avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 672 soluții astăzi
Forum Discuţii diverse Discuţii politice şi legislaţie ... Alegere viceprimar
Discuție deschisă în Discuţii politice şi legislaţie electorală

Alegere viceprimar

Buna ziua.

Care este procedura pentru alegerea viceprimarului unei localitati?
Votul este secret sau nu?


Multumesc.
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 18:15, 25 Iunie 2012
REGULAMENT-CADRU de organizare şi funcţionare a consiliilor locale
ART. 11
(1) Consiliul local alege din rândul membrilor săi pe viceprimar, respectiv pe viceprimari. Alegerea se face prin vot secret.
(2) Propunerea de candidaţi pentru alegerea viceprimarului, respectiv a viceprimarilor, se face de către oricare dintre consilieri sau de grupurile de consilieri.
(3) După înregistrarea candidaturilor se ia o pauza în timpul căreia se completează buletinele de vot.
(4) Exercitarea votului se face într-o cabina special amenajată, putându-se folosi, la alegere, una dintre următoarele modalităţi:
a) fiecare consilier primeşte un singur buletin de vot pe care sunt trecute numele tuturor candidaţilor. Intrand în cabina, din lista candidaţilor vor fi barate printr-o linie orizontala numele tuturor candidaţilor pe care consilierul nu doreşte sa îi aleagă. Pe buletin va rămâne nebarat numele consilierului sau, după caz, al consilierilor pe care doreşte sa îl/sa îi aleagă votantul;
b) pe buletinul de vot se scrie cuvântul "DA" în dreptul numelui/numelor celui/celor pe care doreşte sa îl/sa îi voteze;
c) alte modalităţi, la alegerea consiliului.
(5) Este declarat viceprimar candidatul care a obţinut votul majorităţii consilierilor în funcţie.
(6) În situaţia în care se aleg 2 viceprimari, sunt declaraţi aleşi primii 2 candidaţi care au obţinut votul majorităţii consilierilor în funcţie.
(7) În situaţia în care nu s-a întrunit majoritatea prevăzută la alin. (5), se organizează un al doilea tur de scrutin, în aceeaşi şedinţa, la care vor participa candidaţii situati pe primele doua locuri. La al doilea tur de scrutin este declarat ales viceprimar consilierul care a obţinut cel mai mare număr de voturi.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Eliberarea din functie a viceprimarului cri_secret_ina cri_secret_ina As dori sa stiu care este temeiul legal care se aplica cu prioritate la eliberarea din functie a unui viceprimar:art.57,alin.(4) din Legea nr.215/2001 sau ... (vezi toată discuția)
Alegerea viceprimarului dan18dana18 dan18dana18 De exemplu ce se intampla daca in sedinta de constituire a Consiliului local acum in 2012 nu se poate alege viceprimarul?? ati auzit de asemenea situatii??? ... (vezi toată discuția)
Cum se alege viceprimarul unei localitati? MARIANA CODRUT MARIANA CODRUT buna ziua, doresc sa va intreb cum se alege viceprimarul unei localitati ?? cu ce numar de voturi trebuie sa fie ales din total consilieri alesi ??? votul ... (vezi toată discuția)