Un posesor (altul decat proprietarul legal) al unui imobil inscris in Cartea funciara poate uzucapa imobilul in conditiile posesiei dupa o perioada mai mare de 10 ani ? Sau aceasta se aplica doar in cazul imobilelor neinscrise in Cartea funciara ?
Posesiilor incepute inainte de intrarea in vigoare a Noului Cod Civil (1.10.2011) li se aplica termenul de uzucapiune reglementat de Vechiul Cod Civil (30 ani sau 10-20 ani). Posesiilor incepute dupa data de 1.10.2011 li se aplica termenul de uzucapiune reglementat de Noul Cod Civil (10 ani, 5 ani).
Dispozitiile art.919 alin.3 nu au legatura cu uzucapiunea. Stabilesc doar o prezumtie de proprietate, care poate fi rasturnata prin verificarea inscrierilor din Cartea Funciara.
Este vorba de o definitia a posesia, intre altele, prin efectele asupra presumtiunea de proprietatea. Se ar putea spune ce leguitorul fiind ce a regulat efectele inscrieri la carta funciara in titl precedent al Cod civil (al VII-ea, arts. 876-915), s-a simtit obligat (nefiind locul cel mai potrivit in opinia mea) sa regulez posesia, care poate fi contra tabulas (impotriva informatia registrala) dar nu dovedeste proprietate, si ceea indiferent cu registrarile care nu informeaza, din cauza neinscrierea, despre cine este titularul si atunci posesia implica titlu asa cum opereaza posesia in caz de bonurile mobile (art 935). Cod defineste posesia de mai multe forme: mediata si imediata (art. 917); de buna credinta si de rea credinta (art. 918); precara in fata civila (adica art 916); si tabulara si netabulara (art. 919, al 3, in legatura cu 930 si 931, care reguleaza uzucapiune tabulara si netabulara, fiind tabulara ceea ce nu are nevoie de o detentare materiala al bonului, ceea ce origina regularea al art. 932, alin 1, prin care termen de curgerea a posesia in cazurile speciale nu incepe decat odata ce nu mai este valabila posesia tabulara.
Uzucapiune
ContSters290573
Buna ziua
Am o intelegere de acum 15 ani cu o batrana sa ii lucrez terenul cu titlu gratuit. Intre timp ea a decedat si nu cred ca succesiunea pe teren s-a ... (vezi toată discuția)
Am o nelamurire!!!
DOTZ
Care sunt principalele modificari privind uzucapiunea in lumina noii regelentari de drept civil?
Sa fie vorba ca uzucapiunea de 30 de ani si uzucapiunea de ... (vezi toată discuția)
Uzucapiune
henriettebondar
As avea cateva intrebari in legatura cu [b]uzucapiunea extratabulara[/b],avand in vedere ,,perioada de tranzitie,, de la Codul Civil din 1864 la Noul Codul ... (vezi toată discuția)