Am o firma de consultanta tehnica si sunt de profesie inginer ,va rog sa ma lamuriti daca ma pot angaja la propria firma cu carte de munca la care sunt asociat unic si administrator si pe ce meserie(functie)din COR intrucat la ITM ma cam plimba ca nu se poate sau am dat eu peste o persoana care nu are habar.
Va rog daca se poate si o baza legala
Multumesc anticipat
Citind despre drepturile pe care le are un administrator in propria societate, pe acest site, am aflat si eu ca intr-adevar, se poate ca asociatul unic sa fie si administrator si salariat. INSA EXISTA O PROBLEMA INTRE PARTILE SEMNATARE!
De o parte sunt eu persoana juridica, de cealalta parte sunt eu, salariatul. Partile se suprapun. Exista un clar conflict de interese!
Haideti sa va spun eu acum niste lucruri economice care inclina balanta inspre divident:
Un salariat plateste la stat CAS, CASS, SOMAJ, IMPOZIT PE VENIT
Firma plateste pentru acelasi salariat CAS, CASS, SOMAJ, FNUASS, FOND DE RISC, FOND DE ACCIDENTE, etc.
Altfel spus, la un salariu pe cartea de munca de 400 de lei, se platesc la salariat 280 lei si, la stat, 231 lei (parte salariat, parte firma). TOATAL=511 lei.
Calculati dvs procentele
Domnul de mai sus, daca alege varianta DIVIDEND are de platit 16% din suma retrasa. In cest caz 511 lei. 511 leix16%=81.76 lei IMPOZIT, rest de plata in mana: 429.76 lei!
Avem pe de-o parte 280 lei, de cealalta parte, 429.76 lei! NET!
Continuam cu calculele:
Statul foloseste banii pentru sistemul de sanatate (platim spaga cand mergem la doctor), pentru pensie (se stie ca sunt administartori infecienti), pentru somaj (ne da 400 de lei pe luna somaj!!!)
De ce sa nu folosesc eu diferenta dintre venituri, adica 429.76-280=149.24 lei pentru a-mi cumpara servicii de pensie privata sau sanatate? DE CE? Atunci am pensie SIGURA, SERVICII MEDICALE DE CALITATE! Inmultiti cu 10 sa vedeti ce iese!
Un om care deschide o societate are tupeu, are nerv, are barbatie, are spate, are vointa, are caracter! Acest om are nevoie sa se asigure pe SINE, nu pe STAT! In cazul in care se angajeaza la propria firma va plati la stat pentru mila statului! In cazul in care alege varianta DIVIDEND, are nerv, are vointa, va lupta pentru succes! Va lupta pentru sine! Isi va lua soarta in PROPRIILE MAINI! Nu cumva acum doua saptamani, premierul a spus la TV ca statul Roman este un stat social? El nu mai vrea sa fie SOCIAL! Hai sa-i facem premierului si presedintelui pe plac! Sa nu-i mai dam bani sa sustina "socialul" si sa ne intereseze pe noi de propria persoana! Adica, egoisti! Statul are parghiile care sa ne faca sa fim egoisti sau nu! In zilele acestea, egoismul este la moda, recomand DIVIDENT. Simplu. Din punct de vedere ECONOMIC!
Stimata doamna Kristinnaa, sunteti economist dar va este teama de esec. De aceea v-ati angajat la propria societate! A fi antreprenor inseamna a-ti asuma riscul. Dvs. ati transferat riscul esecului pentru un patetic 350-500 de lei pe luna ajutor de la stat. Daca puneti in balanta ricul asumat deschizand o societate si ajutorul de la stat ... imi da cu virgula. Nu vreau sa critic dar, este pura matematica economica. De o parte este statul care inseamna popor si o frana in lipsa fondului de rulment necesar prin taxele exasperante, iar, de cealalta parte, este prosperitatea celui care-si asuma riscul.
Si eu sunt economist, cu o foarte mare experienta in ceea ce inseamna firma, risc, esec, locuri de munca. Concluzia mea este una seaca: decat sa planga mama mea mai bine sa planga mama-sa!
Deci, in concluzie, ii recomand domnului miki72, din punct de vedere economic sa aleaga varianta administrator cu venituri din dividend. Nu-i recomand sa aleaga varianta salariat deoarece va plati la stat biruri. In 1907 taranii s-au rasculat pentru vestita "zeciuiala". Azi taxele sunt peste 45% din brut realizat de salariat!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
X-(#-o:spam: trebuie sa luptam cu ce avem :foottap::rtfm::rtfm::training:
Daca ii este frica de esec, ii recomand sa fie CEL MAI BUN! si nu va avea esec...:)
Altfel, se poate angaja orice in cadrul TESA. Adica personal Tehnic, Economic si Serviciul Administrativ.:(
Cu stima!:D