avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 578 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Proprietate industrială şi ... Proprietatea Intelectuala in caz de demisie
Discuție deschisă în Proprietate industrială şi intelectuală. Adică mărci, invenţii, drept de autor şi altele

Proprietatea Intelectuala in caz de demisie

As vrea sa stiu mai multe despre acest subiect sau ce lege si in ce conditii este reglementat acest aspect. Nu mi s-a pare corect ca o firma sa se foloseaca de materialele mele in caz ca Eu mi-as da demisia, chiar daca e prevazut in contract ca tot ce produc ca si materiale apartien firmei. EU consider ca imi apartin mie ca si propietate intelectuala, si, din moment ce nu as mai activa in cadrul acelei firme de ce sa continue firma sa se foloseasca de ele.
Care este procedura legala si cum as putea sa ma protejez de acest aspect ?....
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 17:50, 13 Octombrie 2013
Daca aveti clauza in acest sens in contractul de munca, nu aveti ce sa faceti.
Ce anume produceti?

Daca este contract de munca nu cred ca este o clauza in regula, dar este posibil sa fie si legala.
Daca era contract civil era legala clauza.
Ultima modificare: Sâmbătă, 12 Octombrie 2013
CLAUDIU LASCOSCHI, Avocat
Lege nr. 8/1996 privind dreptul de autor şi drepturile conexe
Art. 44. - (1) În lipsa unei clauze contractuale contrare, pentru operele create în îndeplinirea atribuţiilor de serviciu precizate în contractul individual de muncă, drepturile patrimoniale aparţin autorului operei create. În acest caz, autorul poate autoriza utilizarea operei de către terţi, numai cu consimţământul angajatorului şi cu recompensarea acestuia pentru contribuţia la costurile creaţiei. Utilizarea operei de către angajator, în cadrul obiectului de activitate, nu necesită autorizarea angajatului autor.
(2) În cazul în care clauza prevăzută la alin. (1) există, aceasta urmează să cuprindă termenul pentru care au fost cesionate drepturile patrimoniale de autor. În absenţa precizării termenului, acesta este de trei ani de la data predării operei.
(3) După expirarea termenelor prevăzute la alin. (2), în lipsa unei clauze contrare, angajatorul este îndreptăţit să îi pretindă autorului plata unei cote rezonabile din veniturile obţinute din utilizarea operei sale, pentru a compensa costurile suportate de angajator pentru crearea operei de către angajat, în cadrul atribuţiilor de serviciu.
(4) La expirarea termenului menţionat la alin. (2) drepturile patrimoniale revin autorului.
(5) Autorul unei opere create în cadrul unui contract individual de muncă îşi păstrează dreptul exclusiv de utilizare a operei, ca parte din ansamblul creaţiei sale.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Clauze contractul individual de munca tartalak tartalak dreptul de proprietate intelectuala-toate drepturile de proprietate intelectuala definite conform legii asupra operelor create de salariat in cadrul ... (vezi toată discuția)
Cine detine dreptul de autor cand designul web apartine persoanei juridice si programarea apartine unei persoane fizice autorizate? titutza titutza Buna ziua. Ca persoana juridica desfasor o activitate de publicitate, creatie pagini web, etc. Ca persoana juridica, in cazul in care eu am idea de concepere ... (vezi toată discuția)
Drept de autor pe lucrari iuliana_rosca iuliana_rosca Pentru lucrarile de conceptie (proiecte, strategii) elaborate in timpul programului de munca exista drept de autor? (vezi toată discuția)