avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 522 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Taxa pe Valoarea Adaugată - TVA Avans AIC factura proforma
Discuție deschisă în Taxa pe Valoarea Adaugată - TVA

Avans AIC factura proforma

In data de 29.09 o sc achita unei sc din Ungaria (ambele sc inregistrate in ROI) un avans, conform unei facturi proforma, de 2980 euro. La data de 17.10, sc din RO mai achita o diferenta de 390 euro. In data de 21.10, marfurile sunt receptionate de catre beneficiar, dar vanzatorul nu a emis inca factura pentru marfurile livrate.
Intrebare: daca vanzatorul nu emite factura in 15 zile de la data livrarii, beneficiarul trebuie sa intocmeasca autofactura? Imi puteti spune de asemenea si cum se intocmeste aceasta (nu am intocmit niciodata o autofactura)?
Va multumesc anticipat pentru timpul acordat si pentru raspunsul d-stra!!!
Cel mai recent răspuns: t.simona , utilizator 15:52, 28 Octombrie 2011
in primul rand pentru avansul achitat in data de 29 septembrie, trebuia sa emiteti autofactura pana pe data de 15 oct si sa raportati avansul in decl. 390 vies - puteti emite acum autofactura cu data de 15 oct si depune decl. 390 pana pe data de 25 noiembrie.
de asemenea, pentru diferenta de 390 euro trebuie emisa autofactura, daca furnizorul nu emite factura de livrare pana pe data de 15 noiembrie.
(factura/autofactura se emite pana pe data de 15 a lunii urmatoare celei in care se plateste avansul)
pentru lamuriri suplimentare cititi cu atentie art. 155 si art. 155^1 cod fiscal si normele de aplicare.

Multumesc mult pentru raspunsurile d-stra foarte promte!
Am luat legatura cu furnizorul si acesta ne-a comunicat ca facrura a fost emisa si pusa la posta. Ce credeti ca ar trebui sa facem: emitem autofactura sau asteptam factura din partea vanzatorului?
In alta ordine de idei, in cazul intocmirii autofacturii, ce trebuie trecut in acest document? Luminati-ma, va rog.....:">
factura de livrare a fost emisa si pusa la posta?
in alta ordine de idei va rog sa citi articolele mentionate de mine, e foarte clar totul in lege :)
La intocmirea D300, valoarea AIC (in lei) se trece la randurile 5; 5.1 si 17; 17.1 sau doar la randurile 5.1 si 17.1? Trec valoarea bazei impozabile fara sau cu TVA (la rubrica aferenta)
Daca completez ca mai sus, adica pun si valoarea TVA, imi calculeaza TVA-ul aferent achizitiei ca TVA de plata. Intrucat nu am mai avut pana acum nicio AIC nu stiu cum sa completez D300 si de aceea va solicit ajutorul.
Va multumesc anticipat!
Ultima modificare: Vineri, 28 Octombrie 2011
mirelanicola.72, utilizator
In primul rind trebuie sa inregistrati in contabilitate taxare inversa: 4426=4427 cu val tva calculat la baza.

In decl 300 se trece atit baza cit si tva-ul la rubrica 5, 5.1 si concomitent 17, 17.1.
Tva-ul achizitiei nu poate sa-l calculeze ca tva de plata, pt ca fiind si la partea de vinzari si la partea de cumparari al D300, tva-ul de plata rezultat este cel din celelalte operatiuni din perioada.

Furnizorul din Hu va va factura fara tva, iar dvoastra veti face taxare inversa (veti deduce concomitent cu colectarea taxei).

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Declaratii 390, 300 gabon gabon Buna ziua, Am o mare rugaminte sa ma ajutati sa rezolv urmatoarea situatie. In 18.12.2009 am platit avans pentru o achizitie de bunuri intracomunitare, in ... (vezi toată discuția)
Achizitie intracomunitara nicoletabis nicoletabis Administratorul societatii este in Olanda pentru a achizitiona un utilaj, nu s-a inregistrat in ROI inainte de a efectua achizitia( firma este platitoare de ... (vezi toată discuția)
Achizitii intracomunitare SEFIRAS SEFIRAS In luna aprilie am avut o achizitie intracomunitara. In decontul de TVA pe luna aprilie unde trebuie sa apara aceasta suma si cum se calculeaza TVA-ul ... (vezi toată discuția)