avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 396 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Executare silită calificare nelegala?
Discuție deschisă în Executare silită

calificare nelegala?

Va salut
Printr-o actiune in instanta judecatoriei Pitesti, am cerut, pe baza art 404 ind 1, alin. 1-3, Si art 404 ind 2 alin. (3)Si art 311 cpc, intoarcerea executarii silite asupra unor bunuri care au apartinut unui unchi, fiind cu acesta ruda de gr IV.
La primul termen de judecata, am fost intrebat daca nu doresc sa formulez cererea in baza Legii 221/2009, art. 5, alin.(1), lit a).
Am spus ca nu doresc acest lucru deoarece legea nu-mi permite, eu fiind ruda de gr IV, iar legea 221/2009 admite numai actiunile depuse de rude pana la gr II.
La al doilea termen, si ultimul, am constatat ca, prin incheierea de sedinta de la termenul anterior, actiunea a fost calificata, din oficiu, ca fiind in baza Legii 221/2009. Am aratat in instanta, din nou, ca nu imi permite legea o asemenea actiune si ca, pe principiul disponibilitatii, cer instantei judecarea pricinii pe baza intoarcerii executarii silite. Partea adversa, pe baza noii calificari, a invocat lipsa calitatii procesuale active. Iar judecatorul a dat urmatoarea solutie:" Admite excepţia lipsei calităţii procesuale active, invocată de intimată. Respinge cererea, astfel cum a fost calificată de tribunal, ca fiind formulată de o persoană lipsită de calitate".
Stie cineva pe ce se bazeaza acest judecator?
Mai ales ca, la dosar, se afla o sentinta intr-o speta semanatoare, pe care am catigat-o pe aceleasi argumente.
Cel mai recent răspuns: titi marina , utilizator 18:56, 29 Noiembrie 2011
La o prima vedere, imi pare ca instanta a procedat legal.

Ar trebui sa ne furnizati mai multe amanunte, cum ar fi, de exemplu, motivatia in drept a instantei care a admis o cerere asemanatoare, pentru a fi in masura sa ne spunem parerea.

Oricum veti primi hotararea "motivata" in drept si veti putea sa va lamuriti, la modul concret cu privire la respingerea actiunii dvs. ca fiind formulata de o persoana fara calitate procesuala activa.

Dvs. cum ati justificat calitatea procesuala activa?Pot doar sa banuiesc ca ati anulat o executare silita...



Multumesc pentru atentie.
In actiunea castigata impotriva statului roman, unde instanta a obligat statul roman la plata unor sume de bani confiscati in 29 aug 1947, reactualizati, m-am folosit de acelasi temei legal: intoarcerea executarii silite. Unchiul meu a fost condamnat la temnita grea pe viata si confiscarea totala a averii. A murit in inchisoarea de la Ramnicu Sarat in 1963. In 1998, Completul de 9 judecatori, la sesizarea procurorului General, a anulat sentinta inclusiv pedeapsa complementara a confiscarii averii. Calitatea de mostenitor am dovedit-o, in ambele cazuri, cu certificate de calitate de mostenitor si acte de stare civila. Articolul de lege invocat de mine imi permitea deschiderea acestui proces. Dl judecator de la Tribunalul Arges, nu a dorit sa judece cauza pe temeiul legal invocat in cererea mea si a dispus judecarea dupa Lege 221/2009, unde actiunea se poate deschide numai de rude pana la gr II. Este aceasta o ingradire la accesul in justitie?
Aveti dreptate, voi vedea motivarea. Postarea acestei teme de discutie am facut-o parandu-mi-se ca mi se face o nedreptate flagranta.
La data de 27 nov 2011 am primit motivarea respingerii actiunii mele. Actiunea o pornisem pe temeiul legal al intoarcerii executarii silite, desi, impotriva precizarii mele ca doresc judecarea pe art 404 ind 1, alin 1-3, 404 ind 2, alin.3 si 311 Cpc.
Si totusi, instanta a admis lipsa calitatii mele procesuale active si mi-a respins actiunea pe urmatoarele considerente: "In prealabil este de precizat ca realizarea calificarii de catre tribunal a cererii de chemare in judecata, raportat la obiectul sau, in ciuda temeiului de drept stabilit de catre reclamant, pentru a-si justifica calitatea procesuala, nu este de natura a atrage o incalcare a art 6 din CEDO. Astfel instantele nu sunt legate de argumentele legale ale partilor, avand posibilitatea sa interpreteze legea aplicabila (CEDO, Calich c. Rusiei, cererea nr.33307/02, hotararea din 13 mai 2008). In plus, accesul la instanta conf art 6 din CEDO este respectat, in cazul in care instanta apreciaza ca, chiar faptele prezentate de reclamant ar fi adevarate, legea aplicabila nu i-ar da castig de cauza acestuia si in consecinta instanta nu analizeaza faptele prezentate(CEDO, TP si KM conra Regatului Unit, hot din 10 mai 2001, cererea nr 28945/95). Or, in ipoteza in care exista o procedura speciala in valorificarea acestor drepturi, atunci trebuie recurs la aceasta procedura conform regulii specialia generalibus derogant neexistand posibilitatea de a se recurge la procedura generala prevazuta de dreptul comun, intrucat ar fi lipsita de continut procedura speciala. Or, regimul juridic al bunurilor ce au fost preluate prin confiscare ca urmare a unor infractiuni politice, are un regim juridic special prevazute de Legea 221/2009, derogatoriu de la dreptul comun reprezentat de procedura intoarcerii executarii silite. De asemebnea calitatea procesuala activa presupune existenta unei identitati intre reclamant si pesoana ttulara a dreptului in raportul juridic dedus judecatii. In cazul unei actiuni in pretentii, prin care se solicita acordarea de despagubiri....legitimare procesuala activa apartine, conf art 5 alin 1 din Legea 221/2009, persoanei care a suferit condamnarea politica, iar dupa decesul acestei persoane, sotului sau descendentilor acesteia pana la gr II inclusiv.
In cauza, reclamantul MD este colateral de gradul III ai autorului MI, conform certificatelor de mostenitor."
Comentariu: atunci cand am introdus actiunea, cunosteam Legea 221/2009 si faptul ca nu pot invoca prevederile acestei legi. Si atunci cand, judecatorul m-a intrebat daca nu doresc sa ma judec pe Legea 221/2009, i-a precizat ca, conform acestei legi, nu am calitatea procesuala activa si ca, pe principiul disponibilitatii cer ca actiunea mea sa fie analizata pe temeiul legal al intoarcerii executarii silite. Si inca o precizare: procesul s-a judecat intai la judecatoria Pitesti care si-a declinat competenta in urma rezultatului expertizei financiare care a stabili o valoare de 750.000 lei. Acolo nu s-a pus problema de aplicare a Legii 221/2009.
Ultima precizare, altfel devin plictisitor: asa cum spuneam mai sus, o alta instanta mi-a admis o alta actiune, tot pe intoarcerea executarii silite, recursul formulat de statul roman fiind respins si de tribunal in recurs.
Deci, s-a respectat procedura CEDO si jurisprudenta ICCJ?

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Legea 221/2009 vs art 404 cpc titi marina titi marina Poate cineva sa-mi spuna daca, in cazul condamnarilor politice cu confiscarea totala a averii, cererea de intoarcere a executarii silite se face NUMAI in baza ... (vezi toată discuția)
Ce instanta este competenta pentru intoarcerea executarii ? flrn468 flrn468 Mi s-a desfiintat in apel, intr-o speta comerciala, o sentinta pe care am pus-o partial in executare. Fostul debitor ma citeaza insa la judecatoria unde ne-am ... (vezi toată discuția)
Admitere cerere interventie nume propriu szabodoinitadoina szabodoinitadoina am deschis proces la instanta tribunal judet neamt domiciliu reclamant de pe buletin pt legea 221/2009 si mi s-a respins actiunea fiind in recurs la curtea ... (vezi toată discuția)