avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 829 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... clauze contractul individual de munca
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

clauze contractul individual de munca

dreptul de proprietate intelectuala-toate drepturile de proprietate intelectuala definite conform legii asupra operelor create de salariat in cadrul prezentului contract individual de munca apartin angajatorului pe o durata nelimitata de timp.Prin opere create de salariat in cadrul contractului individual de munca se are in vedere fara a se limita la documente materiale informative si/sau promotionale planuri de marketing create pe orice fel de suport.

As vrea sa stiu daca ar trebui sa semnez o astfel de clauza.
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 07:42, 25 Octombrie 2011
Da,v-ati angajat pentru astfel de lucrari. Sunteti autorul unei lucrari dar aceasta a fost executata pe cheltuiala angajatorului, cu mijloacele de munca puse la dispozitie de acesta si pentru care plateste salariu, contributii, impozite.Practic, prin contractul de munca, o puneti la dispozitia angajatorului.
Legea nr.8/1998 prevede:
Art. 44
(1) In lipsa unei clauze contractuale contrare, pentru operele create in indeplinirea atributiilor de serviciu precizate in contractul individual de munca, drepturile patrimoniale apartin autorului operei create. In acest caz, autorul poate autoriza utilizarea operei de catre terti, numai cu consimtamantul angajatorului si cu recompensarea acestuia pentru contributia la costurile creatiei. Utilizarea operei de catre angajator, in cadrul obiectului de activitate, nu necesita autorizarea angajatului autor.
(2) In cazul in care clauza prevazuta la alin. (1) exista, aceasta urmeaza sa cuprinda termenul pentru care au fost cesionate drepturile patrimoniale de autor. In absenta precizarii termenului, acesta este de trei ani de la data predarii operei.
(3) Dupa expirarea termenelor prevazute la alin. (2), in lipsa unei clauze contrare, angajatorul este indreptatit sa ii pretinda autorului plata unei cote rezonabile din veniturile obtinute din utilizarea operei sale, pentru a compensa costurile suportate de angajator pentru crearea operei de catre angajat, in cadrul atributiilor de serviciu.
(4) La expirarea termenului mentionat la alin. (2) drepturile patrimoniale revin autorului.
(5) Autorul unei opere create in cadrul unui contract individual de munca isi pastreaza dreptul exclusiv de utilizare a operei, ca parte din ansamblul creatiei sale.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Proprietatea intelectuala in caz de demisie OWARDO OWARDO As vrea sa stiu mai multe despre acest subiect sau ce lege si in ce conditii este reglementat acest aspect. Nu mi s-a pare corect ca o firma sa se foloseaca de ... (vezi toată discuția)
Drept de autor pe lucrari iuliana_rosca iuliana_rosca Pentru lucrarile de conceptie (proiecte, strategii) elaborate in timpul programului de munca exista drept de autor? (vezi toată discuția)
Clauza confidentialitate contract de munca/drepturi de autor ssab07 ssab07 Sunt cartograf si as vrea sa-mi fac un portofoliu continand tipurile de harti pe care eu le fac in fiecare zi pentru firma pentru care lucrez. As dori sa va ... (vezi toată discuția)