avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1589 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Pot pleca cu baiatul in China?
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Pot pleca cu baiatul in China?

Vreau sa initiez divortul si sa plec in China unde am o oferta de munca. Avem un copil de 5 ani si sotul nu poate sa se ocupe de el. Munceste in constructii, pleaca de dimineata la 7 si vine acasa la 19:00. As vrea sa iau copilul cu mine, fiind sigura ca ii pot oferi mult mai multe posibilitati. Pe langa faptul ca sunt profesoara (adica am alte metode de comunicare cu copilul), chiar sunt interesata de bunastarea lui. Sotul nu are cum sa reuseasca sa intretina copilul si nici sa contribuie la educatia lui.
Cel mai recent răspuns: dismissed , utilizator 01:55, 11 Noiembrie 2011
Cunoscand imposibilitatea sotului de a avea grija de copil, vreau sa intreb: ce sanse ar avea daca ar zice ca vrea sa plece impreuna cu copilul in R. Moldova, sa locuiasca la mama lui ca bunica sa aiba grija de copil? Adica o astfel de varianta ar putea fi luata in serios de instanta?
av.antoanelageaman a scris:

nu va mai consumati cu discutiile pe custodia comuna , nici nu este prevazuta in Noul cod civil


Ce intelegeti dvs din custodie comuna? Care este diferenta intre custodia comuna legala si autoritatea parinteasca din codul civil?

av.antoanelageaman a scris:

in primul rand trebuie sa promovati actiune de divort si apoi ordonanata presedentiala ( actiunee fff urgenta) de incredintare pana la solutionarea divortului si suplinirea acordului tatalui...nu va mai consumati cu discutiile pe custodia comuna , nici nu este prevazuta in Noul cod civil intrebati ce articol prevede si veti vedea ca nimeni dintre cei ce sustin custodia comuna nu pot indica nimic decat speculatii;)....dar nu vreau sa polemizez. vreau sa dau solutii..si nu vorbesc in necunostinta de cauza,am avut destule actiuni de genul asta


Posibil ca opinia dvs. sa fie corecta (sustineti faptul ca, aveti experienta in domeniu, va inteleg ) insa opinia oficiala, a CSM-ului, este aceea ca, in limbajul obisnuit si intr-o serie de documente internationale, se foloseste sintagma “custodia copiilor”, termen imprumutat din alte sisteme de drept insa…acest termen este folosit intr-o serie de documente internationale si daca este cazul sa “disecam” “sensul” gramatical..., autoritatea competenta in materie, respectiv CSM precizeaza clar, care sunt efectele divortului, referitoare la raporturile dintre parinti si copii lor minori, mentionand :regula, exceptia precum si situatia plasamentului copilului la o ruda/alta familie-persoana/institutie de ocrotire-dupa caz.
[ link extern ]

Parerea mea este ca, sensul exercitarii autoritatii parintesti de catre ambii parinti este in concordanta cu dispozitiile art.9 din Conventia ONU cu privire la drepturile copilului (si nu invers, in sensul ca nu este reglementata legal notiunea de "custodie comuna" ) respectiv, in sensul ca, nici un copil nu trebuie sa fie separat de parintii sai impotriva vointei acestora si ca separarea trebuie sa se faca in interesul superior al minorului (vezi exceptia din codul civil); toate partile interesate trebuie sa aiba posibilitatea de a participa la dezbateri si de a-si face cunoscute punctele de vedere.Acelasi articol garanteaza dreptul copilului care a fost separat de ambii parinti sau de unul dintre ei, de a intretine relatii personale si contacte directe cu cei doi parinti, in mod regulat, exceptand cazul in care acest lucru contravine interesului superior al copilului.

Daca ma intrebati, pot sa va spun ca, atunci cand se ia o decizie privind separarea copilului de parintii sai, sau de unul dintre ei, instanta judecatoreasca se asigura/trebuie sa se asigure ca: separarea este necesara in interesul copilului; a fost realizat un plan de servicii pentru copil si familie (chiar si monoparentala-de exemplu) si ca toate serviciile si prestatiile destinate mentinerii copilului in familie, disponibile la nivelul comunitatii au fost acordate acestora.

Conventia ONU cu privire la drepturile copilului, ofera cateva exemple de cazuri in care poate avea loc “separarea”:
1.copii victime ale abuzului sau neglijarii din partea parintilor;
2.copii ai caror parinti sunt divortati sau separati;
3.copii ai caror parinti sunt in inchisoare;
4.copii ai caror parinti au domiciliul in tari diferite.

Ma opresc aici si sper totodata ca si doamna @Anna va intelege ca solutia rezolvarii conflictului pe cale amiabila cu tatal copilului (poate chiar mediere) corespunde scopului urmarit de aceasta si este, in acelasi timp, in favoarea copilului.






teoretic , dupa cum stiti in Romania se poate orice.practic, cu un avocat bun si dedicat cauzei dvs sansele sotului sunt minime. un raspuns exact nu pot sa ofer pana nu cunosc ce probe aveti...instanta dispune pe baza de probe, administrate juridic. Asa cum am spus, parerea mea este ca aveti catistig de cauza, dar nu ma pot pronunta la general. Am vorbit din experienta mea...din cate vedeti exista multi avocati, multe feluri de a sustine.si de interpretare( a se vedea colegul de mai sus)..Nu cred ca cineva, fara sa consulte dosarul se poate hazarda sa va dea ferm un procent ca sanse. procesul este bazat pe contradictorialitate si administrare de probe, prin umare cel mai corect estimat este cazul concret....Am avut cauze asemanatoare si de aceea va dau sanse,dar procesul a fost gestionat in sensul asta.... am intalnit si cauze pierdute...sunt postate si pe site. repet totul este estimativ si bazat pe informatiile de pe forum, ceea ce echivaleaza cu a pune un diagnostic pe baza unor simptome comunicate pe un forum...nu cred ca ati dori un asemenea tratament?

pt @ cermak : am spus ca este opinia mea....am comentat destul , si este si un subiect deschis pe topicul asta. acolo am explicat ca notiunea nu exista in Codul civil nou, ce este cu acea postare a CSM care se refera nu la litigii , ci atunci cand partile se inteleg si nici macar atunci ....acolo am postat si opinia Comisiei parlamentare ce a elaborat codul civil si unde se explica ca nu exista custodie comuna ca la americani...in acelasi sens sunt si profesorii de drept de la Universitatea Bucuresti...nu voi relua de fiecare data aceeasi teorie. profesional imi ajunge ca nimeni din sustinatoriii custodiei comune nu-mi pot indica articolul din cod, cat despre utilizatorii neprofesionisti , imi pare rau , dar nu doresc sa le creez mai multa confuzie inutila



doamnei de mai sus i-am raspuns personal , tocmai pentru a nu intra din nou in polemici in care nu mi se aduce nici un argument de text , ci doar un comunicat in care termenul de custodie comuna este pus in paranteza, ( asanumita custadie comuna) dar care nu se refera la litigii, ci doar la intelegerea partilor...prin urmare, sustinerea e inutila in cazul de fata, iar doamna dorea o rezolvare...
Ultima modificare: Duminică, 30 Octombrie 2011
Antoanela Geaman, Avocat
mamaaaaaaaa.........!
De unde le mai scoateti asta fratilor?

Urmare a divortului si a obtineri "custodiei" credeti ca cineva poate trece granita fara acordul celuilat parinte?


Ultima modificare: Duminică, 30 Octombrie 2011
Darie Tudor, utilizator

Alte discuții în legătură

Copil minor - unul din parinti doreste sa plece definitiv din tara.. andei_c andei_c Buna ziua, As dori si stiu si eu cum este legislatia romana in cazul unui copil minor cand unul din parinti doreste sa-l ia si sa-si stabileasca domiciliul in ... (vezi toată discuția)
Parintii mei divorteaza la notar. ei sunt separati de multi ani ... Luca Catalina Denisa Luca Catalina Denisa Parintii mei divorteaza la notar. Ei sunt separati de multi ani insa de abia acum au hotarat sa faca acest pas la initiativa tatalui meu. Mama mea vrea sa aiba ... (vezi toată discuția)
Iesire din tara minor cu parinti divortati ciel_bleu ciel_bleu Buna ziua, Desi am citit pe forum celelalte postari referitoare la subiect, nu imi este clara situatia, deoarce nu reusesc sa inteleg decizia de divort a ... (vezi toată discuția)