avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 426 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Servitute de trecere si bariera
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Servitute de trecere si bariera

Buna ziua,
Am cumparat un imobil cu servitute de trecere pe un teren.Acum proprietarul terenului vrea sa puna o bariera pe drum cu acces cu cartela platita sau portar , inca nu stiu.Are dreptul sa instaleze aceasta bariera?Multumesc
Cel mai recent răspuns: daniel_vasile , utilizator 16:20, 23 Septembrie 2008
Vedeţi ce se întîmplă dacă nu expuneţi situaţia reală de la bun început?
Faptul că servitutea de trecere a fost constituită anterior cumpărării imobilului de către firma dumneavoastră ridică o altă problemă: servitutea consimţită de proprietarul fondului aservit nu a devenit în prezent prea împovărătoare pentru el? Una este să-ţi treacă pe sub fereastră, de două-trei ori pe zi, proprietarul fondului dominant, eventual chiar cu autoturismul, dacă servitutea a fost astfel constituită, şi cu totul altceva este să te trezeşti că acea servitute s-a transformat în bulevard.
Sigur, nu cunosc situaţia concretă, dar se poate să fie şi aşa.

Servitutea nu a avut şi nu are menirea de a uşura activitatea firmei dumneavoastră, ci de a permite proprietarului fondului dominant să acceadă la proprietatea sa peste terenul aservit. În acest sens discutam despre îngreunarea exercitării dreptului de servitute. A dreptului în sine, nu a activităţii firmei.
Presupun că la data constituirii servituţii fondul dominant avea destinaţia de casă de locuit. Dacă e aşa, proprietarul fondului aservit ar putea invoca faptul că nu ar fi consimţit la constituirea dreptului de servitute (sau ar fi consimţit în condiţii mult mai oneroase sau prin alt loc de pe terenul său) dacă destinaţia servituţii nu ar fi fost aceea de a servi unui imobil cu destinaţia de locuinţă ci unui imobil cu activitate comercială.

Ca răspuns la ultima întrebare: ca orice drept, şi dreptul de servitute poate fi apărat doar în instanţă, dacă părţile nu se înţeleg. Nimeni nu-şi poate face singur dreptate.

Liviu S.Bordaş

Este putin mai greul sa povestesti in amanunt.Dar nu imposibil.Cand am cumparat imobilul , am cumparat si servitutea de trecere pe un teren cu numar cadastral propriu.Acest teren (sau alee de acces) pe care se trece nu este folosit numai de mine , este folosit de inca alti 50 proprietari (pe putin ) din zona.Imobilul de la inceput a fost sediul societatii , dar nu este vorba de un trafic de bulevard , dar cred ca atunci cand sunt vizitat de un colaborator sa aiba acces liber.As putea sa dau ca exemplu faptul ca eu , proprietarul , plec si vin de 10 ori pe zi.La fel si angajatii mei.Sunt mai multe feluri de servituti , in functie de destinatia imobilului?
daniel_vasile a scris:

Este putin mai greul sa povestesti in amanunt.Dar nu imposibil.Cand am cumparat imobilul , am cumparat si servitutea de trecere pe un teren cu numar cadastral propriu. Acest teren (sau alee de acces) pe care se trece nu este folosit numai de mine , este folosit de inca alti 50 proprietari (pe putin ) din zona.Imobilul de la inceput a fost sediul societatii , dar nu este vorba de un trafic de bulevard , dar cred ca atunci cand sunt vizitat de un colaborator sa aiba acces liber.As putea sa dau ca exemplu faptul ca eu , proprietarul , plec si vin de 10 ori pe zi.La fel si angajatii mei.Sunt mai multe feluri de servituti , in functie de destinatia imobilului?


Iar neclarităţi.

Aţi cumpărat un teren care are în folosul său un drept de servitite peste terenul proprietatea altei persoane sau aţi cumpărat, pe lîngă terenul dumneavoastră, o cotă parte dintr-un teren cu număr cadastral distinct, care are destinaţia de drum (alee de acces)?
Nu ar fi pentru prima dată cînd întîlnesc această confuzie între dreptul de servitute (drept real care grevează proprietatea altuia) şi dreptul de proprietate în cote-părţi asupra unui teren care are destinaţia de drum de acces şi care este denumit impropriu drum de servitute.

Discutăm de azi dimineaţă pentru a ajunge la concluzia că am analizat o altă situaţie juridică decît cea reală.

Liviu S.Bordaş

Cum adica ati cumparat si servitutea de trecere? Ce scrie in titlul de proprietate?

Imaginati-va un teren in forma de L.Latura mica a "L"-ului este terenul aservit si da intr-un drum public , iar latura mare este vecina cu mai multe imobile printre care si al meu.Cand am cumparat imobilul am cumparat si cota parte 1/65 din latura mare(fondul dominant).Latura mare are numar cadastral propriu si are servitute de trecere inscrisa in cartea funciara a laturii mici.Bariera vrea sa o puna pe latura mica la intrarea din drumul public.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Drum de servitute probleme probleme Buna ziua! Sunt detinatorul unei proprietati de circa 1400mp.In urma cu aproximativ 5 ani,accesul meu catre drumul public a fost intrerupt fara nici o ... (vezi toată discuția)
Este obligatia vanzatorului ? mariusrous mariusrous Buna ziua , am facut de curand un precontract la notariat pt o parcela de 600m/2 , acum cand mai aveam putin si semnam actele de vanzare-cumparare notarita ... (vezi toată discuția)
Servitute cu plata? cetaraderahat cetaraderahat Locuiesc in complexul rezidential Confort Park, situat pe sos. Vitan-Barzesti, in spatele hotelului Grand Rin, care apartine SC PRO HOTELS SRL, proprietatea ... (vezi toată discuția)