avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 587 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Taxa pe Valoarea Adaugată - TVA Se considera livrare intracomunitara?
Discuție deschisă în Taxa pe Valoarea Adaugată - TVA

Se considera livrare intracomunitara?

Buna ziua
O livrare de produse finite de la o soc. romaneasca catre alta soc. rom. cu locul livrarii in Italia, se considera livrare intracomunitara?
Si o alta intrebare, soc.romaneasca care primeste marfa in Italia, are un cod de tva din Italia dar emis pe numele administratorului(persoana fizica) se poate folosi pt. firma?
Multumesc!
Cel mai recent răspuns: ASUL28 , utilizator 13:50, 9 Noiembrie 2011
Definitia livrarii intracomunitare de bunuri se regaseste la art. 128 alin. (9) conform caruia „Livrarea
intracomunitara reprezinta o livrare de bunuri, …. care sunt expediate sau transportate dintr -un stat membru in alt stat membru de catre furnizor sau de persoana catre care se efectueaza livrarea ori de alta persoan a in contul acestora”.
Operatiunea este o livrare intracomunitara de bunuri daca sunt indeplinite, cumulativ, urmatoarele doua conditii:
*cumparatorul persoana impozabila din Italia comunica vanzatorului un cod de inregistrare in scopuri de T.VA. eliberat de autoritatea fiscala din Italia sau din oricare alt stat membru, dar nu din Romania si isi asuma astfel responsabilitatea achitarii TVA aferente livrarii de bunuri efectuate de firma din Romania.
In acest caz, furnizorul bunurilor din Romania este obligat sa verifice valabilitatea codului comu -nicat de catre firma din Romania inscrisa ca persoana impozabila in Italia. In situatia in care codul este invalid, livrarea efectuata de catre firma din Romania nu se mai incadreaza la operatiuni scutite cu drept pentru de deducere, ci la operatiuni taxabile pentru care se colecteaza TVA.
*furnizorul din Romania face dovada faptului ca bunurile au parasit teritoriul Romaniei si au fost
transportate intr-un stat membru.
Livrarea intracomunitara de bunuri este operatiune scutita cu drept pentru de deducere a TVA numai daca este justificata in baza urmatoarelor documente:
-factura completata cu informatiile reglementate prin art. 155 alin. (5) din Codul fiscal;
- documentul care atesta ca bunurile au fost transportate din Romania in alt stat membru;
Daca firma nu va da un cod valid VIES atunci factura se va intocmi cu TVA
iar codul emis pe numele administratorului nu poate fi folosit -.
Factura ar trebui atunci facuta pe acel administrator care s-a inregistrat in Italia ca si persoana impozabila.
Concluzie daca firma careia ii faceti livrarea nu are cod valid VIES in Italia factura o veti intocmi cu TVA 24%
Ultima modificare: Joi, 27 Octombrie 2011
Carmen Jurubita, Contabil
Multumesc foarte mult!
Buna seara
Va deranjez din nou pt am novoie de sfatul d-voastra intr-o situatie pe care nu am mai intalnit-o
firma romaneasca care livreaza bunurile face o factura proforma catre firma romaneasca pt ca banii se aflau in contul firmei, dar factura si documentele de transport se fac pe persoana fizica inregistrata cu cod fiscal in Italia,pt a se face fara tva.Ce ar trebui facut ,pt a fi in regula, practic plata s-a facut de catre firma in numele administratorului
Va rog sa a luminati si in aceasta situatie.Multumesc!
firma romaneasca care livreaza bunurile face o factura proforma catre firma romaneasca pt ca banii se aflau in contul firmei, dar factura si documentele de transport se fac pe persoana fizica inregistrata cu cod fiscal in Italia,pt a se face fara tva.

Intrebarea este?Nu se intelege ce anume va intereseaza!
Ultima modificare: Luni, 7 Noiembrie 2011
Carmen Jurubita, Contabil
Nelamurirea mea este cum se reflecta in contabilitatea si evidentele firmelor romanesti,cea care a livrat bunurile in Italia unei peroane fizice si care a primit banii de la o firma, si firma care a facut plata dar nu inregistraza factura .Daca ma puteti ajuta si cu inregistrarile contabile.Multumesc!

Alte discuții în legătură

Prestari servicii in ue sorinapopescu sorinapopescu Buna ziua! As avea si eu o itrebare, sper ca ma puteti ajuta. Daca o fimra din RO platitor de TVA, preasteaza servicii de ex in Ungaria catre persoane ... (vezi toată discuția)
Transport produse in ue dragoianu dragoianu Firma este invitata sa faca o prezentare de moda in strainatate,daca acolo solicita cineva sa comande sau sa cumpere un produs,ii fac factura in lei cu ... (vezi toată discuția)
Facturare madalina_oprea madalina_oprea E POSIBIL CA O FIRMA ROMANEASCA SA FACA O FACTURA UNEI FIRME ITALIENE SI SA LIVREZE MARFA UNEI FIRME ROMANESTI? SE POATE SPECIFICA PE FACTURA CA DESTINATIA ... (vezi toată discuția)