avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 303 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Funcţionarii publici şi ... Eliberarea din functie a viceprimarului
Discuție deschisă în Funcţionarii publici şi problemele lor juridice

Eliberarea din functie a viceprimarului

As dori sa stiu care este temeiul legal care se aplica cu prioritate la eliberarea din functie a unui viceprimar:art.57,alin.(4) din Legea nr.215/2001 sau art.69,coroborat cu art 18,alin.(4) din Legea nr.393/2004?
Sanctiunile prevazute de art.69 din Legea nr.393/2004 trebuie aplicate in ordinea precizata,sau se poate aplica direct lit.d)-eliberarea din functie?
In cate zile se poate adresa respectivul viceprimar instantei de contencios administrativ pentru contestarea sanctiunii?
Alegerea unui nou viceprimar se face prin vot secret?Care este temeiul legal?Trebuie sa existe propunere din partea primarului pt.un nou viceprimar?Care e procedura?

Va multumesc!
Cel mai recent răspuns: mihaicalinescu2005 , utilizator 17:56, 25 Octombrie 2011

baza legala, ar fi urmatoarea:
legea nr.393/2004
" ART. 69
(1) Pentru abateri grave şi repetate, săvârşite în exercitarea mandatului de viceprimar, de preşedinte sau de vicepreşedinte al consiliului judeţean, persoanelor în cauză li se pot aplica următoarele sancţiuni:
a) mustrare;
b) avertisment;
c) diminuarea indemnizaţiei cu 5 - 10% pe timp de 1 - 3 luni;
d) eliberarea din funcţie.
(2) Sancţiunile prevăzute la alin. (1) lit. a) şi b) se aplică, prin hotărâre a consiliului, la propunerea motivată a primarului, respectiv a preşedintelui consiliului judeţean. În cazul preşedintelui consiliului judeţean, propunerea trebuie făcută de cel puţin o treime din numărul consilierilor în funcţie şi va fi temeinic motivată. Motivele care justifică propunerea de sancţionare vor fi aduse la cunoştinţă consilierilor cu cel puţin 5 zile înaintea şedinţei.
(3) În cazul sancţiunilor prevăzute la alin. (1) lit. a) şi b), hotărârea se adoptă cu votul deschis al majorităţii consilierilor în funcţie, iar în cazul sancţiunilor prevăzute la lit. c) şi d), cu votul secret a cel puţin două treimi din numărul consilierilor în funcţie.
(4) Aplicarea sancţiunilor prevăzute la alin. (1) lit. c) şi d) poate fi făcută numai dacă se face dovada că viceprimarul, preşedintele sau vicepreşedintele consiliului judeţean a încălcat Constituţia, celelalte legi ale ţării sau a prejudiciat interesele ţării, ale unităţii administrativ-teritoriale sau ale locuitorilor din unitatea administrativ-teritorială respectivă. (5) La eliberarea din funcţie se aplică în mod corespunzător prevederile Legii nr. 215/2001, cu modificările şi completările ulterioare. ( chestiile de genul, ca intarzie la job, ori nu-l lasa pe jupanul suprem sa-si faca in liniste afacerile, nu e un caz mortal)
ART. 70
Împotriva sancţiunii prevăzute la art. 69 alin. (1) lit. c) şi d) persoana în cauză se poate adresa instanţei de contencios administrativ competente. Procedura prealabilă nu este obligatorie."

astfel, termenul in care viceprimarul asta amarat, poate sa conteste hcl-ul, este cel prevazut de legea nr.554/2004.

dupa ce am scapat de nemernic, procedam la alegerea unui nou viceprimar.viceprimarele asta noul, se alege dupa o metoda metodica, prevazuta in og nr.35/2002 :
"ART. 11
(1) Consiliul local alege din rândul membrilor săi pe viceprimar, respectiv pe viceprimari. Alegerea se face prin vot secret.
(2) Propunerea de candidaţi pentru alegerea viceprimarului, respectiv a viceprimarilor, se face de către oricare dintre consilieri sau de grupurile de consilieri.
(3) După înregistrarea candidaturilor se ia o pauză în timpul căreia se completează buletinele de vot.
(4) Exercitarea votului se face într-o cabină special amenajată, putându-se folosi, la alegere, una dintre următoarele modalităţi:
a) fiecare consilier primeşte un singur buletin de vot pe care sunt trecute numele tuturor candidaţilor. Intrând în cabină, din lista candidaţilor vor fi barate printr-o linie orizontală numele tuturor candidaţilor pe care consilierul nu doreşte să îi aleagă. Pe buletin va rămâne nebarat numele consilierului sau, după caz, al consilierilor pe care doreşte să îl/să îi aleagă votantul;
b) pe buletinul de vot se scrie cuvântul "DA" în dreptul numelui/numelor celui/celor pe care doreşte să îl/să îi voteze;
c) alte modalităţi, la alegerea consiliului.
(5) Este declarat viceprimar candidatul care a obţinut votul majorităţii consilierilor în funcţie.
(6) În situaţia în care se aleg 2 viceprimari, sunt declaraţi aleşi primii 2 candidaţi care au obţinut votul majorităţii consilierilor în funcţie.
(7) În situaţia în care nu s-a întrunit majoritatea prevăzută la alin. (5), se organizează un al doilea tur de scrutin, în aceeaşi şedinţă, la care vor participa candidaţii situaţi pe primele două locuri. La al doilea tur de scrutin este declarat ales viceprimar consilierul care a obţinut cel mai mare număr de voturi.
ART. 12
În caz de balotaj se va proceda la un nou tur de scrutin, la care vor participa numai candidaţii care se află în această situaţie. Va fi declarat ales candidatul care a obţinut cele mai multe voturi."
asta e teoria :)

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Alegere viceprimar brandon5 brandon5 Buna ziua. Care este procedura pentru alegerea viceprimarului unei localitati? Votul este secret sau nu? Multumesc. (vezi toată discuția)
Schimbare viceprimar nelu_duleant_ro nelu_duleant_ro viceprimarul poate fi schimbat prin vot deschis prin ridicarea maini (vezi toată discuția)
Atributiile si modalitati de demitere ale unui viceprimar. Denisa R Denisa R Buna, as dori sa aflu exact care sunt atributiile dar si modalitatile ori conditiile in care un viceprimar poate fi demis din funtie deoarece in legea 215/2001 ... (vezi toată discuția)