avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 591 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... apartament in indiviziune
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

apartament in indiviziune

Situatia este urmatoarea: eu si fratele meu mostenim in indiviziune un apartament cumparat acum 10 ani de tatal nostru. La sfarsitul Certificatului de mostenitor cu partaj succesoral, scrie ca fiecare suntem obligati sa facem demersurile necesare pentru inscrierea pe rolul Adm Finaciare (am facut-o) si pentru intabularea in Cartea Funciara a bunurilor imobile mostenite (apartamentul este unul dintre aceste bunuri).

Nu inteleg de ce se cere ca intabularea apartamentului sa o facem noi? Cand sotul meu a mostenit de la parinti casa, la succesiune, notarul a facut toate demersurile pentru intabulare.

De altfel, art. 54 din Legea nr.7 / 1996 spune: " (1) notarul public care a întocmit un act prin care se transmite, se modifică, se constituie sau se stinge un drept real imobiliar este obligat să ceară, din oficiu, înscrierea în cartea funciară (adica intabularea). În acest scop, va trimite cererea de înscriere a actului respectiv, în ziua întocmirii lui sau cel mai târziu a doua zi, la biroul teritorial în a cărui rază de activitate se află imobilul. Despre exercitarea acestei obligaţii se va face menţiune expresă în cuprinsul actului sau, după caz, al certificatului de moştenitor. Menţiunea se va face în cazul în care pentru bunurile din masa succesorală s-a deschis carte funciară sau există documentaţie cadastrală."

Mentionez ca la dezbaterea succesiunii, am prezentat urmatoarele acte ale apartamentului: contr de vanzare-cumparare prin care a obtinut tatal nostru ap., incheierea de intabulare pe numele tatlui, memoriul tehnic, planul de amplasament si plan cu releveul (toate de la cumpararea ap de catre el).

Este cumva o greseala de redactare in certificatul de mostenitor sau este intr-adevar obligatia noastra sa facem intabularea. Sunt confuza pentru ca eu stiam ca este obligatia notarului.

Cel mai recent răspuns: dariad , utilizator 18:32, 18 Noiembrie 2011
Asta stiam, pe mine ma intereseaza daca noi suntem obligati sau a fost obligatia notarului!
Apartamentul avea carte funciara deschisa inainte de dezbaterea succesiunii? Pentru ca notarul poate proceda la intabularea dreptului de proprietate rezultat din certificatul de mostenitor doar in aceasta situatie.
Daca apartamentul nu are carte funciara deschisa,mostenitorii trebuie sa apeleze la un expert cadastral, care sa intocmeasca documentatia cadastrala si care se va ocupa si de deschiderea cartii funciare si intabulare.
Ultima modificare: Sâmbătă, 29 Octombrie 2011
ContSters103772, utilizator
Repet: la dezbaterea succesiunii dupa decesul tatalui, am prezentat urmatoarele acte ale apartamentului: contr de vanzare-cumparare prin care a obtinut tatal nostru ap., incheierea de intabulare pe numele tatlui, memoriul tehnic, planul de amplasament si plan cu releveul (toate de la cumpararea ap de catre el).

In aceste acte scrie nr de cadastru provizoriu, ap a fost intabulat pe numele tatalui nostru, cele 2 planuri sunt efectuate, semnate si stampilate de Oficiul de cadastru.

Ce inseamna carte funciara deschisa inainte de dezbaterea succesiunii?


Cand intocmeste un certificat de mostenitor orice notar public cere de la CF un extras si blocheaza cartea funciara - adica orice inscrieri ori notari - pana cand vor fi inscrisi mostenitorii. Asadar, este greseala notarului.
Multumesc. Sper sa fie doar o greseala de redactare a documentului...

Alte discuții în legătură

Buna ziua ! am facut succesiunea partiala pentru un apartament ... cprn1992 cprn1992 Buna ziua ! Am facut succesiunea partiala pentru un apartament care a apartinut mamei. Mai am niste terenuri si o casa, in alt judet, tot pe numele mamei, pe ... (vezi toată discuția)
Mostenire raisapop raisapop Buna ziua, Tatal meu s-a recasatorit si a avut un fiu cu a doua sotie. Am aflat acum ca a decedat acum 2 ani. 1. As dori sa stiu cum pot afla daca s-a facut ... (vezi toată discuția)
Intabulare Flo Rin Flo Rin Buna ziua , am o neclaritate privind o modalitate de intabulare Dupa incheierea unei succesiuni , si obtinerea certificatului de mostenitor , intabularea ... (vezi toată discuția)