avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 212 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Fiscalitate - Salarii Rog formula de calcul a orelor suplimentare neplatite ...
Discuție deschisă în Fiscalitate - Salarii

Rog formula de calcul a orelor suplimentare neplatite si ce taxe cuprinde suma de platit.

Buna ziua, v-as ruga frumos, sa ma ajutati sa calculez plata orelor suplimentare efectuate de mine si nerecompensate corespunzator legii de catre fostul angajator. Mentionez ca, sunt asistenta medicala, am o vechime de 17 ani in sanatate, am avut un salar de incadrare de 1245 lei si am acumulat 290 ore suplimentare dintre care jumatate sunt si ore de sarbatori legale (sambete si duminici). Un calcul corect si - in litera legii - de la dv-stra, imi este util si necesar, deoarece doresc o recompensare corecta si legala ptr munca mea. Inainte de a-mi raspunde trebuie sa aveti in vedere ca nu mai sunt angajata-salariat a institutiei respective .Deci la suma rezultata,in afara de impozitul aferent pe venit, ce taxe se mai percep, tinand cont ca: sanatatea,somajul,pensia, etc.au fost retinute deja in fiecare luna pe statul de plata cand eram inca angajata lor. Va multumesc mult!

Ultima modificare: Duminică, 30 Octombrie 2011
dscalin, utilizator
Cel mai recent răspuns: dscalin , utilizator 17:13, 31 Octombrie 2011
1. Pentru obtinerea drepturilor salariale neachitate va trebui sa deschideti actiune in instanta impotriva fostului angajator.

2.Puteti solicita o expertiza de specialitate pt. calcularea exacta a sumei ce vi se cuvine.

3.Suma pe care o veti primi va fi suma neta,adica aceea rezultata din brut din care se vor scadea contributiile individuale ,respectiv somaj,sanatate,pensii si impozitul pe salariu.Cand primeati salariul lunar cotizati pt. sumele care vi se plateau,cum aceste ore suplimentare nu erau platite,ele nu erau impozitate.

4.Spre orientarea dvs.generala,orele suplimentare se platesc prin multiplicarea tarifului orar cu nr. de ore prestate lunar si sporul pe care il aveati consemnat in contractul dvs. de munca pt. plata orelor suplimentare.(75-100%)
Pt. a calcula exact tariful orar pt.2011,ar trebui sa stiu ce salariu de baza pt. functia de am ati avut la 31 decembrie 2009,(sal. din grila)acestuia sa-i aplic diminuarea de 25%si cresterea de 15% si sa-l impart la 170 ,unde 170 reprezinta nr. mediu ore lucratoare/luna.
Ceea ce mi-ati indicat dvs. 1245 este salariul de baza provenind din salariul din grila la 31 dec 2009,la care s-a adaogat spor preventie,spor vechime si prima fidelitate care nu intra in calculul tarifului orar in 2011.
In luna decembrie 2009 salarul de incadrare era 1018 lei de unde ,sporul de ore suplimentare 100%,cel de sarbatori si sambete 100%,spor ture 15%,complexitate 15%,preventie 11% ,vechime 20%.
Informativ in luna ianuarie 2010 incadrarea era de 1444 lei fara sporul de preventie si vechime care se regasesc probabil in valoarea salarului de incadrare.
V-as ramine datoare pentru acest calcul aproximativ....total 290 de ore suplimentare iar 145 de ore reprezinta simbete duminici ,spor care nu a fost platit.
Acest calcul estimativ ma ajuta in decizia mea pe viitor daca merita sau nu o actiune in instanta.Va multumesc cu stima Angela.
Ultima modificare: Duminică, 30 Octombrie 2011
dscalin, utilizator
Tarif orar iunie 2010: 1018/170=5,98
Tarif orar iulie-decembrie 2010: 5,98x75%=4,48(s-a aplicat diminuarea de 25%)
Tarif orar ianuarie 2011: 4,48x115%=5,15(s-a aplicat cresterea de 15%)

Daca v-ati desfasurat activitatea in vederea asigurarii continuitatii activitatii, in zilele de repaus saptamanal, de sarbatori legale si in celelalte zile in care, in conformitate cu reglementarile in vigoare, nu se lucreaza, in cadrul schimbului normal de lucru, beneficiati de un spor de 100% din salariul de baza al functiei indeplinite, pentru orele prestate in acest interval.

Sporul aferent celor 145 ore pe care spuneti ca le-ati efectuat s/d=145x5,15=747lei brut(cf.ORD.77/2011)
Va multumesc

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Calcul salar tyna_mbm tyna_mbm Buna ziua, Va rog sa ma ajutati cu niste raspunsuri... 1.care este diferenta intre salarul functiei si salarul de baza? 2.cum se calculeaza sporul pt.. ... (vezi toată discuția)
Calcul tarif / ora suplimentara leonora leonora Buna ziua. Am cateva nelamuriri referitoare la calculul orelor suplimentare si va rog,daca se poate,sa ma ajutati cu un raspuns.Ma aflu intr-un proces in care ... (vezi toată discuția)
Calculul orelor suplimentare dscalin dscalin Buna ziua, v-as ruga frumos, sa ma ajutati sa calculez plata orelor suplimentare efectuate de mine si nerecompensate corespunzator legii de catre fostul ... (vezi toată discuția)