avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1065 soluții astăzi

Rămâi informat cu avocatnet.ro, acum și pe Google News. Click aici și apasă pe urmărește-ne (follow sau steluță)!

Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Caldura
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Caldura

As dori sa stiu, daca pot sa-l "amendez" pe vecinul de la etajul inferior, pentru ca, de mai multi ani a lasat apartamentul gol, debransat de la incalzirea centralizata.
Din cate stiu, apartamentele de la etaj, nu au o izolatie a planseului adecvata acestei situatii. Din aceasta cauza eu trebuie sa compensez confortul termic. Copiii mai stau (se joaca) si pe jos.
Sunt convins, ca cei de la parter, o duc mai bine datorita tevilor (calde) din subsol.
Ultima modificare: Miercuri, 26 Octombrie 2011
vivi.sarbu, utilizator
Cel mai recent răspuns: elga50 , moderator 04:08, 29 Octombrie 2011
In Romania nu se poate ca avem niste legi facute cu picioarele. In Vest esti obligat tocmai din motivele expuse mai sus sa ai 12 grade in apartament.
Nu inteleg atitudinea celor care scuza un comportament ca cel descris aici. Faptul ca locuiesti la "comun" iti ofera niste avantaje dar aduce dupa sine si niste obligatii. La modul cel mai general aceste obligatii se bazeaza pe principiul "sa nu iti deranjezi vecinii". Ori cei care se debranseaza exact asta fac: ii deranjeaza pe ceilalti reducandu-le temperatura in apartamente.
Pentru cei care cred altfel sa se uite in metodologia de calcul a ANRSC si o sa vada ca un magazin cu vitrinele sparte pe termen mai lung plateste caldura dublu, iar suma luata in plus se imparte apartamentelor lipite de magazin, proportional cu suprafata, pentru a compensa disconfortul creeat.
Multumesc. Am sa caut acea clauza/prevedere din documentatia de debransare (astfel o sa vad cum se "rezolva " problema intr-un oras mic). Daca o gasesc, o sa urmeze o discutie, cred amiabila, cu speranta ca vecinu` sa nu fi urmarit acest forum!
Referitor la semnatura (acordul vecinilor) e mai greu. Fostul proprietar, acum 7 ani probabil a semnat, dupa care, mi-a vandut apartamentul!
Ca fapt divers: am debransat si eu apartamentul, produc caldura, dar nu stiu pe cine incalzesc, pt. ca e la etajul 4 (ultimul).
Daca acel de care va plangeti s-a debransat legal, dumneavoastra niciodata nu o sa puteti avea pretentii in instanta sau in discutii cu acel vecin. De ce?. Pentru simplul motiv ca daca si dvs. va debransati total, acel vecin este pus in situatia sa cheltuiasca mai mult pe incalzire iar atunci nici dvs. nu sunteti de acord sa platiti vecinului o suma de bani ,, amendare''.
Daca ar exista intre vecini o clauza dintr-un contract ( sau o conventie semnata) s-ar putea vorbi de ,, amendari''. Dar asa...
Deaceea, intrebati vecinul daca doreste sa semnati impreuna o conventie sa vedeti vrea?.Pe urma aveti un motiv sa ii bateti obrazul. Corect ar fi sa semneze, nu ?. Dumneavoastra ati semna cu vecinul de la etajul 3 de exemplu?.
Ultima modificare: Vineri, 28 Octombrie 2011
johnpescar, utilizator
Daca acel de care va plangeti s-a debransat legal, dumneavoastra niciodata nu o sa puteti avea pretentii in instanta sau in discutii cu acel vecin

Asta am inteles. Nu am inteles de ce vecinul cheltuieste mai mult decat: O (zero).
Eu care locuiesc la etaj superior, produc oficial caldura (alternativa la termoficarea centralizata), nu am cum sa-l incurc/deranjez pe vecinul "de jos", care are in apartament temperatura exterioara + cateva grade cedate de alti vecini.
Raman la ideea de a studia problema pusa de adriantot. Adica trebuie sau nu, sa mentina in apartament o temperatura decenta.

Ultima modificare: Sâmbătă, 29 Octombrie 2011
vivi.sarbu, utilizator
Chiar daca un apartament nu este incalzit, nu se poate spune ca in el e o temperatura ca in exterior (mai are si ferestre pe care probabil le tine inchise, mai are si niste tevi verticale pe care vine oarece caldura....).
In plus de asta, cum veti putea dv. sa demonstrati care e temperatura in permanenta la el in casa, deoarece chiar si daca se va putea verifica la un moment dat, sa zicem ca el v-ar lasa sa-i masurati temperatura in apartament, asta nu demonstreaza ca el nu incalzeste apartamentul niciodata.
Si, mai departe, dandu-l in judecata, sa zicem ca fiind cea mai drastica actiune pe care ati face-o dv., cum il veti putea determina sa-si incalzeasca locuinta? Poate veti gasi un text de lege care sa impuna o anumita temperatura de pastrat in locuinta, dar cum veti face sa-l obligati la respectarea acestuia, in mod practic, zic?

Pana la urma tine tot de intelegerea si bunavointa lui, dar cand e vorba de aruncat banii pe ceva nefolositor....nimeni nu cred sa le aiba!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Tevi neizolate de la termoficare, bune de plata! ce este de facut? allessandra allessandra Ma lovesc de o aceeasi problema de care se lovesc multi proprietari cu centrale si anume: plata fortata pentru niste tevi ce sunt pentru tur si returul ... (vezi toată discuția)
Repartitoare caldura utilizatori casnici iulianna1 iulianna1 Locuiesc intr-un bloc in care, din 20 apartamente 4 au repartitoare iar restul proprietarilor centrala proprie. In iarna lui 2012 am platit la caldura ce trece ... (vezi toată discuția)
Exista lege care obliga un proprietar de apartament sa încălzească ... Exista lege care obliga un proprietar de apartament sa încălzească apartamentul dacă nu locuiește în el? (vezi toată discuția)