avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1479 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Certificat de mostenitor pe un teren care nu are CF
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Certificat de mostenitor pe un teren care nu are CF

Am primit recent de la notar certificatul de mostenitor pentru 8 terenuri inscrise toate in titlul de proprietate al tatalui meu. Constat ca doar 4 sunt mentionate ca avand CF, de altfel le-am si primit pe mail celelalte 4 nu au CF desi sunt mentionate si pe TP si pe certificatul de mostenitor. Notarul va cere la OCPI intabularea? Cine se ocupa de acest aspect? Mentionez ca in satul meu se desfasoara lucrari de intabulare cu fonduri europene in acest moment. Ce mai trebuie sa fac eu? Multumesc
Ultima modificare: Duminică, 9 Noiembrie 2025
Josephine2016, utilizator
Cel mai recent răspuns: raluk0207 , utilizator 06:49, 10 Noiembrie 2025
Notarul va intabula pe numele dvs doar terenurile pentru care există Carte funciara.
Dupa ce aveți incheierile de intabulare a terenurilor respective, faceți copii după acestea si dupa certificatul de moștenitor si va înregistrați la Primarie.
Daca se fac lucrări de cadastrare in localitate, cand se va ajunge la dvs, veți prezenta certificatul de moștenitor pentru ca intabularea sa se faca pe numele dvs.
Dar ce trebuie sa fac pt terenurile care NU AU CF dar exista pe certificatul de mostenitor? Nu notarul care mi a eliberat certificatul de mostenitor trebuie sa solicite intabularea la Ancpi? Sau eu sa ma ocup? Eu credeam ca e obligatia notarului.
Si va rog sa mi spuneti ce inseamna incheierea de intabulare? Este acelasi lucru cu Extras de CF?
Ca sa puteți intabula un imobil la Cartea funciara trebuie sa aveți documentație cadastrala (adica sa fi venit un cadastrist la fața locului să măsoare terenul, sa ii stabileasca limitele, suprafața, amplasamentul, vecinătatile, plus alte date tehnice obținute prin măsurători de specialitate)
Pentru terenurile respective nu ați avut documentație cadastrala si nici intabulare pe numele defunctului.
Notarul are obligația de a intabula doar imobilele pentru care există documentație cadastrala si i-a fost prezentată la dezbaterea moștenirii.
Pentru celelalte terenuri, documentația cadastrala o veți face dvs (sau Primăria), iar de intabulare fie vă ocupați tot dvs, fie cadastristul care vine sa măsoare.
Încheierea de intabulare este un document emis de Biroul de Cadastru si Publicitate imobiliară, care atesta intabularea dreptului de proprietate asupra imobilului respectiv, pe numele dvs.
Extrasul de Carte funciara este emis tot de Biroul de Carte Funciara si privește situația imobilului (cuprinde numărul cadastral, numărul de carte funciara, bunurile intabulare, cu suprafață lor, numele proprietarului si eventualele sarcini, pe acel bun)
raluk0207, utilizator
Sa inteleg ca incheierea de intabulare e un document premergator extrasului de CF?
A doua intrebare (si ultima) : pt terenurile care NU AU CF trebuie sa merg la firna de topografie/cadastru care a fost contractata de Primarue in cadrul Programului National de Cadastru si Carte funciara cu fonduri europene si sa solicit intabularea pe baza certif de mostenitor?
Va multumesc mult anticipat
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Încheierea de intabulare si extrasul de carte funciara se eliberează împreună, când e gata intabularea si se păstrează împreună cu actele de proprietate.
Încheierea de intabulare nu are termen, iar extrasul de carte funciara pentru informare este valabil 30 zile. Cel pe care îl primiți la intabulare îl păstrați pentru a se vedea proprietarul si numărul cadastral.
Puteți contacta ce firmă doriți dvs.
Pentru intabularea făcută de către Primarie, dvs nu veți primi decât extrasul de carte funciara pentru informare. Documentația cadastrala (schita) rămâne la ei. Cetățenii primesc doar extrase.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Dezmembrare pe orizontala pompagiu pompagiu Care ar fi pasii legali pentru separarea pe orizontala a unui imobil,in speta parterul unei vile +curtea din fata afernta, dezmembrat din vila P+1+M ? (vezi toată discuția)
Procedura necesara pt obtinere carte funciara cu certificat de mostenitor Isleman Isleman Am un apartament in Buzau pe care il tin gol si doresc sa il pun la vanzare dar trebuie sa ii fac cartea funciara. Apartamentul este mostenit de la mama mea ... (vezi toată discuția)
Bună ziua, am și eu o situație mai delicata.mi s-a eliberat ... Cameliadiac Cameliadiac Bună ziua, Am și eu o situație mai delicata.Mi s-a eliberat de către primărie un certificat de punere in posesie pe numele tatălui decedat în loc de ... (vezi toată discuția)