In semn de respect pentru istoria poporului roman (sintagma aproape demonetizata pentru ca face parte in anumite ocazii din discursuri goale ca si mesaj) si pentru ca m-a facut sa ma gandesc cum ne-ar fi fost daca eram Monarhie Constitutionala, am pus mai jos Discursul Regelui.
Word Count mi-a dat 841 de cuvinte, insa spre deosebire de alte discursuri, nu poti scoate din el niciun cuvant fara sa afectezi intelesul sau mesajul in intregime. O lectie pentru politicieni si un suspin pentru romani.
Doamnelor și domnilor senatori și deputați,
Sunt mai bine de șaizeci de ani de când m-am adresat ultima oară națiunii române de la tribuna Parlamentului. Am primit cu bucurie și cu speranță invitația reprezentanților legitimi ai poporului.
Prima noastră datorie astăzi este să ne amintim de toți cei care au murit pentru independența și libertățile noastre, în toate războaiele pe care a trebuit să le ducem și în evenimentele din Decembrie 1989, care au dărâmat dictatura comunistă. Nu putem avea viitor fără a respecta trecutul nostru.
Ultimii douăzeci de ani au adus democrație, libertăți și un început de prosperitate. Oamenii călătoresc, își împlinesc visele și încearcă să-și consolideze familia și viața, spre binele generațiilor viitoare. România a evoluat mult în ultimele două decenii.
Mersul României europene de astăzi are ca fundament existența Parlamentului. Drumul nostru ireversibil către Uniunea Europeană și NATO nu ar fi fost posibil fără acțiunea, întru libertate și democrație, a Legislativului românesc de după anul 1989.
Dar politica este o sabie cu două tăișuri. Ea garantează democrația și libertățile, dacă este practicată în respectul legii și al instituțiilor. Politica poate însă aduce prejudicii cetățeanului, dacă este aplicată în disprețul eticii, personalizând puterea și nesocotind rostul primordial al instituțiilor Statului.
Multe domenii din viața românească, gospodărite competent și liber, au reușit să meargă mai departe, în ciuda crizei economice: micii întreprinzători și companiile mijlocii, tinerii și profesorii din universități, licee și școli, cei din agricultură.
Încearcă să-și facă datoria oamenii de artă, militarii, diplomații și funcționarii publici, deși sunt puternic încercați de lipsa banilor și descurajați instituțional. Își fac datoria față de țară instituții precum Academia Română și Banca Națională, deși vremurile de astăzi nu au respectul cuvenit față de ierarhia valorilor din societatea românescă.
Sunt mâhnit că, după două decenii de revenire la democrație, oamenii bătrâni și cei bolnavi sunt nevoiți să treacă prin situații înjositoare.
România are nevoie de infrastructură. Autostrăzile, porturile și aeroporturile moderne sunt parte din forța noastră, ca stat independent. Agricultura nu este un domeniul al trecutului istoric, ci al viitorului. Școala este și va fi o piatră de temelie a societății.
Regina și cu mine, alături de Familia noastră, vom continua să facem ceea ce am făcut întotdeauna: vom susține interesele fundamentale ale României, continuitatea și tradițiile țării noastre.
Nu m-aș putea adresa națiunii fără a vorbi despre Familia Regală și despre importanța ei în viața țării. Coroana regală nu este un simbol al trecutului, ci o reprezentare unică a independenței, suveranității și unității noastre. Coroana este o reflectare a Statului, în continuitatea lui istorică, și a Națiunii, în devenirea ei. Coroana a consolidat România prin loialitate, curaj, respect, seriozitate și modestie.
Doamnelor și domnilor senatori și deputați,
Instituțiile democratice nu sunt guvernate doar de legi, ci și de etică, simț al datoriei. Iubirea de țară și competența sunt criteriile principale ale vieții publice. Aveți încredere în democrație, în rostul instituțiilor și în regulile lor!
Lumea de mâine nu poate exista fără morală, fără credință și fără memorie. Cinismul, interesul îngust și lașitatea nu trebuie să ne ocupe viața. România a mers mai departe prin idealurile marilor oameni ai istoriei noastre, servite responsabil și generos.
În anul 1989, în ajutorul României s-au ridicat voci cu autoritate, venind de pe toate meridianele globului. Ele s-au adăugat sacrificiului tinerilor de a înlătura o tiranie cu efect distrugător asupra ființei națiunii. A sosit momentul, după douăzeci de ani, să avem un comportament public rupt complet și definitiv de năravurile trecutului. Demagogia, disimularea, egoismul primitiv, agățarea de putere și bunul plac nu au ce căuta în instituțiile românești ale anului 2011. Ele aduc prea mult aminte de anii dinainte de 1989.
Se cuvine să rezistăm prezentului şi să ne pregătim viitorul. Uniţi între noi şi cu vecinii și frații noştri, să continuăm efortul de a redeveni demni și respectați.
Am servit națiunea română de-a lungul unei vieți lungi și pline de evenimente, unele fericite și multe nefericite. După 84 de ani de când am devenit Rege, pot spune fără ezitare națiunii române:
- Cele mai importante lucruri de dobândit, după libertate și democrație, sunt identitatea și demnitatea. Elita românească are aici o mare răspundere.
- Democrația trebuie să îmbogățească arta cârmuirii, nu să o sărăcească. România, ca și toate țările din Europa, are nevoie de cârmuitori respectați și pricepuți.
- Nu trebuie niciodată uitați românii și pământurile românești care ne-au fost luate, ca urmare a împărțirilor Europei în sfere de influență. Este dreptul lor să decidă dacă vor să trăiască în țara noastră sau dacă vor să rămână separați.
Europa de astăzi este un continent în care popoarele și pământurile nu se schimbă ca rezultat al deciziilor politicienilor. Jurământul meu a fost făcut și continuă să fie valabil pentru toți românii. Ei sunt toți parte a națiunii noastre și așa vor rămâne totdeauna.
Stă doar în puterea noastră să facem țara statornică, prosperă și admirată în lume. Nu văd România de astăzi ca pe o moștenire de la părinții noștri, ci ca pe o țară pe care am luat-o cu împrumut de la copiii noștri.
@Ares_3, iti multumesc pentru postare.Mi-a facut placere sa citesc discursul,chiar daca l-am prins la tv in direct.
Am simtit o multime de "lilieci"in stomac pe parcursul discursului si desi nu sunt monarhista,ma simt mandra ca am trait ,sa prind un astfel de moment,pentru mine unic in istoria tarii.
MS Regele Mihai I al Romaniei = Decenta+Modestie+Inteligenta
Sunt foarte emotionata de reactiile voastre - am cautat alt cuvant, mai aproape de ce simt, dar nu am gasit.
Oricum, n-o sa inteleg niciodata care a fost scopul ignorarii aniversarii sale. Oricat de gros ar fi valul istoriei, Regele Mihai o sa se vada prin el. Despre altii am mari indoieli.
Intrebarea pe care si-a pus-o @sad a fost si in mintea mea (si a multora, sunt convinsa): oare cum ar fi fost daca...
N-ar trebui sa visam la asta. Ne este destul de greu si asa iar uneori visele, in loc sa iti infrumuseteze viata, te fac sa te simti neputincios.
Excelenta initiativa pe care ai avut-o prin postarea discursului Majestatii Sale.=D>
Ce am simtit ? Fiori si dezamagire. A vrut sa ne transmita ceva si cei mai multi dintre noi am inteles. Suntem prea putini aceia care simtim astfel? Oare am putea face ceva si noi? Eu cred ca da.
Citeam mai devreme ceea ce a spus intr-un alt discurs Regele Mihai:
[...] românii au îndurat îndeajuns de multă suferinţă pentru a avea dreptul să fie consultaţi asupra viitorului lor. si
[...] a venit timpul...sa ne rupem de relele obiceiuri ale trecutului
Nu am fost intrebati daca ne dorim si altceva. Cui ii este teama de monarhie? Eu mi-am mai pus aceasta intrebare. De ce? Pentru ca legat de tanarul Rege Mihai am niste amintiri frumoase, povestite de o buna prietena de-a mamei mele, care a fost camerista la Palatul Regal. Ceea ce imi povestea pe vremuri despre Majestatea Sa este inca de actualitate. Modestia si bunul simt l-au caracterizat de tanarul Mihai dintotdeauna. Pacat, pentru ca alta poate ar fi fost trecerea noastra peste ultimii 20 de ani.
Poate ar fi fost, poate n-ar fi fost.... Politica nu o face regele, iar lumea s-a mai schimbat de-a lungul acestor 60-70 de ani. Educatia politica a celor alesi de popor sa-i conduca destinele este alta decat acum zeci de ani.
Pe de alta parte MS Mihai I a fost crescut si educat pentru a deveni rege. Sa nu pierdem din vedere acest lucru! Inaintasii sai au lucrat pentru independenta si faurirea Romaniei.
Poate ca si el la randul sau si-a crescut fata intr-o asemenea vaga idee, la lipsa de speranta de a se mai urca vreodata pe tronul Romaniei. Nu stim, dar eu o vad pe Printesa Margareta deja intr-un plan secundar, iar alaturi de Rege il vad pe Radu Duda.
Iertat sa-mi fie, dar oricat ar fi de educat sau destept sau cum o fi el, personal ma infior la gandul ca l-as putea vedea pe langa tronul Romaniei, "secondand-o" pe Margareta, ca urmasa la tron.
Regele Mihai I are 90 de ani. Oricat am idealiza ideea de monarhie si am vedea-o, unii dintre noi, ca pe o solutie, sa ne pravalim in realitatea de azi si sa vedem cine ne-ar fi monarhii!