avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1775 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... Insusirea bunului gasit - ce pot face?
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

Insusirea bunului gasit - ce pot face?

Buna ziua! Mi-am uitat poseta acum 11 zile intr-un mall din Cluj. Am revenit cam in jumtate de ora dar nu mai era acolo.

Am vorbit cu cei de la securitate, au prins pe camererele de supraveghere persoana care si-a insusit poseta. In consecinta am depus o plangere la politie, insa nu se intampla nimic. In mod clar persoana care a luat-o nu o va mai returna, a aruncat cartela din telefon, pentru ca acesta nu mai mergea la o jumatate de ora, cand mi-am dat seama.

Intrebarea e: avand in vedere neputinta politiei, pot face eu ceva? Adica pot avea acces la filmarea din mall, cea pe care ei au predat-o politiei, si daca gasesc persoana - din surse foarte indirecte am aflat ca lucreaza acolo - o pot da in judecata? Aveam acolo tot, valoarea pagubei e undeva pe la 1000 de euro.

Multumesc!
Cel mai recent răspuns: rdan2222 , utilizator 19:18, 5 Decembrie 2011
In acest caz este vorba despre savarsirea unei infractiuni, care intra in competenta de cercetare a organelor de politie judiciara si a procurorului. Doar ei sunt cei in masura sa stranga probe de vinovatie impotriva acelei persoane si sa o trimita in judecata. Dvs ca persoana pagubita nu puteti sa dati in judecata o alta persoana pentru savarsirea unei infractiuni, eventual ii puteti intenta o actiune civila pentru raspunedere civila delictuala. Ideea este ca aceasta raspundere civila care are la baza savarsirea unei fapte ilicite se suprapune peste o infractiune, fapta ilicita fiind de fapt o infractiune. De aceea o eventuala actiune civila, nu va fi solutia pentru problema dvs. intrucat instanta civila va suspenda solutionarea actiunii civile, pana la solutionarea dosarului penal care este deja deschis.
Sfatul meu este sa luati insistati pe langa organele de politie, si sa le comunicati toate informatiile pe care le aveti, pentru a-i ajuta in gasirea acelei persoane.
Daca ati aflat ca respectiva persoana munceste acolo spuneti asta si politiei ,( probabil ca stiu asta si ei), si desigur veti recupera paguba.
Ati depus plangere , insa trebuie sa asteptati, se vor face cercetari si in mod cert cei de la politie au solicitat ei insisi filmarea, care ar putea constitui singura proba momentan.Urmeaza sa fie identificata persoana si pusa sub acuzare.Va puteti constitui parte civila in procesul penala pentru a va recupera prejudiciul, astfel ca , actiunea civila se va judeca in cadrul procesului penal.Deci nu faceti o alta actiune civila, separata, la instanta civila, momentan aflati care este stadiul cercetarilor si asigurati-va ca s-a inteprins ceva.
Multumesc mult pentru raspunsuri tuturor. Ideea e ca am sunat aproape in fiecare zi la politie sa verific status-ul si nu se intampla nimic, desi stiu absolut tot ce stiu eu. Cel care se ocupa de cazul meu are evident si alte cazuri si ma tot amana de la o zi la alta si de la o saptamana la alta. Intre timp eu sunt fara acte si si mai rau fara card si fara bani, pe care nu-i pot scoate nici de la casierie din cauza ca...da...nu am acte. Voiam sa vad daca pot face ceva sa grabesc investigatia politiei, dar din ce a raspuns toata lumea se pare ca nu, asa ca voi trece la modalitatea "scumpa" de rezolvare si voi incepe sa inlocuiesc pierderile.
Daca va trece un timp mai indelungat si nu veti primi nimic scris de la sectia de politie, faceti o sesizare scrisa la Parchetul de pe langa Judecatoria din localitatea respectiva si relatati faptele in succesiunea lor. Activitatea organelor de cercetare este supravegheata de procuror.

Alte discuții în legătură

Drepturi parte vatamata in cursul cercetarii penale imihai76 imihai76 Am depus o plangere la parchet ca parte vatamata, impotriva unei persoane pentru abuz de incredere si gestiune frauduloasa, plangerea primind numar de penal. ... (vezi toată discuția)
Abuz de incredere elena744 elena744 Buna ziua, Va rog sa ma sfatuiti unde trebuie sa ma adresez in urmatoarea situatie :in data de 01.07.2011 am dat unei persoane suma de 700 euro pentru a-mi ... (vezi toată discuția)
Furtul datelor personale din casuta de mail mirceapreoteasa mirceapreoteasa Cumnatei mele i-a fost sparta casuta de mail de catre un fost amic, i s-au furat toate datele stocate ,de la contacte, la mailuri arhivate si acum individul o ... (vezi toată discuția)