avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 562 soluții astăzi
Forum Discuţii diverse Discuţii politice şi legislaţie ... Senator sau deputat pentru cel mult douã mandate care ...
Discuție deschisă în Discuţii politice şi legislaţie electorală

Senator sau deputat pentru cel mult douã mandate care pot fi ºi succesive.

Clasa politică ar trebui să se reînnoiască periodic. Nu trebuie să mai avem senatori şi deputaţi pe viaţă, aşa cum se întâmplă în prezent şi care să constituie cu timpul un fel de castă separată, cu imunităţi nemeritate în faţa legii. De obicei cei ajunşi in aceasta postura uită de ce au participat la alegeri şi tind să acapareze întreaga putere in stat .
La fiecare patru ani, cetăţenii României sunt chemaţi la urne pentru a-si desemna membri Parlamentului României, de fiecare dată sunt obligaţi să aleagă, chiar dacă uninominal, dintre aceleaşi persoane care prin influenţa pe care o au în partid se eternizează pe listele electorale de candidaţi. Drepturile cetăţenilor de a alege şi de a fi aleşi sunt stabilite de normele cuprinse în Constituţie si in legile privind alegerea Camerei Deputaţilor, Senatului, al Preşedintelui României si alegerile locale. Dreptul electoral urmează o categorie distincta in legătura cu drepturile si libertăţile cetăţenilor romani.
Actualul sistem electoral romanesc este supus unei presiuni reformatoare, din ce in ce mai puternice in ultimii ani. Faptul este in buna măsura firesc, daca avem in vedere ca România are deja o experienţă electorală suficient de bogata pentru a permite identificarea efectelor politice ale modurilor in care ne alegem reprezentanţii politici la nivel naţional. In acelaşi timp, preocupările legate de reformarea sistemului electoral au depăşit deja cercul specialiştilor din domeniu si au intrat in atenţia opiniei publice, dar si a politicienilor.
În anul 2012 va avea loc un nou scrutin pentru alegerea Camerei Deputaţilor şi a Senatului. Acest scrutin se va desfăşura, ca şi celelalte care l-au precedat, cu respectarea caracterului universal, egal, direct, secret şi liber exprimat al votului dar, spre deosebire de precedentele, acesta chiar poate reînnoi clasa politică, dacă legea pentru alegerea Camerei Deputaţilor si a Senatului va fi modificată în sensul ca nici o persoană nu poate îndeplini funcţia de deputat sau pe cea de senator decât pentru cel mult două mandate care pot fi şi succesive.
Cel mai recent răspuns: Ares-3 , moderator 18:28, 1 Noiembrie 2011
Ar fi o premiera mondiala, nici un alt stat din lume nu limiteaza nr. de mandate parlamentare.

Credeti ca ar exista in Romania o masa destul de larga de cetateni cu valente politice pentru a putea acoperii toate posturile parlamentare la fiecare 8 ani?

Propunerea mea ar fi scaderea numarului de senatori si deputati prin schimbarea ariei de reprezentare (un senator pe judet si un deputat la 200.000 de cetateni). Oricum numarul de parlamentari va scadea cu cateva posturi dupa recensamant asa ca de ce sa nu scade mai mult.

Principala noastra grija este educarea civica a populatiei pentru a participa la vot si pentru a se implica activ in societatea civila. Ideea votului obligatoriu este din punctul meu de vedere foarte buna.

Problema in Romania nu este numarul de mandate parlamentare ci calitatea celor care ocupa respectivele mandate.
EXCLUS.....
Ca sa formezi un om politic iti trebuie 10-15 ani....ori nu ar fi timpul efectiv pentru a "crea" urmasi ....Iar ca sa faci experimente cu "noutati" nu ar insemna decat sa pui sofer la masina un carutas....:D
Cum se dă afară din Parlament
[ link extern ] :)

cineva a urmarit discutia de pe forum.
Ultima modificare: Marți, 1 Noiembrie 2011
ContSters88344, utilizator

MIHAI GRIGORE a scris:


Iar ca sa faci experimente cu "noutati" nu ar insemna decat sa pui sofer la masina un carutas...



Ce va face sa apreciati ca acum avem soferi in loc de carutasi? I-a ajutat experienta mandatelor sa ne duca in fatza, se poate lauda vreun vechi deputat sau senator cu rezultate pe care noi sa le tinem minte? N-au facut altceva decat sa consolideze increngatura infasuratelor relatii puse atat de bine la punct in ani si ani de susoteala in interes personal din Parlament.

Nu mi se pare corect sa se formeze acolo, unde ar trebui sa fie varful carierei lor.
Ar trebui ca in momentul in care sunt pusi pe listele electorale sa fi facut deja dovada ca sunt capabili sa gandeasca si pentru altii, nu doar pentru ei, sa fie deasupra oricarei indoieli ca au capacitatea intelectuala sa propuna si/sau analizeze legi in interesul general.

Mandatul de deputat sau senator ar trebui sa fie incununarea unei cariere politice, nu sfarsitul ei. Pentru prea multi dintre ei este rasplata data de partid in contrapartida cu cotizatiile personale sau atrase. E absolut normal ca acestia sa fie figurine votante in functie de cum e degetul mare al liderului de grup.

Interesanta propunere - atat de surprinzatoare ca imi vine sa-i zic tentativa de prostire preelectorala.

N-or sa voteze niciodata asa ceva, nu ''promotia'' asta... Asa vor face: :closedtopic:

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Românii din diaspora pot candida pentru parlamentul româniei? Toiag Toiag Românii din Diaspora pot candida pentru Parlamentul României, în cadrul unor filiale înfiinţate în străinătate, filiale ale unui partid din ... (vezi toată discuția)
Semnătură susținere mai mulți candidați kovacs_stefan kovacs_stefan Pot să semnez (cu buletin-serie...) pentru susținere pe mai multe liste a unor candidați? Mulțumesc! (vezi toată discuția)
Drepturile, libertăţile şi îndatoririle fundamentale allexall7777 allexall7777 Legi facute de parlamentari care incalca drepturile la egalitate de sansa. Asa cum prevede Constitutia Romaniei, Art.37, Dreptul de a fi ales, intrunind ... (vezi toată discuția)