.
b. O alta vecina, de la etajul 3, sustine ca nu face mizerie niciodata in bloc si, mai mult decat atat, matura singura palierul etajului 3, pentru ca ii place sa faca curatenie atunci cand nu e ceva interesant pe OTV. In concluzie nu i se pare normal sa contribuie la plata curateniei pentru partile comune. E corect? Cred ca nu.

Observam ca in toate situatiile in care nu se pot cuantifica cu precizie raspunderea si / sau obligatiile de plata ale fiecaruia, se foloseste -justificat, cred eu- sistemul pausal. Adica platim impreuna si astfel de servicii, dar si pierderile pe care RADET le ascunde in factura la pretul standard al gigacaloriei.

Revenind la subiect, poate ca acei robineti automati capabili sa realizeze echilibrari dinamice (adica si cu prilejul "debransarilor temporare") ar spori eficienta sistemului, dar este greu, daca nu imposibil de cuantificat cine si in ce masura trebuie sa plateasca. Poate ca vecinul de deasupra mea are exact in momentul asta 2 din cele 4 calorifere inchise. Sau poate le va opri ulterior. Sau poate ca la anul se va debransa. Prin urmare, din punctul meu de vedere, vecinul este bun de plata, daca se impune instalarea acestor robineti.

( in fine, DEXonline zice robinete, nu robineti. bine ca e el destept... )
Ultima modificare: Joi, 27 Octombrie 2011
cga43, utilizator
:offtopic:
Mda, putem relativiza orice, iar legi, HG, Ordine, Dispozitii etc vor deveni niste biete puncte de reper miscatoare, invartitoare prin univers. Nimic fix, nimic sigur, nimic de baza... totul intr-o mare balanganeala booleana..... :)

Dati-l incolo de DEX, macar asta sa ramana neintelegerea noastra, asupra denumirii: robineti sau robinete.
Bine macar ca stim despre ce e vorba!
:offtopic: dar nu prea mult

Domnul Pruteanu (Dumnezeu sa-l odihneasca!) a scris:

La fel în privinţa formelor de plural ale cuvîntului robinet, căruia i s-a "legalizat", ca spun aşa, şi pluralul robineţi (în ceea ce mă priveşte, eu atribui totuşi o anume specializare celor două forme de plural: robinete e mai domestic, robineţi e mai tehnic: la chiuvetă sau la cada de baie, avem robinete, pe instalaţie, pe ţevi, avem robineţi).

[ link extern ]

Nu stiu cind vom intelege ca suntem pusi sa platim ceea ce de fapt nu consumam. Avem incalzire proprie, pe orizontala si obligati sa facem echilibrare, desi aceasta este produsa de cei care au ramas la consum centralizat si isi inchid caloriferele. Asa se creeaza presiune pe tevi. Eechilibrarea se face cu toate caloriferele deschise, calorifere care ulterior sunt inchise si se alege praful de echilibrare. Si mai platim ceva ca sa-si rotunjeasca veniturile unii. Agentul termic se trimite pentru cei ce vor sa ramina la centralizat. Asa zisele economii ale lor le platesc toti ( ma refer la cei care au repartitoare si le tin inchise). De ce? Am eu nevoie de caldura? Comunism. Nu am vazut un mod de calcul pentru cei care au consum centralizat si zero pe repartitoare. Platesc la fel ca mine care platesc si caldura proprie inclusiv pierderea proprie.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Centrala termica de apartament ileana-carmen ileana-carmen Buna ziua, indeplinesc toate conditiile legale pt. montarea unei centrale termice de apartament, pe care o si am montata cu toate aprobarile de la gaze, dar ... (vezi toată discuția)
Debransare toamna-iarna vsu vsu Buna ziua! La noi in bloc a aparut o situatie interesanta. 3 vecini s-au gindit ca vor sa monteze centrala termica si sa se debranseze de la RADET. Au ... (vezi toată discuția)
Debransare radet vioviod vioviod Doresc sa ma debransez de la Radet si in urma parcurgerii primilor pasi ( am acordul de principiu al Asociatiei de Proprietari si al vecinilor cu perete ... (vezi toată discuția)