avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 530 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul, calculatorul meu şi ... Accesarea fara drept a corespondentei electronice
Discuție deschisă în Dreptul, calculatorul meu şi internetul

Accesarea fara drept a corespondentei electronice

Buna seara.Am o problema cu care ma confrunt in prezent privind violarea de corespondenta.Va rog daca ma poate ajuta cineva sa-mi raspunda.
Cel mai recent răspuns: cga43 , utilizator 20:30, 4 Decembrie 2011
Care e totusi problema? Corespondenta telefonica, cea postala sau electronica?
Se regaseste cumva, credeti, la violarea secretului corespondentei: infractiune care face parte din grupul infractiunilor contra libertatii persoanei, reglementate in cap. II, t. II, art. 195, C. pen., partea speciala, ce consta in deschiderea fara drept a unei corespondente adresate altuia, ori interceptarea unei convorbiri sau comunicari efectuate prin telefon, telegraf, sau prin alte mijloace de transmitere la distanta?. Constituie aceeasi infractiune sustragerea, distrugerea sau retinerea unei corespondente, precum si divulgarea continutului unei corespondente, chiar atunci cand a fost trimisa deschisa sau a fost deschisa din greseala, ori divulgarea continutului unei convorbiri sau comunicari interceptate, chiar in cazul in care faptuitorul a luat la cunostinta de aceasta din greseala sau din intamplare
Ultima modificare: Marți, 25 Octombrie 2011
emil6702, utilizator
Este vorba de posta electronica...de un cont de Yahoo,ce eu personal am facut o cerere catre acestia cu cateva luni in urma,ca sa il anuleze......dar acum apare online...si persoana care l-a sustras fara consimtamantul meu,s-a folosit de el si se foloseste si in prezent,acesta creand un cont de Facebook atat cu poza mea cat si cu datele mele personale(numele meu)
Din descriere as zice ca fapta se incadreaza in principal la furt de identitate, si doar in secundar la violarea intimitatii.

Nu va dau un raspuns in termeni legali pentru ca nu am competenta necesara, insa va pot da un raspuns din experienta. Yahoo nu ia in seama, in marea majoritate a cazurilor, astfel de cereri. Daca Dvs v-ati numi Beatrice Popescu si contul de la Yahoo ar fi numit beatrice.popescu, ar fi aproape imposibil de probat prin mijloace exclusiv virtuale ca Dvs sunteti acea Beatrice Popescu. Poate este vorba de o alta Beatrice Popescu. Sau poate ca Dvs doar pretindeti ca sunteti acea Beatrice Popescu. Astfel de dubii sunt greu (daca nu imposibil) de inlaturat, avand la dispozitie, repet, mijloace exclusiv virtuale. Pe langa asta, Yahoo nu are resurse umane de un asemenea nivel incat sa isi permita analizarea acestor cazuri (care sunt foarte multe). Dimpotriva, ofera un serviciu gratuit iar din punctul de vedere al furnizorului acestui serviciu gratuit, Dvs sunteti singura raspunzatoare de securitatea contului, o data ce acesta v-a pus la dispozitie instrumentele necesare pentru a va pastra datele in siguranta. Altel ar fi stat lucrurile daca ati fi utilizat un cont de mail platit (din gama business), pentru ca raspunderea pe care si-o asuma Yahoo (sau orice alt furnizor de servicii electronice) in astfel de situatii este sensibil mai ampla.

In ce priveste Facebook, acestia au un set de proceduri extrem de stufoase pentru situatiile de acest tip. In primavara acestui an, am urmat *fara succes* tot acest set de proceduri, in incercarea de a ajuta o cunostinta sa isi recupereze un cont. Dupa doua luni m-am lasat pagubas si am concluzionat (poate prea repede) ca, dincolo de asa-zisul suport oferit clientilor, celor de la Facebook li se rupe.
In alta ordine de idei, in acest caz, situatia Dvs este doar cu putin mai clara: este vorba de un furt de imagine, dar nu neaparat de identitate. Poate o alta Beatrice Popescu foloseste abuziv fotografia Dvs, in timp ce identitatea persoanei este reala. Astfel de scenarii pot avea in vedere si cei de la Facebook - presupunand ca le-ar pasa.

Daca acest furt de identitate v-ar crea prejudcii palpabile (demonstrabile), ati putea incerca sa actionati pe cale legala, cu conditia sa va puteti permite cheltuielile implicate.
Subscriu la ce a spus @cga43 si va pot spune in plus ca am intalnit cazuri in care politia a facut adresa oficiala serverelor de la Yahoo in incercarea de a recupera niste emailuri pierdute si care erau folositoare pentru un caz penal.
Dupa indelungi asteptari, cei de la Yahoo au raspuns, insa au spus cu parere de rau ca ei nu tin evidenta tuturor emailurilor, in special a celor sterse si ca fiecare utilizator este responsabil pentru contul lui, care este de altfel gratuit.
Pe de alta parte v-as sfatui sa incercati sa le scrieti celor de la Facebook, sa le spuneti ca se foloseste imaginea dvs. abuziv, poate aveti norocul si vi-l sterge.
In justitie nu veti rezolva mare lucru, acolo este si mai greu de demonstrat ca cineva v-a furat identitatea de care se foloseste.

Mai e totusi o problema: cum naiba a pus mana pe parola dvs de acces la contul de e-mail? Banuiesc ca a si inlocuit-o, nu-i asa?

Alte discuții în legătură

G mail imi prezinta un raport privind ip -ul celor care deschid adresa ovidiu7676 ovidiu7676 am vreo 4 IP-diferite ce se intampla, stiam ca e sigur in comparatie cu YHAOO. (vezi toată discuția)
Blocare cont yahoo conpama conpama Stie cineva cum pot denunta o pesoana care imi foloseste ilegal o adresa / cont de yahoo, dandu-se drept eu? Mentionez ca mi-a spart parola si a modificat ... (vezi toată discuția)
Conturi sparte de hackeri alinarms alinarms mi s-au spart toate conturile yahoo de catre hackeri, un singur cont am reusit sa il recuperez. cineva are acces permanent la PCul meu. ieri mi-a instalat ... (vezi toată discuția)