avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1557 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Societăţi comerciale dobandire parti sociale de catre minor
Discuție deschisă în Societăţi comerciale

dobandire parti sociale de catre minor

pot fi donate (prin act autentic) parti sociale unui minor? daca da, cine numeste curatorul?
Cel mai recent răspuns: Adalbert Gabriel Gazdovici , Avocat 18:28, 5 Septembrie 2009
Ultima modificare: Vineri, 4 Septembrie 2009
godspeed, utilizator
Exista vreo interdictie de a dobandi parti sociale? NU. Atunci insemana ca pot fi donate si pot fi primite de catre donatar indiferent de starea de minoritate (care o sa-i treaca in cativa ani :) ) La cealalta intrebare s-a raspuns de catre godspeed prin linkul postat.
u.b.i.k. a scris:

Exista vreo interdictie de a dobandi parti sociale?

Ma gandesc ca prin dobandirea de parti sociale, minorul ar dobandi practic calitatea de asociat si nu stiu exact care sunt conditiile legale pentru acest aspect, dar logic ar fi sa aiba capacitatea de exercitiu deplina. Cu alte cuvinte ar trebui sa fie un aspect intuitu personae, nu?:">
godspeed a scris:

u.b.i.k. a scris:

Exista vreo interdictie de a dobandi parti sociale?

Ma gandesc ca prin dobandirea de parti sociale, minorul ar dobandi practic calitatea de asociat si nu stiu exact care sunt conditiile legale pentru acest aspect, dar logic ar fi sa aiba capacitatea de exercitiu deplina. Cu alte cuvinte ar trebui sa fie un aspect intuitu personae, nu?:">

NU. Sigur ca minorul devine asociat insa capacitatea de exercitiu e una iar capacitatea de folosinta cu totul altceva. Intrebarea viza capacitatea de folosinta - aptitudinea de a avea depturi si obligatii - in speta de a dobadi parti sociale.
Chestiunea cu intuitu personae nu am inteles-o; ma depaseste.
Recunosc ca raman in continuare nedumerita...

Interpelare octombrie 1998
Domnul deputat Viorel Burlacu. Interpelare adresată tot Ministerului Justiţiei. Vă rog.
Domnul Viorel Burlacu:
Domnule ministru,
Interpelarea mea este destul de tehnică.
Minorul care a împlinit 16 ani, chiar la 15 ani, conform art.45, alin.4 din Constituţie, dobândeşte capacitatea de exerciţiu restrâns, respectiv să încheie acte juridice fără încuviinţarea prealabilă a ocrotitorului legal - părinte, tutore -, după cum urmează: să încheie contracte de muncă, să-şi exercite singur drepturile, să execute singur obligaţiile din contract; poate intra ca membru într-o cooperativă de producţie, bucurându-se de drepturile ce decurg din profesia sa, exclusiv dreptul de a fi ales în organele de conducere; poate dispune singur de veniturile obţinute din munca proprie; poate face depuneri de bani în casele de păstrare şi poate dispune singur de aceste drepturi; poate face singur, fără încuviinţare, acte de administrare a patrimoniului său.
Acestea sunt actele care puteau fi îndeplinite de minorul care a împlinit 16 ani, până la data promulgării Constituţiei actuale, care a coborât vârsta capacităţii de exerciţiu restrâns la 15 ani.
Deci, el se poate angaja la o societate comercială, având toate drepturile şi îndatoririle salariatului.
Dar, dacă vrea să între ca asociat într-o societate comercială, nu este admis. De ce? Instrucţiunile Camerei de Comerţ şi Industrie a României, transmise Camerei de comerţ teritoriale, interzic o asemenea asociere, prin invocarea Codului comercial, art.10, care spune că minorul de orice sex, pentru a putea face comerţ şi, prin urmare, a fi considerat major, întrucât priveşte obligaţiile contractate de el, ca comerciant, va trebui să aibă vârsta de 18 ani împliniţi, să fie emancipat, să aibă autorizaţia scrisă a tat
ălui său, omologată de tribunalul civil. Or, autorii indicaţiilor transmise au omis faptul că precizările din art. 10 erau valabile când majoratul era la 21 de ani şi aceste prevederi aveau la bază art.9 din Codul italian şi art.3 din legea germană din 19.02.1872. Ne luăm permisiunea să formulăm următorul conţinut al capacităţii de exerciţiu restrâns al minorului vizavi de participarea acestuia ca acţionar la o societate comercială.
1. În cazul unei societăţi în nume colectiv, minorul poate fi asociat numai dacă în această societate face parte tatăl său, tutorele său, semnătura acestuia pe contractul de societate constituind "autorizaţia înscrisă a tatălui/tutorelui său".
2. Poate fi asociat la orice societate, unde răspunderea este limitată, la aportul de capital subscris şi vărsat.
3. Până la majorat nu poate fi administrator, iar reprezentarea societăţii o va face parte prin împuternicire expresă a administratorului care-şi implică răspunderea pentru actele reprezentantului.
După părerea noastră, fiind vorba de un drept constituţional, problema poate fi clarificată numai printr-o decizie de îndrumare a Curţii Constituţionale. Avem convingerea că soluţionarea acestei probleme va da sens multor destine care ar putea deveni strălucitoare. Neadmiterea va putea împinge pe unii adolescenţi spre afaceri ilicite, cu toate implicaţiile şi consecinţele ulterioare. Având în vedere că dumneavoastră aveţi capacitatea şi autoritatea de a sesiza şi a face propunere Curţii Constituţionale, vă rugăm a solicita înaltei Curţi o depoziţie de îndrumare care să conducă la o corectă înterpretare a drepturilor constituţionale.
Vă mulţumesc.

Sa inteleg ca registrul comertului invoca in 1998 un art. De lege abrogat in 1949?
Incapacitatea minorului in materie comerciala, daca mosteneste un fond de comert se refera doar la capacitatea de folosinta?
Ultima modificare: Sâmbătă, 5 Septembrie 2009
godspeed, utilizator

Alte discuții în legătură

Ong - asociatii - pot avea membri minori? plummy plummy Buna ziua! Ma intereseaza daca minorii peste 16 ani pot avea calitatea de membru al unei asociatii constituita pe OG 26/2000? Parerea mea este ca da, dar ... (vezi toată discuția)
Capacitatea de a incheia acte juridice Magna-Charta Magna-Charta Care este diferenta dintre incapacitatea de folosinta si incapacitatea de exercitiu? Un minor intre 14 si 18 ani are capacitate de exercitiu restransa,acesta ... (vezi toată discuția)
Asociat srl Ersin Dervis Ersin Dervis Buna ziua! Am si eu o intrebare : O persoana in varsta de 17 ani poatefi actionar intr-o societate cu raspundere limitata ? daca da in ce conditii.Va multumesc (vezi toată discuția)