avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1400 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Societăţi comerciale ONG - asociatii - pot avea membri minori?
Discuție deschisă în Societăţi comerciale

ONG - asociatii - pot avea membri minori?

Buna ziua!
Ma intereseaza daca minorii peste 16 ani pot avea calitatea de membru al unei asociatii constituita pe OG 26/2000?
Parerea mea este ca da, dar as vrea sa stiu cu certitudine daca este posibil si daca da, daca exista anumite conditii speciale (acordul parintilor, neparticiparea acestora in cadrul organelor de conducere, etc.)
Multumesc!
Cel mai recent răspuns: Avocat FLORENTINA ALBU , Avocat 22:05, 23 Septembrie 2008
Parerea noastra este ca nu, minorii nu pot fi membri, daca ve referiti la aspectul juridic al problemei.Daca va referiti la pur si simpla membralitate de participare la activitati si actiuni ale ONG-lui, atunci da.
Actele juridice ale minorului cu capacitate restransa se incheie de catre acesta, cu incuviintarea prealabila a parintilor sau a tutorelui.
Prin urmare.,cred ca poate deveni membru al unui ONG cu incuviintarea parintilor.
Si in completarea la ceea ce a spus Elis, in opinia mea nu au dreptul de a fi alesi in organe de conducere, functii cu raspunderi materiale etc.
Dacă acceptăm că un contract de constituire a asociaţiei are un caracter intuitu personae, atunci minorul nu poate deveni asociat, atîta vreme cît consimţămîntul lui trebuie încuviinţat de părinţi sau tutore.

Sigur, e doar o opinie. Deocamdată singulară. :)

Liviu S.Bordaş

OG nr.26/2000 cu privire la asociatii si fundatii
ART. 3
Actele juridice de constituire a asociaţiilor şi fundaţiilor, încheiate în condiţiile prezentei ordonanţe, sunt guvernate de legea civilă.

In consecinta, minorul de 16 ani care are capacitate de exercitiu restransa - a se vedea Decretul nr.31/1954 -, are nevoie de incuviintarea prealabila a parintilor sau tutorelui pentru a incheia acte juridice sub incidenta OG nr.56/2000.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Dobandire parti sociale de catre minor ADRIANA PRICOPE ADRIANA PRICOPE pot fi donate (prin act autentic) parti sociale unui minor? daca da, cine numeste curatorul? (vezi toată discuția)
Legea permite ? redialboss redialboss buna seara as dorii sa stiu daca este legal si daca legea i-mi permite sa trec un apartament ... (vezi toată discuția)
Membrii fondatori minori Alexandru Munteanu Alexandru Munteanu Mi-a intrat în atenție dorinta unor adolescenți de 15-17 ani care vor să înființeze o asociatie a elevilor. Avem în acest caz ... (vezi toată discuția)