avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 118 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Taxa pe Valoarea Adaugată - TVA achizitie intracomunitara
Discuție deschisă în Taxa pe Valoarea Adaugată - TVA

achizitie intracomunitara

Administratorul societatii este in Olanda pentru a achizitiona un utilaj, nu s-a inregistrat in ROI inainte de a efectua achizitia( firma este platitoare de tva) si nici nu se mai poate inregistra. Care este solutia cea mai buna pentru acest caz tinand cont ca maiine se va face factura de app 100000 euro?
Cel mai recent răspuns: Carmen Jurubita , Contabil 14:05, 25 Noiembrie 2011
avand in vedere implicatiile fiscale, cea mai buna solutie ar fi sa rezerve utilajul si sa ia primul avion de romania pentru a inscrie firma in ROI.
La ce implicatii fiscale va referiti? Este hotarat sa cumpere utilajul. Daca i se factureaza cu tva se mai considera AIC ,mai depun 390, devin platitor tva lunar,in decont se trece suma totala la baza si se trece si la colectata si deductibila?
Ultima modificare: Vineri, 25 Noiembrie 2011
nicoletabis, utilizator
Este considerata achizitie intracomunitara daca exista dovada transportului in Romania.
Se va face taxare inversa la val totala a facturii (care include tva-ul din statul furnizorului), va declara in 390. Va astepta amenda pt neinregistrarea in ROI.
Bineinteles va schimba perioada fiscala pt TVA.
Multumesc mult .Am cautat mult si am gasit "In plus, in ceea ce priveste achizitiile intracomunitare facturate cu TVA din alt stat membru, se mai precizeaza faptul ca in situatia in care furnizorul/prestatorul din alt stat membru a emis factura cu TVA din statul sau de provenienta, suma facturata (inclusiv TVA din statul respectiv) va fi inclusa in baza de impozitare a TVA in Romania.
Practic, se va aplica in Romania TVA de 24% atat la valoarea achizitiilor cat si la valoarea TVA din statul membru respectiv pentru acele achizitii de bunuri/servicii care au locul livrarii/achizitiei in Romania, conform regulilor Titlului VI TVA din Codul Fiscal. "

De aici sa inteleg ca la valoarea totala platita in UE mai platesc 24% in tara?
Si mai spun unii ca daca nu am dedus tva nu fac 390.
achizitia facuta de firma dvs se incadreaza la art.132^1 -urmarea lui sunteti obligati sa va inscrieti in ROI-conf art.I lit.d. conf. OUG 54/2010

Locul achizitiei intracomunitare de bunuri este intotdeauna locul unde se gasesc bunurile in momentul in care se incheie transportul.

Pentru achizitia intracomunitara cumparatorul este obligat la plata taxei.

Dumeavoastra vreti sa faceti referire la "reteaua de siguranta"-adica sa platiti tva atat in Olanda cit si in Romania. Dar pentru a fi posibil acest lucru ar fi trebuit sa fiti inregistrat d.p.d.v al TVA si in Olanda
ceeace nu cred ca sunteti.
Cel mai bine ar fi a va inregistra in ROI inainte ca :
1.factura pentru utilaj sa fie emisa.
2.Utilajul sa fie transportat in Romania.

Constituie contraventie efectuarea de operatiuni intracomunitare de catre persoanele care au obligatia inscrierii in Registrul operatorilor intracomunitari fara a fi inscrise, conform legii, in acest registru.
(2) Contraventia pentru fapta prevazuta la alin. (1) se sanctioneaza cu amenda de la 1.000 lei la 5.000 lei.
Constat ca administratorul societatii dispune de sume importante ,daca are de gand sa plateasca acel utilaj cu TVA din Olanda plus cel din Romania plus amenda pentru neisncriere in ROI , si in afara de acest aspect trebuie sa analizezeze cand va fi momentul INTRASTAT,plus faptul ca va achita penalizari pentru ca nu a trecut de la persoana obiligata la plata tva trimestrial la cel lunar
Ultima modificare: Vineri, 25 Noiembrie 2011
Carmen Jurubita, Contabil

Alte discuții în legătură

Decl. 394 Cristina Vasile Cristina Vasile Buna ziua, In decl. 394 trebuie trecuta achizitie intracomunitara de servicii publicitate Google Adwords pe care o declar in decl. 390Vies? Sau se trece ... (vezi toată discuția)
Declaratia 390 din 2010 ASPAZIA ASPAZIA Buna Ziua, va rog sa ma indrumati si pe mine in urmatoarele: Sunt societate de import-export in regim de lohn.( platitor de tva in Romania) achizitionez ... (vezi toată discuția)
Achizitionez pentru prima data marfa din exterior marymary marymary -sunt srl platitor de tva, inregistrat in ROI -achizitionez pentru prima data marfa din exterior, din ungaria(cartuse de toner) de la un furnizor care isi ... (vezi toată discuția)