tini1982 a scris:
Va multumesc, m-am documentat si am vazut ce inseamna reductiune (Restrângere prin hotărâre judecătorească, după moartea unei persoane, a libertăţilor (donaţii, legate) făcute de ea cu încălcarea drepturilor moştenitorilor rezervatari).
Dar cel care pretinde gratuitatea actului are 100% sanse de a castiga acest lucru?
Speţa de mai sus are două aspecte: înstrăinarea făcută descendenţilor şi înstrăinarea făcută unui descendent care nu are această calitate.
În primul caz, cel care invocă gratuitatea nu trebuie să dovedească nimic. Legea prezumă acest act ca fiind gratuit. Adică, îl priveşte de la bun început ca fiind o donaţie. Sarcina de a dovedi că nu este aşa revine celui care a primit bunul, rezervatarul neavînd nimic de dovedit. Dacă acela care a primit bunul nu poate dovedi că a făcut plata preţului, înseamnă că nu poate răsturna prezumţia de gratuitate şi deci va pierde.
În cel de-al doilea caz, lucrurile se schimbă. Legea nu mai priveşte actul ca pe unul gratuit (adică, în acest caz, prezumţia de gratuitate nu există). Moştenitorul rezervatar care pretinde că actul ar fi, în realitate, o donaţie, trebuie să dovedească el că este aşa, cel care a primit bunul netrebuind să dovedească nimic (decît, eventual, să combată probele aduse de rezervatarul reclamant). După părerea mea, posibilitatea de a dovedi că nu s-a plătit preţul este foarte dificilă, dacă nu chiar imposibilă.
Liviu S.Bordaş